Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám téměř vyprojektován dům a materiál zamýšlím broušenou cihlu od Heluzu na tenkou spáru... Bylo mi doporučeno použití spíše vápenopískových cihel (např. KMB Sendwix?) Může mi někdo prosím vysvětlit výhody a nevýhody těchto materiálů, případně doporučit použití jiných a důvody? Na řešení tepelných mostů v konstrukcích myslím, jedná se mi obecně o použití materiálu. Děkuji.
Ono je to vlastně jen o té ceně a ve způsobu zpracování. Dobrým zvykem se stává stavět za absence mokrých procesů. Proto bych volil třeba právě broušené tvarovky, které se dají zdít jen na PU. Pokud má kterýkoliv výrobce třeba celý systém, kterým umí eliminovat nedostatky tam kde jiný výrobce má navrch, pak jde o srovnatelné výrobky. Projektujete NED tedy nezáleží na tom z čeho postavíte, ale na tom jak to použijete v celé soustavě prvků které tvoří dům. Kostru domu tedy můžete postavit z čehokoliv. Třeba z betonových cihel a pak tu kostru abylíte zateplovacími prvky. Pokud umíte tedy projektovat , umíte si spočítat výhodnost. NED netvoří ani tak co je na zdi, protože většina materiálů je srovnatelná a pro projekci vycházíte TL (technické listy) Důležité je dát vhodný typ oken, čím topíte, kde berete energii, je zpracováváte teplo z osob a spotřebičů, jak využijete fyzikálních veličin jako je proudění vzduchu a stoupavost tepla, hydrodynamiku, schopnost akumulece a rekuperace. I kdyb ste navrhl sebedokonalejší dům který bude energeticky tak pasivní, že bude jeho provoz scela zadarmo, nemůžete jej nazvat výhodným, když bude pořízení domu tak nákladné, že postavení domu s vyšími náklady na energie ale laciněji pořízením, bude výhodnější.
Proto si myslím, že než pátrat po vyhodách a nevýhodách srovnatelných materiálů, je lépe se zaměřit na výpočty pořízení a následné vrácení investice...
S tou pěnou si nejsem jistý, co udělá postupem času, jestli se nerozloží... Pomýšlím na celoplošné lepidlo, cihlu konkrétně Supertherm 44 STI od Heluzu bez dalšího zateplení. Myslím na zateplení soklu co nejníže to půjde a nahoru s přetažením přes první řadu (uskočené) cihly. Na dostatečnou izolaci v podlaze, kvalitní okna, dveře, izolaci v podkroví a střeše... Nebudou výše vyjmenované opatření předimenzované vedle 44 broušené cihly bez zateplení?
Právě jsem si přečetl co Heluz nabízí a 44STI doporučuje s izolantem. Naproti tomu FAMILY 50 už nepotřebuje snad izolant. více: heluz.cz/...
Z osobní zkušenosti z jakýmkoliv zázrakem co podle výrobce nepotřebuje izolant, se kloním k použití izolantu v každém případě.
Váma uvedený výpis opatření která chystáte rozhodně nemůžete předimenzovat, pokud se budete řídit výpočtem tepelného adporu použitých materiálů +10%. Pak budete mít jistotu, že máte dimenzováno akorát.
Použití PU na zdění broušených cihel se mi líbí a nebál bych se toho. Nejde o pevnost ale o eliminaci tepelného mostu v ložné spáře.
Díky za odpověď. I v této fázi projektu jsem se rozhodl pro změnu materiálu na vápenopískovou cihlu (24cm+cca 25cm izolace). Pořídím rekuperaci a patřičné zateplení zbytku stavby, abych se dostal do nízkoenergetické třídy. Řezání rozvodů do keramické cihly mi přijde jako tvorba tepelných mostů...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.