Nejste přihlášen/a.
A sedí vám to takhle i podle Vašich odečtů?
Nemáte tam nějakou vychatávku jako třeba vyhřívání bazénu nebo stání před garáží? Slyšel jsem o případu, kdy si majitel až při pohledu na vyúčtování vzpomněl, jak jednou při námraze zapnul vyhřívání vjezdu a zapomněl ho vypnout. Pak pochopil, proč mu osychá vjezd rychleji než sousedům ...
Pokud je vše tak, jak popisujete, přijde mi situace jako běžný stav, nevidím rozpor ve spořebě, platbě a výsledném efektu ( vytopeno na 18 st. celsia). Sazbu D 25d užíváme 10 let (CEZ) v klasickém zděném nezatepleném domku a po vlastních zkušenostech vidím věc takto :
1. vámi uvedená spotřeba nízkého tarifu odpovídá zhruba 6 hodinám plného provozu kotle v průběhu 24 h ( podle mne normální stav, chyba měřidla, nebo chyba v odečtu stavu elektroměru jsou málo pravděpodobné ).
2. Sazba D 25d není určena pro klasické (přímé) vytápění, ale především pro AKUMULACI (musí výrazně převažovat akumulační topidla - platí to i v klasickém zděném domku a dvojnásob to platí v dřevostavbě, která má sice dobré izolační vlastnosti, ale akumulační schopnost zdiva výrazně chybí). Kotel 9 kW vám zajistí dobrou tepelnou pohodu při 16 ti hodinovém nízkém tarifu, ale v případě mrazů, jako byly v sezoně 2016/17 bude chybět "rezerva" výkonu a tepelná pohoda v domě bude špatná.
3. Závěr, že spotřeba je "obrovská" je předčasný. K posouzení je nutné znát celkové vyúčtování za kalendářní rok.( V zimních měsících je spotřeba závislá na venkovních teplotách a bývá o 70 až - 130 procent vyšší, než v letní sezoně bez vytápění ).
4. Pokud nízký tarif běží 4 x po dvou hodinách, je možné relativně levné řešení, které zajistí, aby velké spotřebiče (sporák, trouba, pračka, myčka...) fungovaly na nízký tarif ( pokud je takové časové omezení pro vás přijatelné).
Můj laický odhad: vaše zálohová měsíční platba bude v popsaných podmínkách 2500 - 3300 kč ( uvažuji D 25d, distributor CEZ, roční spotřeba 10 - 13 MWh . Každopádně - osmihodinový nízký tarif je pro tyto podmínky naprosto nevhodný ( ani při využití jiného vhodného tarifu - např. 16hodin NT - se platby výrazně nezmění, získáte však komfortní tepelnou pohodu ).
Používám online účet na webu CEZ - bez problému lze vše dohledat, vložit vlastní odečet stavu elektroměru a průběžně sledovat spotřebu i platby. Při výměně elektroměru se "upsal" montér, ale vzhledem k využívání webu jsem chybu včas objevil ( přesto jsme museli chybnou fakturu zaplatit - rozdíl cca do 10 tis. Kč - ale po reklamaci bylo během několika málo dnů vše vyrovnáno).
... montér se "upsal" tím stylem, že jiný stav měřidla uvedl do dokladu, který vydal při montáži elektroměru a jiné hodnoty ( kdosi, kdo to zadával) vložil do databáze v ČEZu - to jsem zjistil na svém online účtu CEZ.
Nemám sílu to číst celé, tak se možná budu opakovat po někom jiném. Zásadní chyba je topit v tarifu D25d. To je akumulační tarif. Máte celý barák na elektřinu. Pokud máte instalovaného odpojovaného příkonu víc než 50%, což asi máte, tak alespoň D26d. Ale stejně to není tarif pro elektrické vytápění. Na ten je nějaká?D45?. 20h denně nízkého tarifu. a tedy topení.
Za druhé. Máte zaplatit za tři nejhorší měsíce v roce. Od jara do podzima zdaleka taková spootřeba není, a vy si svými splátkami "spoříte na zimu", Tentokrát díky těm nějhorším třem měsícům to vyšlo takto šíleně.
Dobrý den. Podle mě bude chyba v odečtech ČEZu.
