Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce činžovního domu

Od: castle® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

Potřeboval bych se prosím zeptat na následující. Bydlím v bytovém domě se 2 vchody a každý vchod má 8 bytů. Celkem tedy 16 bytů v domě. 9 bytů je družstevních a 7 je v osobním vlastnictví. Náš dům vlastní stavební bytové družstvo, kterému na účet každý měsíc posíláme stanovenou částku podle podlahové plochy bytu na pokrytí spotřeby T+S vody, tepla, elektřiny společných prostor + částku do "fondu oprav". Z fondu oprav se již za ta léta zpětně opravovalo v domě lecos. Nyní, kdy technik z družstva vyhodnotil, že je střecha v havarijním stavu a je potřeba ji vyměnit, tak jsme zjistili, že ve fondu oprav je nyní cca 200 tisíc Kč. Střecha bude údajně stát okolo 600 tisíc Kč. Družstvo je ochotno domu poskytnout na rozdíl částky půjčku, kterou potom rozpočítá do nájmů každému bytu. A teď ten problém. Družstvo řeklo, že půjčku poskytne pouze obyvatelům družstevních bytů a nikoliv obyvatelům, kteří mají byt v osobním vlastnictví. Já jakožto vlastník bytu a nikoliv nájemce žádnou úlevu např. v placení všech výše uvedených poplatků nemám. Jen to mělo výhodu v tom, že jsme si mohli vzít na byt hypotéku.

Dotaz zní, zda na to má družstvo nárok? Musím já zbylou částku dodat "ze svého"?

Díky za případné reakce.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V první řadě si Vás dovolím opravit. Váš dům nevlastní bytové družstvo. Bytové družstvo je pouze majoritním vlastníkem a vykonává správu objektu. Neexistuje žádný způsob, jak přinutit někoho (BD), aby Vám půjčil své peníze na opravu Vašeho majetku (bytová jednotka včetně podílu na společných prostorách), pokud nechce. Zda je oprava nutná v rozsahu, který byl navržen technikem BD a zda bude provedena, ať už s vaším souhlasem, či bez něj, je věc druhá. Pokud dojde k rozhodnutí o opravě a způsobu úhrady investice (to je věcí rozhodnutí SVJ, nikoliv BD), je pro Vás toto rozhodnutí závazné a je zcela ve Vaší kompetenci, jakým způsobem budete svůj díl investice financovat.

hodnocení

"... a je zcela ve Vaší kompetenci, jakým způsobem budete svůj díl investice financovat."

Jde mi o to, že družstvo řeklo, že se střecha musí opravit. Na schůzi se řekne, že družstvo dá 9-ti nájemníkům půjčku, dalších 5 majitelů bytů v OV řekne, že dá peníze ze své pokladničky, tak kdo a čím donutí mě dát ze svého třeba 20 000 Kč a poslat to na účet družstva, které zuajistí opravu střechy stavebními firmami?

Vlastníkem devíti bytů je družstvo a nemusí dávat nikomu půjčku a už vůbec ne nájemníkům. Není důvod půjčovat svým nájemníkům peníze, které mají platit družstvu.

SVJ vzniká ze zákona, pokud se nic závažného nezměnilo, podmínky pro vznik SVJ jste splnili.

kdo a čím donutí mě dát ze svého třeba 20 000 Kč... Kdo to bude, to nevím. Obvykle to funguje tak, že investor stavby / správce objektu to zatáhne "ze svého", bouřící se ovečku, která tvrdí, že ona nic nemusí, protože jí do kvartýru neteče, dá k soudu a jednoho dne má ovečka exekuci na účet, na plat, eventuelně slušivě olepenej inventář domácnosti. Potom to ale není jen o 20 tisících, ale podstatně dražší...

doplněno 23.04.17 19:17:

Dobrý nápad *palec*.Rozumné družstvo na splátkový kalendář přistoupí, poněvadž to je nejlepší a nejrychlejší varianta pro obě strany. Potom tedy ještě existuje varianta vzít si úvěr, ale ta bývá dražší, obzvlášť v případě, že už nějakou půjčku máte.

hodnocení

Já se nebouřím. Jen teď nemám po kapsách 20 tisíc Kč. Takže asi nějaké stavebko sjednat popř se domluvit s družstvem na splátkovém kalendáři.

Díky za info.

bili

V takovém družstvu bych nechtěl být. Je zde obrovské riziko, že v případě nesplácení zaplatí dluh ostatní družstevníci. Dlužník může být klidně předlužený. Dále je tu také riziko insolvence.

Od toho je fond oprav. Nevím, k čemu ho mají, když na opravu střechy nemají naspořeno. Vichřice jim ji neodnesla ..

hodnocení

0x

Ve vašem domě jistě máte Společenství vlastníků jednotek. A to rozhoduje, co se bude a nebude opravovat či vylepšovat. Jak píše kolega - dům nevlastní družstvo, to vlastní jen 9 bytů a odpovídající podíl společných prostor. Jistě se účastníte shromáždění vlastníků a tak víte, na čem jste se jako vlastníci dohodli.
Co si domluví družstvo se svými nájemníky (členy) je jeho věc. Pokud Vy budete mít ve svém bytě nájemníka, domluvte si s ním taky, co budete chtít.

doplněno 23.04.17 15:05:

Váš dům má více, než 3 vlastníky, musí tedy mít SVJ.

hodnocení

Nejsme společenství vlastníků. Při poměru 9/7 to zatím není možné.

Schůzí se zúčastníme. Jde mi o to, že družstvo řeklo, že se střecha musí opravit. Na schůzi se řekne, že družstvo dá 9-ti nájemníkům půjčku, dalších 5 majitelů bytů v OV řekne, že dá peníze ze své pokladničky, tak kdo a čím donutí mě dát ze svého třeba 20 000 Kč a poslat to na účet družstva, které zuajistí opravu střechy stavebními firmami?

jabraka*

Pokud je oprava střechy nutná,to odsouhlasí i vlastníci a to v poměru že jeden vlastník je družstvo a 7 vlastníků osoby,.Na opravu lze použít bankovbní úvěr.Stejné to bude i v případě,že budete všichni vlastníci.Hrazení úvěru bude z fondu oprav.Podmínky vám řekne banka.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]