Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce a popraskané omítky - soud

Od: marekr odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, koupil jsem před koncem minulého roku byt v panelovém domě, který jsem ještě do minulého měsíce rekonstruoval. Byt byl v původním stavu, takže byla potřeba kompletní rekonstrukce (bourání, omítky, elektrika, podlahy atd.). Ze začátku bylo vše OK, ale postupem času si začínali lidi ztěžovat. V době kdy se dodělávaly omítky se mi ozvala majitelka byt nad námi s tím, že jak jsme bourali tak ji z toho popraskali omítky. Toto mi sdělila v době, kdy bourací práce skončili měsíc a půl zpětně. Samozřejmě se během rekonstrukce objevily i jiné přípomínky a ztížnosti, ale to se dalo přežít a řešit. Před měsícem skončila rekonstrukce a od té doby se malovalo, natíralo, uklízí a postupně se stěhujeme. Dnes jsem potkal souseda co bydlí podemnou a nestačil jsem se divit, vybalil na mě, že ta naše rekonstrukce nebere konce, proč si nepostavíme barák a že naším bouráním popraskali všechny stěny. Mám se připravit an to, že to budou řešit soudně. Zajimavé na tom všem je to, že když jsem tohoto souseda potkal v minulosti a to bylo hodně krát, byl velice přijemný ani slovem neřekl nic na to co tam dělám, navíc říkal jak nám rozumí a že to chápe atd ...

Toto je velmi stručný popis mé aktuální situace ... Po dnešku mám sto chutí byt prodat a jít dopryč ... Co si o tom myslíte vy? Opravdu může kvůli popraskaným omítkám tento problém řešit soudně?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

1x

Proč si mnozí lidé myslí, že musí při rekonstrukci bourat v panelovém bytě příčky? Bourání opravdu dům ničí! Kdyby si raději nechali poradit od statika a pokud opradu musí příčku zrušit, tak je třeba ji pouze vyříznut, bez bourání bouracím kladivem bez bušení do příčky!

Viz například v článku píší, cituji:

" ...Mnohé to možná překvapí, ale stavební zákon považuje za zcela nevhodné, aby bourací práce byly prováděny pomocí bouracího kladiva – sbíječky. Ta totiž přenáší chvění i do vzdálenějších částí domu, a takové otřesy určitě nedělají konstrukci domu dobře.Mnohé to možná překvapí, ale stavební zákon považuje za zcela nevhodné, aby bourací práce byly prováděny pomocí bouracího kladiva – sbíječky. Ta totiž přenáší chvění i do vzdálenějších částí domu, a takové otřesy určitě nedělají konstrukci domu dobře..."

V dalších článcích je například i výňatek z několikahodinové přednášky ČKAIT, kde se píše například

" malé opakované zatížení působící na konstrukci ji může nenávratně poničit již při několikanásobku působení a to ve směru přenášení sil, tj. v rovině stěny, tj. ve směru, na který je stěna a její okrajové spojení dimenzováno..."

Prostě si přiznejte, že díky bourání bourací technikou se dům nenávratně poškodí, rozpraská a zkrátí se životnost celé konstrukce. Jenomže bourání je levnější než řezání a spousta řemeslníků to dělá a lidé si nechají dům takhle zničit... Je to levnější.

repkin*
hodnocení

0x

A proč by nemohl? Odmítl bych ale platit jakékoliv soudní poplatky, protože tu škodu by jste mu musel uhradit tak jako tak a to, že on se s Vámi nedohodnul mimosoudně je jeho problém.

doplněno 25.04.17 20:21:

Pokud to berete takhle, tak potom Vám nezbude než počkat, zda soused skutečně bude řešit soudně a pak reagovat na jeho argumenty a důkazy. Předpokládám, že nějaký statický posudek může jeho verzi potvrdit a pak budete platit nejen opravu, ale i posudek a náklady na soudní řízení a ještě rád. *frajer* Jsme lidi, vše je o komunikaci. Že jsou lidi *ovada mi říkat nemusíte, jsem státní úředník, takže vím co dovedou, přesto mne vždycky někdo překvapí s něčím novým. :-D

marekr
hodnocení

Takže říkate, že mám platit? Platit za něco co není prokazatelné?