Když jste šly přihlásit odběr na ČEZ,tak jste měli kupní smlouvu k nějakému datu a předávací protokol,který by měl být k tomu samému datu. Ten samý protokol by měl mít i původní majitel,který si měl odběr ukončit ke stejnému datu a se stavem na předávacím protokolu. (podle obrázku,ktarý jste sem dala se někdo skutečně přepsal ve stavu NT). A tento stav by měl být Vaším počátečním na vyůčtování.
Pokud by tam byly stavy z předávacího protokolu( VT 22098,NT 12360),a konečný stav z vyůčtování (VT 23642,NT 14996) tak spotředa by byla VT 1544 a NT 2636.Tady jde o datum na předávacím protokolu. Jestli je tam stav skutečný k datu nastěhování,nebo k datu podpisu smlouvy.Tj. k prosinci nebo k ůnoru.
Co se týče stavu po předchozím majiteli,nevíte jak měli doma teplo,na kolik stupnů topili,jestli nepřitápěli např. krbem, jestli tam vůbec bydleli celý rok. Protože neměli tarif na topením elektrokotlem,tak si myslím,že s ním moc netopili.
A co se týče spotřeby elektriky,pokud máte nízkoenergetický nebo pasivní dům(pokud jste ho koupili,tak na to máte nějaký papír s výpočtama a měřením), tak po ročním bydlení a vyůčtováním si to můžete zkontrolovat,jestli to vychází podle výpočtu. U nás jsme si nechali spočítat tepelné ztráty kvůli změně topení, bydlíme ve starším domě, a odhadovaná spotřeba energie je +-10% než skutečnost. Tím chci říct,pokud protopíte výrazně víc než máte spočítáno,bude někde chyba , např. ošizená izolace,tepelné mosty ...,nebo špatný výpočty, (proto tak vysoká spotřeba).
to martincakl: Paní v dotazu uvádí délku období 68 dnů. Při plném provozu kotle s příkonem 9kW / 12 h denně by spotřeba v sazbě NT byla 9x12x68 , tedy 7344 kWh.
Paní však uvádí spotřebu v NT pouze 4066 kWh - to odpovídá provozu kotle plným výkonem cca 6 hodin 40 minut denně. Přijde mi to zcela normální. Také spotřeba ve vysokém tarifu je přiměřená ( topení 9kW , spotřeba NT je 63 procent z celkové spotřeby nízkoenergetické stavby , z mé praxe je to velmi podobné - topení 16 kW , NT je 80 procent celkové spotřeby při stejné sazbě -D25d v klasické stavbě, tedy s vyšší spotřebou na vytápění, než v prvém případě ). Jsem toho názoru, že nenastala nikde zásadní chyba a po vyúčtování za celý kalendářní rok bude vše v normálních, přijatelných mezích. (Pokud se však změní sazba v průběhu topného období, nebude možné to jednoduše porovnat/posoudit).
A odpovídá počáteční stav na vyúčtování počátečnímu stav "ke dni zahájení užívání (cca 13.12.2016)"? Tzn. není tam zahrnut odběr před tímto obdobím?
Zkuste si znovu prohlédnout fakturační odečty. Nevím, jestli jde o novostavbu, tedy bez předchozího odběratele, ale třeba se zahrnutou spotřebou za odběr staveniště nebo o přepis s odsouhlaseným, ale možná chybným stavem při přepisu atd. Asi by bylo nejlepší sem hodit ofocenou část s vyůčtováním. Alespoň tu tabulku se stavy el.měrů ke dnům.
d25d je na bojler.
Nevim proc nemate d45d , nebo d57d. Udelejte zmenu.
To vam jede 20h nizky tarif. Proto cerpadlo cerpe do podlahy , kotel nahriva a je doma teplo. Slysim poprve ze nekdo s podlahovym topenim (voda) ma d25d. Pokud jo , tak ale napojeno topeni i na vysoky tarif.
to honz490: Podle uvedené spotřeby v sazbě NT kotel 9kW jede 6 h 40 minut denně. S posledními dvěma větami bez výhrad souhlasím - vše ukáže roční vyúčtování.
z praxe ... jaro, podzim - kabel v podlaze stačí ( při D25d ) , při poklesu venkovních teplot pod 10 - 8 stupňů přidám malé akumulačky - nic nejede na VT, 8 hodin NT stačí.
