Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedaří se nastartovat benzínovou pilu

Od: minda® odpovědí: 22 změna:

Milí rádcové, mám za plotem lesík, který se mi dere do zahrady, přerostlý živý plot atd.atd., tak jsem si koupila benz.pilu - jako ženská jen malou, lehkou, Hecht 929 - ale ani tu nedokážu nastartovat *plac*nemám dost síly na ten správný švih při trhnutí šlaufem, nebo jak se tomu říká... opravdu jen výjimečně se mi to podaří... dá se s tím něco dělat? kromě posilování? co byste mi poradili? řídím se radami souseda - přišlápnout na zemi, sytič, a stejně nechytne...

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radajz*
hodnocení

3x

Bohužel nic, než trénovat, nezbývá. Ideální by bylo ji vrátit a koupit si klasickou, která je sice o fous těžší, ale mnohem lépe se vám, jako ženě, bude kontrolovat její vedení a navíc by vám pomohlo, kdyby byla pila vybavena dekompresním ventilem, kterej start ulehčuje. Jinak já osobně bych ženě doporučil spíš elektrickou.

hodnocení

2x

Je to takhle?

asd1
hodnocení

2x

Nech si to ukázat... Jinak přišlápnout, sytič jen do prvního blafnutí, pak bez sytiče jen půlplyn (jinak uchlastáš - po uchlastání vyšroubovat svíčku a protočit, pozor na zapálení mimo válec od kabelu ke svíci). Tahá se hlavně ramenem - natočíš záda zároveň s tahem ruky, ne jen předloktím. Šňůrou pomalu zacvaknout zoubky, najít začátek komprese a pak rychle takem zatáhnout. Jestli je loňský benzín tak vylít a namíchat novou směs. Na delší odstavení (déle jak pár týdnů) vyjet do sucha. Nenechávat bioolej na mazání žetězu (lepidlo), nutno projet M6A nebo podobným minerálem.

V dosahu kabelu je praktičtější elektrika, dop. nejlíp Dolmar/Makitu s motorem v ose - komplet za 5k, profi pila s dlouhou životností, řeže dobře. Malý benzín je pěkná Dolmar PS32 nebo 35 - lehká šikovná, poctivě udělaná, výkon ujde, startuje se výrazně líp než Checht... Napínák nejlíp osvědčenou klasiku = boční na 2 šrouby, rychloupínáky rád nemám - moc fórové...

Jo a na normální řezání je výrazně lepší klasická pila se zadní rukojetí. Máte jednoručku = speciálku na práci v koruně, kde se jednou rukou držíte a v druhé máte pilu...

hodnocení

děkuji za reakce :)

wamp - ano, dělám to jak na videu, pumpičku bohužel nemám - pánovi to jde krásně lehce, mně ne, závidím...

radajz - vyměnit by bylo nejlepší, bohužel jsem koupila přes internet (mall.cz), takto asi nepůjde, není to vada pily, spíš moje špatná volba

asd1 - dík za podrobný popis, vyzkouším

radajz*

Zboží zakoupené přes net můžete do čtrnácti dnů vrátit, tak pokud je to míň, tak bych neváhal.

Asi mě odborníci ukamenují, že se to nedělá ale když z toho nemáš sílu, vyšroubuj svíčku a injekční stříkačkou pod ní kapni tak 2-3 ml benzinu. Většina zahradní techniky pak chytí na první otočení pístu. Nech ji chvíli běžet na vplnoběh než začneš něco delat aby ti hned studená nechcipla.Teplý motor ti už pak bude chytat líp.
obcan

hmmmm, moje pila horká nechytne, sousedovo auto taky!

hodnocení

0x

sehnat a prostudovat návod.Točí se mi v rukách dost zahradní techniky a stejně občas dost přemýšlím co se kam lije a co se jak startuje

hodnocení

radajz - dneska je to 16 dní, vrátit už nejde

totak - není mi jasné, jestli až nastartuju a nechám chvíli běžet, mám vypnout a našroubovat svíčku zpátky a zapnout, nebo jestli můžu řezat bez svíčky? díky za upřesnění

nunici - návod byl to první, co jsem důkladně prostudovala

asd1

Zavolej a vysvětli situaci, pokudrovnou vezmeš jinou pilu tak to možná odkejvou... V dosahu kabelu dop. elektrickou, jinak beznínovou lehkou ale ne jednoručku. Dolmar PS32 nebo 35, ta má startování s pomocnou pružinou = startuje se řádově snadněji...

Na startování to chce grif, zvládne i slabé žena. Jen se to nesmí dělat blbě ;) Táhne se jako když se natahuje luk = ne rukou ale zádama.

