Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou sekačku

Od: nikdo* odpovědí: 7 změna:

Hezký den všem. Mám u baráku malou zahrádečku, takovou nudli, 2x10m, tedy cca 20m2, na které potřebuji pravidelně, 3-5 do roka posekat trávu. Z toho vycházím, při předvýběru sekačky. Tedy: strunová, na elektriku. Zavrhl jsem ty nejlevnější, nevěřím u úplně nejlevnějších na kvalitu. Nechci taky nic drahého. Na těch pár metrů se to nevyplatí. No a v segmentu mezi cca 800-2000kč jsem našel jednak sekačky s klasickou hlavou, kde se struna vytahuje ručně, pak takové, kde se nastavuje délka struny automaticky, a třetí typ, jsou sekačky, kde jde nastavit-prodloužit struna poklepem o zem.

No a teď otázka: potřeboval bych nějaké drby, zkušenosti osobní nebo sousedů, příp. odkazy na kvalitu a spolehlivost, těchto tří typů nastavování délky struny. případně, jestli existuje ještě nějaký další systém... Nějak nevím, podle čeho se rozhodnout.

A nevím, jestli se otázka hodí, do téhle rubriky. Uvažoval jsem o rubrice rostliny a pěstování, ale to mi přišlo podivné.

doplněno 22.04.17 00:01:

@magor: dík za odpověď. Takže jedna doplňující otázka. Jak poznám v krámě kvalitní strunu? podle tvrdostí? podle ohebnosti? Nebo podle značky?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