dylin
Bohuzel popraskane omitky v panelovem dome pod i nad vama se tezko finguji... V panelovem dome se ma bourat jen umakartove jadro. Vse ostatni je problem. Vzdyt to jsou prefabrikovane betony naskladane na sebe.

marekr
hodnocení

0x

Moment, bouráním jsem neměl bourání pomocí zbyječky, kanga nebo něčeho podobného. V paneláku se toto nesmí, to vím. Navíc bouráním jsem měl na mysli vyřezání původních obložek vyřezání nového dveřního otvoru v příčce.

doplněno 26.04.17 06:56:

A navíc když jsem byt kupoval, tak měl omítky popraskané v každé místnosti a to byly praskliny, které se táhly od podlahy až ke stropu. Oba byty nad námi jsou po rekonstrukci, která proběhla v minulých letech, takže bych to mohl brát stejně. Navíc jak může statitik tvrdit něco když neví v jakém stavu to bylo před naší rekonstrukcí? Další fakt je, že panelák prostě pracuje, takže praskat to bude dál a dál. Máme tak skvělé panely ve kterých jsou naházeny roxory, kamení atd.

krtek6*

Vyřezáním původních futer určitě nezpůsobíte praskliny omítek ve 2 bytech...to je kravina...A ta díra do té příčka..Příčka byla nebo je nosná nebo ne? Tu díru jste dělal sbíječkou nebo jste ji vyřezal? Pokud je nenosná a řezal jste jí tak je téměř nemožné, aby to popraskalo...

btw...sousedům může být uplně u zadnice jak dlouho provádíte rekonstrukci...já třeba rekonstrujuju od 2014 a teprve teď jsem skončil...chybí mi jen nábytek

hodnocení

0x

Jen se zeptám, jek to víte, že ty praskliny u souseda jsou od Vás. Někdo musí dokázat, že Vaše práce je příčina praskání. Sousedovi jde o soud, či náhradu škody, případně odstranění problémů?

marekr

Nevím, ale asi to předpokládají ... osobně si myslím, že je to vychcanost, určitš jjim to nekdo poradil. Za celou dobu co tohoto člověka znám, mi ani jednou neřekl nic, vše chapal a to jsme se spolu během té doby bavili x-krát a z ničeho nic toto.

Navíc je to starý člověk, který tam určitě nedělal nic od té doby kdy se nastěhoval, takže bych se nedivil kdyby to měl v původním stavu jako když jsem to kupoval já a teď by si rád přihřál polívčičku ...

marekr
hodnocení

0x

Příčka, do které se řezal dveřní otvor byla nenosná. I když v paneláku co jsem se dozvěděl, je nosné vše i příčky, ono to tvoří bohužel jeden celek. Ale jak říkám, pouze se řezalo, sbíječkou by to nikdo nedělal, to by dělali ještě dnes a navíc to by mě lidi vynesli v zubech.

Absolutně nevím o co tomu člověku šlo. Prostě na mě na chodbě vystartoval s tím, kdy to skončí, že to nebere konec, proč si nepostavíme dům, když tam všechno předěláváme, že tím bourání má popraskané omítky a ať se připravím, že se to bude řešit soudně.

Na mě to působí, že ty lidi sere, že si to tam zvelebujeme ...

Můžu říct, že jsem z toho znechucený a to se tam mám do 14 dní nastěhovat :(

jabraka*
hodnocení

0x

zatížení konstrukce se změní a tlaky na konstrukce pod a nad se určitě projeví změnou pnutí.U mě se různé bourání v bytě nad projevilo tak,že mi nejdou v mém bytovém jádře zavírat dveře,Soused prohlásil,ať si jádro nechám přestavět také.Kromě toho nalévali pod plovoučku nivelační stěrku.To,že stěrka proteče spárami,to nikdo neřešil.Já musel vymalovat strop.Ještě,že na něm mám polystyrenové dekorační desky.Prosáknutí se projevilo jen ve spárách.Myslím,že se rekonstrukce panelákových bytů stávají jen módou.Mnohé práce,jako třeba likvidace příček,by měli statici zakázat.Na rekonstrukci si obvykle majitelé bytu ani neobstarají povolení.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]