Stříknout benzín do válce není od věci, hlavně když je nový suchý karburátor.

robik
hodnocení

0x

zkuste to obráceně, startovací šnůru přidržet a pilu silou odhodit směrem dolů, ale pozor ať se nezhoupne k nohám!

viz

hodnocení

0x

To je nápad- robik-, stratovat pilu z ruky! Obzvlášť povedené divadlo je, když chytne, utrhne se šňůra a jebne na nohu. Tohle si dovolí ten, kdo má nějakou zkušenost, ne uživatek který má problém ji natočit přišlápnutou k zemi.

Je divný, že se zapnutým sytičem klade takový odpor. Malá vyprošťovací STIHL, startovací poloha (sytič naplno) jde poměrně lehce. 2x-3x zatáhnu, do první snahy naskočit. Přepnu do pracovní polohy a na první zátah chytne. Mockrát jsem viděl, že špatný postup startování lidi totálně odradil a hledali závadu. Nechejte si to ukázat u prodejce nebo někoho, kdo pilu aktivně používá. Teorie jsou něco jiného než praxe.

Startuju taky v ruce. Žádný problém jsem s tím nikdy neměl. Pravda, pro člověka co drží pilu poprvé v ruce to není nejlepší, musí se už přeci jen vědět co a jak. Tímto způsobem se dá do startování větší rychlost.

Ovšem skoro každý stroj potřebuje pro nastartování to svoje. Co funguje u jednoho, to nejde u druhýho. Mám takovej malej křoviňák, skoro do jedný ruky a tam musím napumpovat benzín, dát plnej sytič, nastartovat, nechat chvilku blafat se sytičem na volnoběh, takřka se toho vůbec nedotýkat a teprve po menším zahřátí dát poloviční sytič a ještě chvilku počkat. Teprve potom mohu přidat plyn. Jinak to chcípne. Po zahřátí to chodí jako hodinky, ale studenej start je alchymie.

Třeba ta motorovka bude vyžadovat podobnej "svůj" postup. Jen na něj přijít, to je někdy dloooouhý zkoušení.

Nikdy jsem neměl problém s Husqvarnou ani se Stihlkou.

robik

hecht 629 je jednoručka, ta přišlápnout nejde, startem v ruce využívám setrvačnost.

doplněno 21.04.17 09:10:

tady je start konkrétní pily

hodnocení

0x

Mindo nic si z toho nedělejte.Jsem chlap cca130 kilo a přestoneumím nastartovat žádný stroj co se startuje tahem,ani MŘP ani vubrační desky či dusací žáby se kterými občas pracuji .

hodnocení

všem děkuji za užitečné rady... min.týden mi startování předváděli 2 sousedi, i jim pila chytila až po vícerém škubnutí, když jsem s ní přišla domů, ještě teplá mi pila chytla hned, ale studená nikdy... až dneska se mi to konečně podařilo ! určitě díky vašim radám... zítra uvidím, jestli to nebyla jen náhoda :)

Máš tam dotaz, jestli můžeš nastartovat bez svíčky :) Tak to opravdu ne. Samozřejmě že když tam kápneš benzín (opravdu jen lžičku, ne víc ) musíš dát svíčku zpátky a fajfku taky. Ono to bez svíčky sice běhá opravdu z lehka, když zatáhneš, ale fungovat to nebude.

hodnocení

totak - díky za doplnění, v případě nouze se bude hodit ;)

robik - já ji na zemi přišlápnu za madlo špičkou nohy, moc to teda nejde - vyzkouším podle videa, díky :)

Jako nejlepší podle me mas tu pilu položit na zem. Pokud jsi pravak tak levou rukou chytnes za madlo a pravou startujes. Když na to budeš šlapat tak ti to akorát odjede nebo vyvrati. Nevím jestli tam mas aretaci plného plynu. Některé pily bez plynu chytat nechtějí. Naposled startovali tri chlapi nějakou husqvarnu a nemohli to nastartovat. Jen to blafalo. Až jsem jim pridrzel plyn tak chytla napoprvé. Takže nejlepší postup je dat zapalování do 1, vytáhnout sytic, startovat dokud neblafne, vypnout sytic a startovat s plynem.

hodnocení

0x

Na Vašem místě bych zauvažoval o vrácení nebo prodeji benzinové pily a koupil elektrickou.

ovczaak*
hodnocení

0x

řešil jsem stejný problém,první start pily peklíčko... potom přišel dědeček,zezadu vyndal vzduchový filtr,namočil do benzínu a dal zpět. pila chytla na drc... asi to není doporučený postup výrobce,ale funguje...*smich*

doplněno 03.05.17 19:27:

asd1,do čistého benzínu...přijde mi to jednodušší,než vymontovat svíčku a stříkat směs do válce... dědeček je praktik...

asd1

Dědeček nevěděl, že než zasvinit filtr směsí tak je lepší vyšroubovat svíčku a trochu benzínu fouknout přímo do válce.

(Ve směsi je olej, benzín se odpaří, olej zůstane a hezky se na něj lepí prach ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]