4x

Zdravím,
dovolím si mít názor maličko jiný než kolega výše - podle mého názoru není tak jednoznačné, který systém je nejlepší. Záleží totiž na tom, co a kde se sekačkou budete sekat.
- ruční vytahování struny - překonané, když vám párkrát za sebou "ulítne"struna (urazíte ji o kámen, větvičku, silnější stonek trávy apod.), budete tanhle systém proklínat, protože třeba každé 2min. zastavovat sekačku, otočit ji, rozebrat hlavu povytáhnout strunu, složit je doslova na zbláznění = nebrat!
- poloautomat (struna se vysouvá na poklepání o zem) - pokud budete sekat trávník, který končí "do ztracena"(tj. žádný obrubník, žádné kameny) a pokud je trávník tvrdý, pak vyhovuje. Pokud ale máte trávník měkký či okolo trávníku obrubníky, kameny, tak nebrat, protože o měkký trávník s ní jen velmi těžko klepnete tak, aby vám struna povylezla, takže budete neustále hledat, o co s hlavou klepnout. Pokud okolo trávníku máte obrubníky či kameny, nebrat už vůbec, protože škrtnutí strunou o kámen znamená uražení struny a klepání o zem.
- automat - zapnutím sekačky se struna povysune o cca 2cm. Pokud strunou o něco škrtnete a urazíte ji, pustíte a opět stisknete vypínač a sečete dál. Pokud budete sekat najednou větší plochu, je třeba se naučit vypínač nepouštět, ale pokud se občas spletete a strunu vysunete víc, zase tak moc se neděje - malé strunovky mají slabé struny, takže škrtnutí o nějaký kámen a je struna zkrácená. Samozřejmě - trylkování s vypínačem dokáže tu strunu vysunout víc než je třeba. Od zkrácení je na krytu nůž - ale ten já mám u všeho, kde používám strunu (2 různé elektrické strunovky, motorový křovinořez), demontovaný. Důvody vysvětlím později.
Volba strunovky.
Osobně doporučím vyhnout se strunovkám jednoručním - to jsou ty nejlevnější. Ty jsou ručené pouze na dosekávání okolo obrubníčků, záhonků. Jejich konstrukce je taková, že když zapnete vypínač, je vidět, jak se celá sekačka doslova zkroutí, tím, že se drží jen v jedné ruce, tak v ní nemáte cit a přesnost při sekání okolo choulostivých věcí.
Dvouční strunovky už jsou o něčem jiném - konstrukce je pevnější, tím, že vedete oběma rukama, tak s ní lze být přesný při sečení doslova na milimetry, což je důležité při sečení okolo stromů (seknutí strunou do kůry poškozuje stromy) keříků a kytek.
Pokud máte trávník jen rovný, můžete koupit strunovku s pevnou konstrukcí, na sekání třeba pod pevnou lavičkou, zařezávání trávníku u obrubníků apod. specialitky je dobré mít strunovku s variabilním nastavením.
Jakou strunovku? Já jsem před 10lety koupil za 1.000,-Kč strunovku v LIDLu (přesně tuto, pouze je zelená a prodávala se pod značkou Florabest), servis pro tyto strunovky (jakož i pro jiné elekrické zahradní věci prodávané v LIDLu) zajišťoval servis značky Gryzzly, dnes to dělá sevis Hecht. Je kompletně nastavitelná - teleskopická rukověť, rukověť lze nastavit otáčením pro svislé sekání, hlavu lze sklápět tak, že tyč je vodorovná se zemí (výhoda na vysíkání pod lavičkami, pod auty, keři apod.) - to je ten pedál dole. Kolečka osobně nepoužívám - na to je potřeba velmi rovný trávník jinak se sekačka převrací do boku. Na rukověti je vidět ještě takový kruhový výstupek - v tom je uložena druhá hlava se silnou krátkou (nevytažitelnou, pouze vyměnitelnou) k sečení vysoké trávy strunou. Zkoušel jsem to - funguje to, ale protože sem měl obavy, že sekačku budu příliš přetěžovat, nepoužívám to. K této sekačce jedno jediné - pokud se pro ni rozhodnete, tak neváhejte - na trhu už normálně není, toho prodejce, co jsem dal odkaz výše, jsem objevil zcela náhodou, když sem tu sekačku hledal, jinak to jsou možná poslední kousky na trhu (samozřejmě možná se ještě někde nějaké zapomněly - to vyloučit nelze, ale běžně dostupné už rozhodně nejsou, to vím na 100%).
Jen pro představu, proč doporučuji tuto strunovku - když sem ji koupil, první 3 roky jsem s ní sekl plochu cca 150m2 3 - 4x do roka, plochu velmi členitou (mezi kameny, keři, stromy) včetně kopřiv a ta strunovka to dodnes přežila bez jediné opravy - pouze měním strunu a občas kartáčem vyčistím větrací otvory. Po těch 3 sezonách už mne to přestalo bavit (vysečení pozemku bylo vždycky na týden a ještě se to muselo hrabat, takže přišly úpravy pozemku a koupil jsem elektrickou rotační sekačku a se strunovkou už dělám jen místa, kam se s rotační nedostanu).
Tato strunovka má automatickou hlavu. Ze začátku jsem si taky myslel, že ušetřím a kupoval jsem strunu v metráži a pracně ji na cívky motal. Ono ale namotat strunu tak, aby se bez problémů vysouvala není tak jednoduché, nikdy ji neutáhente tak, jako jsou cívky náhradní a když není dotažená, tak se občas zadrhává. Takže sem přešel na náhradní cívky, které kupuju v LIDLu (beru si s sebou vždycky starou jao vzorek na porovnání) - balení po 3 ks a vyjde to skoro stejně jako holá struna a ještě je to bez práce. Jinak na běžnou práci (ne mezi kameny a bez trylkování s vypínačem mám dnes cívku cca na rok, dříve na to velké sečení to byly cca 2 cívky ročně). Originál cívky se strunou lze koupit taky tady, ale je to cenově dost nevýhodné.
Do malých strunovek nedávejte silnější strunu než je originál - přetěžuje to motor, navíc čím silnější struna, tím více to rozhazuje rozsekanou trávu a kamínky - já seču většinou v pantoflích (crocsech) a jsem normálně čistý (gumáky si beru pouze na křovinořez).
Aby se struna nelámala, doporučuje se ji vždycky na 24 hodin před sekáním namočit do vody, aby nasála vodu a tím změkla. Jinak u těchto malých strunovek se se strunama moc laborovat nevyplatí - to není křoviňák, kde se používají struny podle aktuální práce (na tvrdé stonky - kopřivy a pod. jsou jiné než na běžnou trávu).
Málem jsem zapomněl dopsat to o těch zkracovacích nožích - mám je demontované, protože většinou seču okolo kamenů a pod. takže zkracuju o ně, někdy je výhodné na práce v špatně dostupných místech mít strunu vysunutou víc, než je dané krytem, navíc kryt já často sundávám, protože s krytem bych musel např. stromek obíhat, bez krytu za něj sáhnu strunovkou a seču strunou směřující ke mně. Ale to už jsou takové finty spíš z komerční práce - kdybych měl každý kousek obíhat jako kdysi doma, tak si nic nevydělám :-P

