Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna stropních trámů

Od: honziczech® odpovědí: 2 změna:

Potřeboval bych vyměnit stropní trámy v roubence. Nemá s tím někdo zkušenost?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

velice záleží,jak jsou poškozeny.Pokud je to jen místní,tak by se to dalo řešit přeplátováním,silnějším plechem,nebo i fošnou.Pokud je to záležitost totální,pak je tu možnost okolí podepřít,nebo zavěsit a trám vyměnit.Pokud je poškozeno více trámů,pak by asi bylo na místě,rekonstruovat celou střechu.

JB

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Neměnil jsem přímo v roubence, ale v klasické zděné stavbě, myslím že postup bude obdobný. Nejdříve jsem si z desek sešroubil taková jakoby "téčka" ale můžete použít i jakýkoliv jiný hranol, který na čas udrží stropní desky. Z každé strany měněného trámu jsem dal jedno téčko (nebo dáte hranolek) k němu jsem pomocí L profilů (stačí tenké dají se koupit a pak použít i na něco jiného, takové malé plechové úhelníčky) přichytil stropní desky a tyto pomocná dřevěná téčka nebo hranolky chytnete na každé straně do zdi nebo do dřeva stačí pomocí těch úhelníčků. Jakmile bylo připevněno pilou jsem stropní trám nařezal na cca 50 cm kusy a opatrně "vyloupal" ven (protože ten trámek bude k těm deskám přibitý, takže mírným kýváním jsem ten trám oddělil od hřebíků které spojovali podhledové desky s tím trámkem. Pak vložíte nový trámek, máte-li přístup ze spod, pak ze spod stropní desky přišroubíte k novému trámku. Pokud to takto nelze (nechcete dole strop esteticky narušit) pak to můžete udělat jako já, z každé strany trámku přišroubíte Elko vyrobené ze dřevěných desek a stropní desky k němu z každé strany shora vruty přišroubíte. To je tedy v případě, že je dole strop jako klasické bednění deskové čili že strop není tvořen samotnými nosnými trámky. Pokud ano, (trámky jsou ze spod pohledové) pak by bylo asi lepší podepřít podložit strop ze spod vedle nosného trámku pak vyměnit trám dosadit nový a odstranit podpěry, takto to lze udělat i místo mnou popisovaného způsobu shora, jak bylo již řečeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]