Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plyn či elektřina

Od: akrass® odpovědí: 12 změna:

Prosím, pořád řešíme, jaký kotel si pořídit. Nemáme investice na drahé počáteční vklady, takže uvažujeme o plynovém nebo elektrickém kotli. Který doporučíte prosím? Kdo má s tím zkušenosti? děkuji předem

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To nejde říct tak jednoznačně, jak tady někeří tvrdí.

Přípojka plynu = investice

Co uvnitř? Radiátory jsou, nebo ne? = další investice.

Revize komínu = další investice.

atd...

Když elekrika, tak co dál...

kotel, přímotopy, podlahovka, infra?

Kdyř elektrika, tak levnější tarif na všechno.

Nejde to určit bez bližšího posouzení všech okoností.

Např. nyní rekonstruji dům, plyn zaveden, ale přesto jdu do elektriky.

hodnocení

plyn nemáme až do baráku, takže by to byla investice, radiátory jsou, podlahovka bude ve dvou místnostech. Levný tarif elektřinou teď využíváme na přímotopy.

A až to budete mít všechno hotové, tak máte určitě nárok na levnější proud na dvacet hodin denně. Já bych zůstala u té elektriky.

doplněno 28.04.17 09:56:

Ano, koupit elektrokotel. Já mám Protherm už 11 let. Jak jsem pasala o troch výš, napřed jsem měla problémy, neustále mi padal do poruchy, protože tam byly vadné už od výroby ty relátka, co spínaly čerpadlo. Ty nesepnuly, kotel se přehřál a upadl do poruchy. A to se stávalo opravdu často a nikdo nevěděl co s tím. tenkrát to byla vadná celá zásilka těchto kotlů. To jsem se dozvídala postupně z internetových poraden. Normální topenář chtěl mermomocí měnit celou tu desku, což by vyšlo po záruce na deset tisíc, protože to jsou hajzlíci. jsem samotná ženská tak mne chtěli natáhnout.Já se ale nedala, nakonec jsem přišla na to v čem to vězí a ty relátka objednala. Jedno to relé stálo kolem dvou stovek. Vyměnila jsem všechny tři a od té doby kotel šlape bez problémů. Ta relé mi vyměnil kamarád, já ne. ;)

Ale dnes už mají možná i jené kotle na výběr, ale tenhle co mám, toho "mučení" vydržel bez pohromy docela dost. Ovládání jednoduché. Teplo během půl hodinky.

hodnocení

My už máme 20 hod denně noční proud, topíme přímotopy všude a vším alektřinou , takže asi koupit elektrokotel, co? děkuji za odpovědi

Teď topíte elektrikou - přímotopy a ty vyhodíte a dáte zase elektriku? I když kotel. A navíc rozvody a radiátory.

V čem je potom ten efekt výměny?

Nebo jde jenom o to, utratit peníze? To vám pošlu číslo účtu :).

hodnocení

radiátory drží teplo, neštelují se, jsou připraveny, mohou se naprogramovat, kdy topit, máme velký dům, přímotopy jsou dobré na malé prostory...

hodnocení

1x

Rozhodně plyn. Topení elektřinou je až poslední zoufalá možnost (i když své výhody taky má).

doplněno 27.04.17 19:03:

Suzymon - Tak předpokládal jsem, že má tazatel plyn zavedený do domu a rozhoduje se mezi plynovým a elektrickým kotlem. V tom případě by všechno ostatní (radiátory, rozvody...) vyšlo na stejno. Akorád teda by musel být navíc komín, ale v případě kondenzačního kotle (jiný dneska ani nepovolí) lze odkouření kotle provést i přes zeď (podobně jako WAW), což zas tak draho nevyjde. Samozřejmě, že pokud by se musela kopat přípojka, už by to tak výhodné nebylo. Ale vzhledem k tomu, že je to investice velice dlouhodobá, je potřeba výhody a nevýhody dobře rozvážit a náklady na zhotovení a mnohaletý provoz propočítat.

Ahoj Magdon. Já pořád tady čtu, jak je topení elektřinou drahé. A Ty říkáš že to je přímo zoufalá možnost. A já si nemůžu pomoci, ale topím elektřinou a vůbec nejsem zoufalá. Není to tak strašné. Ale jak to tak pořád čtu, docela by mne zajímalo, kolik bych teda ušetřila, kdybych si nechala ten plyn od silnice dovést až k baráku. Kolik by mnne stálo vykopání a položení trubek a pak rozvody a jiný kotel a nějaký asi komín, který tady sice je, ale muselo by se to přizpůsobit. Jestli by se to opravdu vyplatilo. Nevíš náhodou jak bych to mohla zjistit? Díky. S.

doplněno 28.04.17 08:51:

Ivzes, to je také můj názor. Mám na dvacet hodin levnější proud, obsluha toho kotle je jednoduchá. Jedno otočení kolečkem a na podzim odvzdušnit radiátory, případně dopustit vodu. To už jsem se naučila a není to problém. Sice jsem měla s kotlem z počátku problémy, byla špatná ta relátka která mi házela kotel neustále do poruchy, ale nakonec jsem nechala ta relátka vyměnit, stálo mne to šest stovek, protože mi to měnil kamarád a tak jsem je jenom koupila a on za to nic nechtěl. navíc peru, peču a vařím když je proud levnější, takže si myslím, že to je i výhodnější než plyn. A tak velký rozdíl v ceně plynu a elektriky zase není.

iz*

Suzymon, ono by asi topení plynem po nějaké době (až se vrátí náklady) bylo levnější, ale já bych nejspíš zůstala u elelektřiny.

Topím střídavě WAWkami a přímotopem a je to těžko srovnatelné. Střídám: jaro + podzim → přímotop, WAWky jenom přes zimu.

Topení elektřinou mi vyhovuje lépe, přímotop na noc a části dne vypínám, WAWky i stažené na minimum "žerou" plyn pořád. Když se člověk naučí využívat výhody NT i u ostatních spotřebičů, vyjde to jen nepatrně dráž než plyn. A úklid mám při vaření na elektřině mnohem snazší, než při vaření na plynu...

mate59
hodnocení

0x

Jestli máte zavedený plyn,topení plynem je levnejší om moc nežli el.proudem.

Jo, souhlasím, plynový kotel je lepší.

hodnocení

elektřina je v baráku, zatím topíme přímotopy, máme i dobrou tarifní třídu, proto se ptám, aby ten plyn za plnou cenu nebyl dražší třeba ... Plyn bychom museli od cesty zavést ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]