Takže vy topíte elektrikou, jen 8 hodin denně? Nebo zbytek dne Vám jede topení na drahý proud, na VT?
Co s tím? Musí někdo přijít na místo a zjistit, kde je problém, spočítat tepelnou ztrátu domu, porovnat odečty, měřit spotřebu atd.
Z Vašeho popisu nezle najít příčinu, jen se podívejte, kolik jste dostal(a) doplnujích dotazů.
Hanum, můžete sem vložit ještě tu část faktury, na níž jsou uvedeny počáteční a koncové stavy? Provedli u Vás odečet, nebo je konečný stav odhadem? Odpovídá konečný stav skutečnosti?
K předchozímu majiteli: Neplatil jenom zálohy? Elektřinu spotřebovanou od prosince byste měli zaplatit Vy. Máte možnost si s předchozím majitelem zkontrolovat jeho konečné vyúčtování? Jeho konečný stav by měl Váš počáteční.
Vloženo vše. Píšou, a včera mi i řekli na zák.lince, že odečet byl udělán pracovníkem čezu (máme elektroměr v oplocení, takže si to odečetl ten člověk sám, nezaregistrovala jsem, že by někdo u nás zvonil nebo tak..). Bohužel teď nám dělají nový plot a zrovna máme přes elektrobudku natažené pletivo, než to vycvakají, abychom se tam mohli dostat, takže stav skutečný teď nemůžu zjistit, ale dneska už by to snad mělo jít.
Bohužel s předchozím majitelem nejsme nijak v kontaktu, kupovali jsme barák přes realitku a majitele jsme nikdy neviděli ani s ním nijak nekomunikovali. Každopádně jsme byli domluvení, že elektřinu platíme až od té doby, co to přepíšou na nás. Uvidím co mi napíšou z čezu na reklamaci vyúčtování, pak bych to případně začla řešit s původním majitelem atd. Teď jenom doufám, že to je nějaká chyba v matrixu, protože i od prosince by to byla dost velká spotřeba si myslím...
Odečet v dubnu Vám sice udělal ČEZ, ale víte jak proběhly ty předchozí?
Je možné, že předchozí majitel nahlásil samoodečtem nižší stav (omylem? záměrně?) a vy byste mu teď měli zaplatit většinu spotřeby za předchozí období.
A když spočítáte spotřebu od prosince, kdy to máte zapsané, tak Vám to vychází jak?
Reklamace na ČEZu podle mých zkušeností nebude žádný med. Převáděl jsem elektriku na chalupě s minimální spotřebou z ČEZu na Fosfu a uvedl skutečný stav ke dni převodu. ČEZ ale stejně použil svůj systémový odhad spočítaný podle atypického roku, kdy jsme tam trávili vánoce. Byl to sice rozdíl asi za tisícovku, ale já bych se ani za rok na tu spotřebu nedostal a Fosfa by mi musela vracet peníze zaplacené ČEZu. Reklamace trvala asi 1/4 roku a to tam musel přijet maník z ČEZu na odečet.
Tu spotřebu ve VT nejste schopni udělat jinak, než že vám běží nějaký žravý (tepelný spotřebič). Obejděte barák, třeba něco i povypínejte a ověřte u elektroměru, co se děje.
Jen z těch údajů plyne, že jste v době VT měli střední spotřebu 2300W a v době NT 7600W.
Od 13. prosince bydlíte - obešli jste domek a zapsali si ten den stavy vodoměru a elektroměru? A od přepisu to samé. Od toho si začněte dělat kontrolu spotřeby na faktuře, od - do.
Myslím, že bysta měli platit od 13. prosince. A zima byla tuhá a dlouhá. Nebo kdo platil ten prosinec a leden? Nebo jste ho platili extra? Dívali jste se dobře na fakturu i vzadu?
Ano od 13. prosince máme napsané stavy v předávacím protokolu, ale ten prosinec a leden platil ještě původní majitel (byli jsme takhle domluvení), takže opravdu platíme od 3.2.2017. Zima sice byla tuhá a dlouhá, ale topení bylo stejně na 20 °C, protože jsme zjistili, že to za čtyři dvouhodinové intervaly v průběhu dne nestihne začít topit (podlahovka se nestihla natolik nahřát, aby se to prohřálo podlahou a bylo to cítit; radiátory byly sotva vlažné), takže topení nejelo "na max". Faktura je opravdu od 3.2. do 11.4.2017.
