Nejste přihlášen/a.
Mám chatičku v zahrádkářské kolonii v Praze. Dostal jsem nápad, že bych v ní bydlel celoročně (jsem sám). Problém je však v tom, že v kolonii je na několik měsíců v zimě uzavřena voda. Nemáte nějaké zkušenosti s uskladněním vody v nádržích, na pokrytí mojí spotřeby? Mám možnost se mýt v práci a fitcentru. Otázkou zůstává dovolená, víkendy a praní prádla. Záchod je tam chemický. Myslíte si, že je to reálné? Svůj byt, bych v paneláku bych chtěl totiž pronajmout.
Koukám, že tu ještě nikoho nenapadlo, že ta chatička určitě nemá žádnou tepelnou izolaci a tedy největším problémem bude topení v zimě. Ráno do práce, po příchodu chatka vymrzlá. Zatopit a fedrovat, aby se do večera vytopila a dalo se tam spát. V noci každé 2 hodiny vstávat a přikládat, ráno nevyspalý do práce. A takhle furt dokola. Mluvím z vlastní zkušenosti, mám takovou chatičku a zkusil jsem si to jen o víkendu při denní teplotě kolem 10°C a noční kolem nuly, žádný mráz. Děkuju, nechci, kdo to nezkusil neuvěří.
V létě se vydrží leccos. Ale v zimě je prvotní problém zima, to ostatní jsou problémy podružné, ale ta zima je hezky zveličuje.
Kdepak fedrování noční vstávání vymrzání nebo izolace. Stačí pořídit násypná kamna typu petry na hn. uhlí (oř.1 Bílina) s patřičnou kapacitou šachty (min. 14-17 dm3) a je vystaráno. Kamna vydrží dle množství uhlí a nastavení 12-24 hod. hřát při jednodenní cca 10 minutové obsluze kdy se kamna zbaví popele naplní (násypným uhlákem několik vteřin) zapálí shora (minutka) rozhoří seřídí a vystaráno. Nemusí se přikládat kamna topí na dlouho sama, výkon je dobře regulovatelný zejména ve stáložárné fázi, bez kouře bez smradu z komína...jako hlavní zdroj naprosto bez problému
P.S.
Malou chatičku vytopí bez problému nad standartně za "pár korun" je-li chatka "maličká" pak lze pořídit i kamínka s menším objemem šachty aby se zbytečně nepřetápělo, anebo také topit uhel. briketami, ty se klasicky přikládají čili kamnům se nějakou hodinku věnovat budete ale po vyhoření na žhavé se přivřou přívody vzduchu a máte radiátor až do druhého dne kdy proroštujete přiložíte a cyklus se zopakuje. Další efekt. možností je koks, na ten to chce ale vyšší kamna, doplňuje se kontinuálně kamna hřejí rovněž non-stop, obsluha minimální, výhodou koksu na rozdíl od ostatních paliv je téměř absolutní regulace tzn. od naprosto minimálních až po maximální výkony. Všechna tato paliva lze skladovat efektivně v plechových sudech (dají se dát dva na sebe upravit jako zásobník) na vytápění chatičky nebude třeba mnoho.
Jestli je to reálné musíte vyzkoušet sám a na vlastní kůži. Teď bude teplo, tak se tam nastěhujte a dělejte všechno tak, jako kdyby byla zima. Tím myslím nošení té vody, praní prádla v lavóru a tak dál. Nevím jak do toho zapadá ta dovolená a víkendy. O víkenedech budete sedět ve Vaší chatce a na dovolenou prostě pojedete tam kam se Vám zlíbí. Chatku máte jistě dobře zabezpečenou, protože i kdybyste na dovolené nebyl, tak přece odcházíte do práce. A vykradnout Vás můžou kdykoliv.
Velice jednoduché, kvalitní pitnou vodu zakoupit v Pet lahvích v supermarketu u vodáren pronajmout menší nádrž na spotřební vodu, pravidelně nechat doplňovat a pokud jste obyčejný člověk jednou ročně zaplatit z pronájmu řádně daň. V případě, že jste neobyčejný člověk, tak se z toho nechá vykroutit, jak předvádí učedníci v politice a budete ještě ve větším balíku.
V naší zahrádkářské kolonii jsme začali od podlahy.Nejprve si každý zahrádkář pozemek převedl do vlastnictví.Dnes se polovina zahrádkářů ubírá cestou,na pozemku postavit vlastní bydlení a trvale tam bydlet.Začaly připojení elektřiny a vody.Kanalizaci asi budou muset používat individuální.Tedy sběrné nádrže-septiky.A vyvážet je.
