Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce se dřevem

Od: amper® odpovědí: 4 změna:

Dávám do kupy další vzduchovku. Kousek je z konce 40. let a podle toho vypadá. Pažba byla ve spodní části prožraná červotočem a kus jí úplně chyběl. Chybějící kusy jsem dolepil. Problémem zůstávají odlišné odstíny původního sedmdesát let starého dřeva a nových kusů a "drobné" vady dřeva jako praskliny a dírky po červotoči. Jasně, vytmelit a natřít. Problémem je to, že původní pažby měly světlý odstín, běžně se pouze napouští olejem nebo moří na nějaký světlý odstín.

Takže vytmelit čím? Díly jsem lepil klihem a počítal jsem, že zkusím namíchat tmel z klihu, pilin a křídy - dle dostupných pramenů by měl být dodatečně mořitelný (což není samo sebou). Ale při vlhčení dřeva mezi broušením se mi v rozích ulpělé zbytky klihu z lepení doslova rozpouští před očima, čekal jsem, že bude vodostálejší, ale je to jen jako umýt špinavé nádobí. Takže teď nevím.

Rovněž jsem čekal, že po obroušení bude odstín starého dřeva světlejší, ale zub času a předchozí majitel, který to natřel luxolem odstínu palisandr udělali svoje. Četl jsem, že k vybělení dřeva se dá použít louh, ale praktickou zkušenost nemám. Obávám se, že pokud použiju nějaké světlé mořidlo, bude pažba "pruhovaná", při tmavém odstínu flintu vzhledově degraduju.

Takže pěkně prosím o vaše postřehy, názory, rady či zkušenosti. Rady typu: Zahoď to a kup jinou, prosím vynechte.

Práce se dřevem

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Krásná práce. Věčná škoda to vyhodit. Ono dřevo prostě stářím malinko tmavne.
Ještě bych trochu brousil. Ono se to nepodaří vybrousit takhle do světla, to starý bude pořád tmavší. Chtělo by to mít kus stejnýho dřeva jako máš to nový, na vzorek. Potom si koupit trochu nějakýho svetlýho mořidla a opatrně jen to nový domořit k barvě starýho.
Případně to starý zesvětlit technickým kysličníkem.
V každým případě to je piplačka, ale krásná práce.
hodnocení

Díky. Vzorek novýho samozřejmě mám a metoda postupného ztmavování mě nenapadla. Vzorek starýho mám taky (ten sežranej roh) a i uvnitř je patrný, že barva není shodná s novým i když určitě světlejší. Ono i když vezmu dva kousky "novýho" tak nemají stejnou barvu. Kyslíčník = peroxid vodíku? Pro ještě větší zesvětlení mořidlo naředit lihem?

Nemáš nějakej nápad nebo doporučení k tomu tmelení? Jsou tam dírky po červotoči + několik prasklin, od vlasových až po jednu, která má určitě přes milimetr. Na patce je potřeba dotmelit taky kousek plochy, ale není to kritické, pokud by to nevyšlo, dá se ubrat. Ale to až jako poslední možnost.

Že dva kusy dřeva nemají stejnou barvu je normální a běžná věc.
Na tmelení buď si koupit hotový tmel a nebo prach po broušení smíchat s hustým (starým) nitrolakem. Malý věci tím lehce zatmelíš. Větší musíš vícekrát tmelit, neboť se tmel propadá.
Ano, myslel jsem peroxid vodíku, technický, 30 %.
Mořidlo musíš ředit tím, jaký je. Vodový vodou, lihový lihem. Doporučuji vodový, je "pomalejší". Lihový strašně rychle schne.
Tohle je prostě piplačka. Nejlíp to zkoušet na zbytkách. Často je povrchová úprava náročnější než výroba.
hodnocení

Tak jsem provedl pokusy s mořením na vzorcích a vypadá to, že jsem na dobré cestě. Zlatý dub naředěný 1:3 (tedy 25%-ní koncentrace), druhá "vrstva" eben (původní dřevo je zašedlé) 1:19 (5% koncentrace). Ještě trochu uberu na sytosti ebenu a bude to *ua*.

Teď k pokusu s tmelením. Dle Tvojí rady jsem zkoušel smíchat starý nitrolak s pilinami, ale výsledek je mnohem tmavší, než původní piliny. Jasně, lakované dřevo je vždycky tmavší než neošetřené, ale tohle je brutus. No, nechám tomu čas, možná to není úplně suché. V příštím kole určitě vezmu piliny z nového dřeva a pak zkusím oba vytmelené vzorky namořit. Je to trochu jako střílet na pohyblivý terč, musíš vědět, o kolik předsadit ;). Uvažuju správně nebo jsem mimo mísu?

Až budu dělat naosto, je nějakej fígl, jak chránit starý dřevo, abych nepřetáhl při moření novýho? Nebo prostě musím bejt šikovnej? Zkoušel jsem papírovou maskovací pásku, ale na mořidlo to moc nefunguje (při 5% koncentraci je to v podstatě špinavý líh).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]