Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Systém topení v paneláku

Od: mv* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, může mi prosím někdo vysvětlit systém topení stupačkami v paneláku? Bydlím v 1.patře 4-patrového domu. Pokud se topí a vše funguje, mám teplé celé stupačky, bez ohledu na to, zda si přitápím otočením ventilu na radiátoru. Po přestávkách v topení brzy zjara se stalo, že stupačky v jednom pokoji jsou studené. Po otočení ventilu v radiátoru se radiátor u nás naplní odspodu teplou vodou, která ale nestoupá nahoru, vše kromě radiátoru je studené. Topenář mi tvrdí, že příčina studené stupačky je v tom, že sousedi nade mnou mají své radiátory zavřené. Mně to připadá jako nesmysl, přeci nebudu prosit sousedy, aby si topili, aby byly teplé stupačky? Děkuji za případné vysvětlení a radu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Topenář má pravdu.

Nicméně Vaše topení je nezávislé na tom, zda topí soused nad vaším bytem.

Jo, pravda. Pokud nad vámi vypnou topení, tak holt máte studené stupačky a musíte si zvednout svoje topení.

figurek*
hodnocení

1x

já vám přidám obrázek. Dole jste vy, nahoře sousedi shora, teplá trubka je namalovaná červeně, studená je šedomodře. Vlevo vidíte, jak teplá voda proudí do radiátorů nad vámi a celá stupačka je ohřátá. Vpravo vidíte co se stane, když sousedi shora ventily zavřou. Teplá voda do stupačky vůbec neteče a stupačka zůstane studená. Ohřívá se pak jen málo a pomalu, protože ohřátí není způsobené proudící vodou, ale vedením tepla po železe trubky.

Teplou stupačku budete mít pouze tehdy, když aspoň jeden soused nad vámi bude topit.

Systém topení v paneláku
copy90

Přesně takto, škoda, že jste tam nedal ještě 3 výkres, kde by byl 3 soused, který si tam těleso zapne a v tu chvíli by byla stoupačka teplá, ale myslím, že Vaše poslední věta to vysvětlila. A proč vlastně nad vámi netopí? Jednoduše, stačí jim "podlahové topení", které jim předáváte vy, tím, že ohřejete strop.

hodnocení

0x

Ty stoupačky nejsou určené pro vytápění Vašeho bytu, ale pro dodávku teplé vody do bytů nad Vámi. Takže když sousedi nad Vámi topí, pomáhají tím vlastně zadarmo vytápět i Váš byt. Což je sice běžné, ale není to moc fér. Když zavřou kohouty a stoupačky vychladnou, nezbyde Vám nic jiného, než otevřít kohouty vlastní a topit za své svými radiátory.

doplněno 28.04.17 10:59:

mv - Ne, nad ničím se nepohoršuju.

Princip je jednoduchý. Stoupačkou teče horká voda přes otevřené kohouty do všech radiátorů nad sebou. Voda proteče radiátory, částečně se ochladí a druhou trubkou se vrací ke kotli. Cestou samozřejmě ohřívá mimo radiátorů i ony trubky (stoupačku). Ideální by bylo, kdyby byly trubky stoupačky izilované, aby nepředávaly teplo v místech, kde se to nedá regulovat a kde to není žádoucí. Ale to se zpravidla nedělá. Pokud zavřete některý kohout, průtok vody se logicky zmenší. V případě, že uzavřete všechny kohouty, voda nemá kudy protékat a zůstane v trubkách bez pohybu. Tím pádem nepřitéká žádná další horká voda a ta, co je v trubkách pomalu vychladne.

mv*
hodnocení

Zdá se mi, že se pohoršujete nad mým troufalým dotazem. Já jsem systém vytápění stupačkami nevymyslela.Topí tak všichni, kromě posledního patra (ti mají jiný systém výpočtu za topení). Žila jsem několik let v posledním patře pod střechou, nijak mě to nepoznamenalo ve vztazích se sousedy. Nyní bydlím mezi byty, mám tu stupačky. Zdá se mi divné, že v jedné místnosti jsou v topné sezóně stále teplé a nezjišťuji, zda se nade mnou topí či nikoliv. A po přestávce brzy zjara je jedna stupačka celá studená. Tolik na dovysvětlení. Ráda bych jako laik pochopila systém topení stupačkami, zda voda cirkuluje bez ohledu na to, ve kterém bytě je zavřený či otevřený radiátor.

krtek6*

kdybyste se nad tím trochu zamyslela...tak byste nemusela dávat takový dotaz..

sebod*

krtek. kdyby se KAŽDÝ zamyslel, před napsáním dotazu, tak tady Poradnu můžeme zavřít ;)

Mně to taky kdysi nebylo jasný, ale je fakt, když se zavře radiátor nad nějakou místností, tak samozřejmě ta stupačka nahoru nehřeje. Teď jsem si vzpomněla, jak známá začala mít zimu v ložnici - bydlela v přeposledním patře, když se nahoru nastěhovali lidi, kteří se chtěli "otužovat". Takže všechno povypínali a bylo to. Třeba ti sousedé nad vámi s tím také začli.

jenda123123*
hodnocení

0x
Odpoveď je jednoduchá - topenář má pravdu ty stupacky.nejsou určené k vytápění vašeho bytu, ale dodávají teplo bytum nad vaším. To je právě důvod.proč se upravovala ta vyhláška o topení, protože ti, co bydlí nahoře v nejvyšším patře tak těm nikdo nevytápí byt a oni si musí přitvice pritopit a.pak doplácí vlastně na sousedy, kteří se na nich přiživují Neříkám, že je to aváš případ. Omlouvam se za.pravopis pisu na mobile a mam.velke prsty :-P
krtek6*

Bohužel ještě stále existují lidé a není jich málo, kteří nechápou 2 věci...první, zákony fyziky a druhé, že tím, že nebudou topit neušetří.

sebod*

Jendo. Tak to my se také "přiživujeme". Nikdo z nás v rodině nemá rád teplo. Vnuci lítaji po bytě polonazí a to máme v obýváku max 19 st. V ložnici daleko méně. Vnučka když by měla být někde, kde je víc jak 20, tak jí začne bolet hlava. A jsme teda u toho. Nepotřebujeme topit na více stupňů. Jasně, stačí nám to teplo, co jde stupačkama, ale... Ale přeci kdyby sousedi nad námi neměli nutnost topit na 25, ale jenom na daleko méně. tak by nemusely být stupačky neustále "rozžhaveny do ruda". Já jsem asi hrozná, ale já bych přestala topit daleko dříve, než se tomu děje. Kdo chce, ať si přitopí nějakým přímotopem. Mě hrozně štve, když je venku na jaře hezky (no, letos teda zrovna moc ne), sluníčko nám pere do oken, teplo jako v morně a stupačky hřejí *ee*. Proč JÁ mám doplácet na někoho, kdo se doma saunuje? Taky pohled na věc, že?

hodnocení

0x

Systém vytápění je v pořádku, systém rozúčtování je vadný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]