JABRAKA
V létě to půjde, sednete ven, popovídáte se sousedy. Ale ta zima bude krušná, dny o víkendu dlouhé. Rádio, televize, Internet, případně práce z domova, knihy, vzdělávání. Než si nanosíte dříví a uhlí, zatopíte, uděláte večeři, tak bude čas jít spát.
Když dojdete do fit centra o víkendu, tak hygienu celkem máte pořešenu.
Praní ve veřejné prádelně, ta snad nějaká v Praze bude.
Voda v barelech vydrží, nádobí /tácky, talířky/ můžete mít papírové a spálit ho.
Není byt větší, že byste pronajal jenom jednu místnost?
Každý máme představu o životě. Pro někoho je představa vily, pro někoho byt, pro někoho bouda v chatové osadě, pro někoho ulice. V létě snad. Ale co až stromy opadají, ze záhonů je sklizeno, sousedé chatky zazimovali. Potřeby těla k přežití, to by asi technicky bylo zvládnutelné. Ale duše? Duše člověka?! Všechno to, co dělá člověka člověkem. To si nejsem jistá, jak by to vypadalo. Alespoň já si nedovedu představit, vyměnit život za pouhý boj o přežití. Fakt nedovedu!
No ono je to úplně fuk, protože "frantis" si tuto otázku jen vycucal z prstu pro ukrácení nudy. A my tady blbneme a fantazírujeme nad něčím, co nikoho nezajímá.
Suzy, a já bych to neviděl zase až tak černě. Dokážu si vyfantazírovat klidně situaci při jaké vznikne takováhle otázka. Např. u piva v hospodě. někdo plácne, že by to šlo, a najednou se na vás sesype tisíc chytrých, kteří budou hledat proč to nejde. No a tak si najdete nějakou takovouhle poradnu, a začnete se ptát. Hledat proti argumenty proti těm, co tvrdí, že to nejde. A večer je u piva pěkně "utřete". No, je to až taková fantazie?
No "utřítů někoho u toho piva je jedna věc, a to bych klidně pochopila, ale proč se teda ani jednou jedinkrát nevyjádřil? Když to teda všechno četl, aby mohl v té hospodě někoho uzemnit. To jako že my "pitomečkové" co se tady snažíme, mu za to nestojíme? Ne teda že by mi to nějak vadilo. Ale prostě jsem si všimla, že v poslední době je tady takových zvláštních dotazů-nedotazů docela dost. Asi nový trend.
Ještě tak před patnácti roky v Těrlicku u přehrady chatová osada se postupně se začala měnit a dnes chatky zateplené a celoročně obývané.
Ano, tohle si klidně dovedu představit. Když člověk chce a má finanční prostředky k tomu, aby si takovou chcatku zařídil ke stálému bydlení, tak to určitě jde realizovat. Ale dotaz tohoto pána spíše naznačuje to, že potřebuje peníze a chce si je vydělat tím, že bude pronajímat svůj byt a sám se v nouzové situaci uchýlí do té chatky. Nemám pocit z jeho dotazu, že by chtěl do ní investovat a udělat z ní celoročně obyvatelný domeček. Ale jak říkám, ono je to fuk. Pán už se neozval a my tady jenom mudrujeme co by možné bylo. A já si také myslím že by za určitých okolností možné bylo. Také se musí přihlédnout k tomu, že jsou i takové případy, kdy má člověk pozemek pouze pronajatý v zahrádkářské kolonii. Tudíž mu nepatří. Patří mu sice ta chatka, protože tu si tam postavil, ale aby ji mohl nějak vylepšovat a dělat z ní obytný domeček, tak na to nemá právo, protože není majitelem pozemku. A v těchto případech nemusí dát majitel pozemků v té kolonii ani souhlas k tomu, aby tam někdo bydlel celoročně. Já jsem kdysi takto pronajala zahrádku pro svou maminku v zahrádkářské kolonii. Také jsme tam měli moc hezkou a obytnou chatku, ale jenom na léto. Na zimu to nebylo povolené. Sice se stávalo, že nějací bezdomovci se někam vloupali a vegetili si tam a byl z toho vždycky problém. Ale ve smlouvě to bylo jasně stipulováno, pouze pro sezonní používání. Ne pro celoroční bydlení. A jelikož se tento tazatel vůbec k ničemu nevyjádřil, tak nikdo z nás neví o co vlastně jde. Proto si myslím, že to je dotaz který ten člověk jen plácnul, aby řeč nestála.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.