hodnocení

2x

Tím jsem si prošel tak cca před deseti lety,takže možná to nebude aktuální.Automatická:vůbec ne,struna se vytahuje automaticky po zvýšení otáček a hned se o nůž zkrátí, cca 5xvětší spotřeba struny,když jsem odstranil nůž struna vyletěla i půl metra a pucoval jsem si gumáky:).Poloautomatická-klepací:to je nejlepší volba,kolik struny potřebuju tolikrát si klepnu ale na té mojí laciné (AL-KO) byla pružinka na tom "klepacím" mechanismu tak slabá že každé zavadění o krtičák-nerovnost se zatlačila a struna vyjela aniž bych potřeboval a když jsem tam dal pružinu tvrdší tak jsem při poklepu(nebyl nějak silný) vyrval motor z držáků.Takže teď elektrickou vytahuju ručně a mám klid.Na těch 20m bych vytahoval max. 3x-samože musí být kvalitní struna.Ale na chalupě na motorový křovinořez jedině poloautomatiku-tam není co pos...

doplněno 22.04.17 00:34:

Tak mě se osvědčila a používám do elektriky červenou kulatou BISON 1,6mm (prodávají ji u nás v krámě)

Do motorové kulatá STIHL 2,5mm (mám ji zadarmo popř. půl litr.kořalky,vlastně čtvr ,druhou vypiju já:))

mnd®
hodnocení

0x

Za barákem se starám o trochu větší plochu jak máte Vy a používám vřetenovou sekačku.Je skoro celkem bez údržby,nepotřebuje benzín ani el.proud. např. -

Jakou sekačku
Souhlasím s @mnd
Mám 30 let starou vřetenovou kosačku Husqvarna, kosím s ní tak jednou za týden plochu necelých 50 m2. Jediný problém je, že za ta léta se trochu ošoupala záběrová kola a semtam "dostanu smyk".
Lehká, dobře ovladatelná, kosily s ní bez problémů i děti. Trávník je rovnoměrně vysoký.
A výhodou je, že tráva se "stříhá", řezy jsou hladké, oproti rotačním kosačkám, kde jsou konce stébel spíše rozdrcené a dochází k větší ztrátě vody ze stébla.
.
Ovšem není na vysokou přerostlou trávu. Na pěkný čistý anglický trávník ideální.
mnd®

hejkal: ano to s těma kolečkama mám problém už jen po sedmi letech taky.Ale bydlíme v paneláku a tak sem do sklepa něco na benzín se nedá a zásuvka dole není.Ale i tak jsem s touto vřetenovkou spokojenej.Na vysokou trávu to opravdu není,ale mám ještě kosu(normální ruční a brousek a naklepat si ji taky umím),ale na udžování 5x za rok ta vřetenovka stačí.

nikdo*
hodnocení

Děkuju všem za odpovědi. Situace se vyřešila skoro úplně sama. Našel jsem dnes stránky, kde prodávají ND na moje dvě, 35let staré sekačky. Neuvěřitelné. A tak jsem dnes objednal ND za asi 500kč, a budu doufat, že to zase nějaký ten rok vydrží. Ušetřil jsem skoro 2000. protože mi nakonec z celého výběru vyšlo, že na novou, s mými požadavky bych potřeboval 2500kč.

doplněno 01.05.17 23:25:

NRE11. Jevíčko.

ronyx*

Co je to za značku a typ ty staré sekačky?

doplněno 01.05.17 23:39:

no, když jste napsal, že sekačka je 30let stará, tak mne to hned napadlo. Škoda, že jste to nenapsal hned na úvod, že tuhle sekačku doma máte - ušetřil byste čas a práci nám i sobě, protože to, že se stále ještě vyrábí (tedy před rokem určitě dnes, dnes nevím) bych vám řekl zrovna a že díly jsou dostupné taky.
Hlavy jsou záměnné - z původních ručně vytahovaných je lze vyměnit přelisováním za poklepové 2 strunové automaty, jen ty úplně původní motory (tuším, že to bylo 350W) na to nejsou stavěné, takže je lepší vyměnit i motor za silnější.
Pozor na údržbu - ta sekačka je specifická tím, že vzduch na chlazení motoru nasává dole u země mezi hlavou a motorem a vyfukuje ho trubkou nahoře pod rukojetí. Jak v té trubce vedou dráty, tak se tam ten prach usazuje a pokud výfuk vzduchu neprobíhá pořádně, motor sekačky se při déletrvající práci "uvaří" a spálí. Takže buď pracovat po chvilkáchs mezivychladnutím a nebo arději minimálně 1x do roka rozebrat a vyčistit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]