Mně se nezdá, že by za prosinec a leden ještě platil předchozí majitel. Realitka Vám to sice mohla tvrdit, ale podle mne nikdo dobrovolně nezaplatí spotřebu energií někomu jinému.
I kdyby předchozí majitel zálohy za prosinec a leden ještě zaplatil, vrátil by se mu případný přeplatek po vyúčtování a vystavení konečné faktury.
ČEZ má nějakou výpovědní dobu (odhaduji tři měsíce), po niž ještě bylo nutné platit zálohy. Předpokládám (a bylo by to tak správně), že předchozí majitel uvedl jako konečný stav odečet ke dni odstěhování.
____
V množství reakcí už se ztrácím → můžete ještě uvést počáteční stavy z prosince (možná už to tu někde je, ale nenacházím je)?
Nesedí mi tam prosincový stav NT> 1.236 kWh> bylo to 10.236 nebo 12.360 kWh? "Hodila" jsem si to Excelu, ale potřebovala bych ten NT z prosince.
Myslím, že ve faktuře žádná chyba nebude, že ČEZ vyfakturoval předchozímu majiteli spotřebu podle koncových stavů, které jim nahlásil (ty stavy, které jsou ve faktuře uvedeny jako počáteční k 3. II.)
Akorát neodhadnu, jestli to byl záměr majitele, nebo jestli jen zapomněl, co Vám slíbil. Škoda, že jste si ke dni nastěhování neodsouhlasili stavy s předchozím majitelem. Pak by on musel zaplatit všechnu svou spotřebu, Vy byste platili až tu od 13. prosince.
JInak mi ve VT vychází nižší spotřeba než v NT → jenom za těch posledních 10 dnů to máte obráceně. Ovšem to může být tím, že už skoro netopíte a ostatní spotřeba probíhá spíše přes den než v noci.
Napadá mne jedině, že buď byl chybně zapsán stav (pravděpodobně vynechána poslední nula) T2, nebo že v protokolu sice stojí T2, ale zapsán že byl stav T3 nebo T4.
Jinak byste od 13 prosince 2016 do 2. II. 2017 spotřebovali 9.691 kWh v NT, což se mi nezdá možné. Mrkněte se na obrázek, mně se zdá docela pravděpodobné to vynechání poslední nuly.
A porovnejte si horní tabulku sestavenou z Vašich údajů a naskenovaných faktur s dolní tabulkou (kopie z Vaší faktury), která zachycuje předchozí spotřebu. Nezdá se mi pravděpodobné, že by Vaše spotřeba za 68 dnů byla skoro dvojnásobná oproti roční (za 319 dnů) spotřebě objektu. Zvlášť jestli jste téměř netopili...
Na mne to působí dojmem, že si ČEZ počáteční stavy nevymyslel, ale že vzal konečný odečet od předchozího majitele, který nahlásil dřívější stav. Jak už jsem napsala výše, mohl to být záměr ("ušetřit" na Váš úkor) nebo omyl → to neodhadnu.
Uvádíte, že stav v prosinci byl 22 098 kWh ve VT, ale na faktuře je uveden stav 21 187 ke dni odečtu 3. 2. 2017. Není přeci možné, aby pozdější stav byl nižší než předchozí. Takže tady vidím nesrovnalosti.
Prosincový stav uvádíte chybně.
Něco máte špatně. Mám to v baráku podobně jako Vy, ale já mám levný proud 20 hodin denně. Mám elektrické vytápění radiátory a všechno na elektriku, protože plyn tady není. Distribuční sazba D45d. Asi bude problém v tom. Loni mi vraceli 8 tisíc. Zálohy jsem platila 2.400 Kč měsíčně. Snížili mi zálohy o dvě stovky, tak jsem zvědavá, jak to bude letos vypadat. Zima je dlouhá. Problém bude také asi v tom vytápění podlahovém. Podle mne máte nárok na na dvacetihodinový levný proud.
A koho máte jako distributora? Já si pamatuji, že když jsem baráček kupovala a dělala se tady úplně nová elektrika a rozvody, tady dříve majitel topil akumulačkama, tak jakmile to bylo hotové a revizor mi dal doklady s kulatým razítkem, sám poslal ČEZu a já dostala také jednu kopii. Do týdne mi přišel dopis, že mi byl přiznán tarif na 20 hodin levnějšího proudu a napsali mi datum kdy přijde od nich pracovník, který mi tady namontoval ty hodiny se spínačem HDO a už jsem jela na levný proud. Celé to netrvalo ani dva týdny. Myslím, že jsem tam ani nemusela jezdit, vše to bylo poštou. Je to 11 let. Pro ně je důležité to kulaté razítko a zpráva revizora, který vypíše všechny spotřebiče co v domě jsou, včetně zásuvek a světel. Teda u mne to takto probíhalo. Vůbec nechápu proč Vás nechávají tak dlouho čekat. Přečetla jsem si na jiném fóru několik příspěvků na toto téma a také tam nikdo nepíše, že by musel čekat tak dlouho. A ani jsem nějak nezaznamenala, že ten tarif D45d byl změněn na D57d. Určitě mi to napsali, ale nevěnovala jsem tomu pozornost. A ještě dodám, že mi loni vraceli takovou sumu proto, že jsem tady zateplila střechu a tak jsem na noc kotel úplně vypínala, protože tady bylo teplo. Někde budete mít nějaký zádrhel, který to zdržuje.
A také si myslím to co " " tak velká spotřeba proudu VT je divná. Asi jede tepelné čerpadlo i v normálním tarifu. Vím, že jste tady psala že ne, ale jste si tím opravdu jistá?
Omlouvám se, Vy jste doplnila informace které jsem nečetla, skočila jsem rovnou na konec debaty. Tak teď už vím že jste u ČEZu.
Tak když je to takhle, tak já být na vašem místě, tak doma seberu všechny doklady které mám, včetně té zprávy od revizora a jedu tam osobně a nehnu se, dokud to nevyřeší přede mnou. Samozřejmě jim své dokumenty nenechávat, oni si je tam okopírují sami a musí Vám originály vrátit. Asi zašantročili tu zprávu od revizora. A ta je vlastně ze všeho nejdůležitější a musí mít to kulaté razítko, jiné ne. Od normálního elektrikáře to nestačí. Tohle píší všude lidé kteří podávají žádost o jiný tarif. Také může být problém s tou podlahovkou, já ji nemám, protože ji mít ze zdravotních důvodů nesmím. Náběh na křečové žíly a lékař mi důrazně vysvětlil, že pro mne je podlahovka naprosto nevhodné, až doslova škodlivé topení. Ale má ji kamarádka a také nic moc. Přitápí si krbem a není moc spokojená. Kdyby mohla, tak by to celé zase předělala. Já jí tenkrát radila, aby si teda nechala udělat topné spirály do zdí, když nechtěla mít z estetických důvodů radiátory viditelné na zdech, ale poslechla ty odborníky co jí tento systém montovali. A těm šlo o zakázku, tak jí to vychvalovali. Není to nic příjemného třeba v kuchyni, když stojí delší dobu u pracovního stolu a hřeje jí to do chodidel, tak má oteklé nohy. Ale ona má nějaké okruhy které může vypnout, ale pak je tam zase zima. Prostě tohle topení je ideální do koupelen a ne do celého bytu. Ale Vy tam máte také radiátory, naštěstí, takže až se to u Vás vyřeší, tak můžete topit těmi. Ty se zahřejí rychleji a rychleji teplo vydávají. A teď jsem si vzpomněla. Také říkala, že čekala, že to bude levnější provoz to vytápění podlahou a pravda to není, naopak a ještě je člověku zima, když nechce mít nohy jako baňky.
Hanum, ještě jsem si vzpomněla. Otevřete si účet na Čez onlaine. Tam najdete spousty informací a hlavně se dostanete na všechny Vaše účty co kdy bylo na tom odběrném čísle uhrazeno a kdy. Máte naprosto přesný přehled i několik roků nazpět. Já jsem se na to zrovna dívala a viděla jsem tam myslím úhrady i z roku 2008, víc jsem nepátrala. takže tam můžete zjistit, jak to bývalý majitel platil. Teda alespoň si to myslím, když se jedná o stejnou odběrovou adresu. Zkuste to, je to praktické a je to zdarma. Stačí si vytvořit účet.
to Suzymon: Předpokládám, že v žádném případě nelze online zjistit, jak platil předchozí majitel. Jedná se o jeho osobní účet na jeho jméno a konkrétní smlouvu (odběratel/dodavatel). Jiný člověk do něj stěží nahlédne ( pokud nezná jeho login+heslo ).
to hanum : "...že to za čtyři dvouhodinové intervaly v průběhu dne nestihne začít topit (podlahovka se nestihla natolik nahřát, aby se to prohřálo podlahou a bylo to cítit; radiátory byly sotva vlažné), takže topení nejelo "na max"."
Tato úvaha nemá, bohužel logiku. Naopak - podlahové topení jelo stále na "max", protože podlaha akumuluje teplo a teprve po vyhřátí na dostatečnou teplotu vydává sáláním teplo do místnosti. Z důvodu krátkého intervalu provozu kotle ( pouhé 2 h ) opět podlaha chladne a tento cyklus se opakuje, přičemž výsledný efekt je téměř studený povrch podlahy. Energie se spotřebuje na stále opakované prohřívání hmoty podlahy a nedojde k potřebnému sálání (vyhřívání vzduchu v místnosti), protože povrchová teplota podlahy je příliš nízká ( prostě zde působí tepelná setrvačnost hmoty podlahy ). Řešením je co nejdelší ( ideálně - trvalý ) provoz kotle (v nízkém tarifu). Pak se hmota podlahy prohřeje a další, trvale dodávaná energie vysálá do místnosti, kotel bude podle potřeby automaticky vypnut termostatem ( v závislosti na teplotě v místnosti / pokojový termostat a teplotě topného média - vody v topném systému).
... teď jsem si teprv všiml, že andelicek napsaltotéž, jen stručněji...
V zimních měsících jsme tu mrzli, podlahovka ani radiátory nebyly schopné za 2hodinový interval vytopit barák, bylo tu furt 18 stupňů, tak by člověk čekal, že když "netopí" tak nebude platit tolik, jako by topil naplno.
Takže kotel jel skoro pořád naplno. Pak spotřeba v NT 4066 kwh odpovídá skutečnosti. Spíše je zajímavá spotřeba ve vysokém tarifu, takovou nemám v baráku ani za celý rok.
Bud je chyba ve vyúčtování a nebo běží kotel i mimo NT.
Za první si zavolej elektrikáře a nebo se zeptej toho, kdo ti dělal revizi. Jde o to, že spotřebiče, které jsou napojeny na elektřinu a mají fungovat pouze na nízký tarif, tak musí být blokované při vysokém tarifu.
Pokud tam takovou blokaci nemáš, tak ti dodavatel elektřiny novou sazbu nepřidělí.
Pokud seš ochotná ještě s topením a spotřebou elektřiny laborovat, tak bych ti doporučil toto:
- zaznamenávej stav elektroměru každý den ráno a večer (přibližně ve stejnou dobu). Přitom nech nestavené všechny spotřebiče tak jak jsou. Po týdnu si můžeš udělat obrázek o tom, kolik máš spotřebu přes den a kolik spotřebuješ přes noc.
Pak můžeš na pár dnů vypnout topení úplně (třeba vypnutím jističe) a zase budeš zapisovat stav elektroměru ráno a večer.
Pak můžeš zkusit vypnout ohřev vody (třeba pouze na jeden den a zase zapisovat stav elektroměru.
Tímto měřením získáš představu o tom, kolik které spotřebiče "sežerou" elektriky.
Musíš si k naměřeným hodnotám zapsat, co bylo v tu dobu odečtu zapnuté a co bylo vypnuté.
Nevím jak jsi na tom se znalostmi elektriky, takže by bylo lepší, aby se za tebou stavil nějaký elektrikář. Tomu nemusíš popisovat problémy s faktůrou, protože to on nevyřeší. Jemu stačí, když ho požádáš o kontrolu spínání spotřebičů při nízkém tarifu elektřiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.