Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v OP nahlašený trvalý pobyt, ale na té adrese ani v tom bytě již nežiju (teď jsem v pronájmu v jiném bytě, kde majitel mi nepovolí trvalý pobyt). Když sem si chtěl předělat OP s adresou trvalého pobytu jako má příslušný OÚ, tak mi bylo sděleno, že to nejde a tak mi byla ponechána stará adresa, což se mi zdá jako hloupost už z toho důvodu, že pokud mi dojde nějaké doporučené psaní(modrá obálka) tak je to průser. Prosím o radu jestli úřad zaspal a nebo udělal chybu nebo jestli je to doopravdy tak.
Děkuji
To by Vás musel toho trvalýho bydliště zbavit soud,jinak má úřad pravdu-trvalý bydliště je totiž jen evidenčního charakteru-ani nezakládá právní nárok na bydlení (to by se bezdomci dožadovali bydlaní na úřadě),a teď nevím jestli to můžete podat Vy nebo musí majitel bytu kde máte to bydliště.Dobrý je nechat si od pošty přesměrovat korenspondenci.
OÚ přihlásí na svou adresu pouze osoby, kterým byl na základě žádosti vlastníka nebo oprávněného uživatele zrušen trvalý pobyt ve správním řízení. To znamená, dohodnout se s vlastníkem nemovitosti, zda je ochoten podat tuto žádost na zrušení Vašeho trvalého pobytu. Zde jsou k tomu podrobné informace, co je třeba udělat a předložit na OÚ:
Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje místa trvalého pobytu na písemnou žádost oprávněné osoby, pokud zaniklo užívací právo občana k objektu a pokud občan tento objekt neužívá.
O žádosti vede úřad (správní orgán) správní řízení, ve kterém zjišťuje současné splnění uvedených podmínek.
Je-li údaj o místu trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.
Žádost o zrušení údaje místa trvalého pobytu podává vlastník objektu nebo jeho vymezené části, nebo ten, kdo je oprávněn užívat byt, tedy nájemce. Tato osoba musí být starší 18 let, způsobilá k právním úkonům. Pokud je uvedených osob více, např. manželé, společní nájemci bytu, sourozenci, společní vlastníci domu, žádají o zrušení společně s tím, že vyberou společného zástupce, kterého v žádosti zmocní k zastupování v celém rozsahu správního řízení (nepožaduje se úředně ověřený podpis).
Podmínky pro zrušení údaje místa trvalého pobytu stanoví zákon o evidenci obyvatel v § 12. Pro zrušení trvalého pobytu se musí prokázat současné splnění dvou podmínek, a to zaniklo-li užívací právo občana k domu nebo bytu a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Při vyřízení žádosti postupuje správní orgán dle správního řádu a účastníky řízení jsou žadatel a ten, komu má být údaj o místu trvalého pobytu zrušen.
Pokud nejsou stanovené podmínky pro zrušení trvalého pobytu splněny obě současně nebo se je nepodařilo prokázat, rozhodne správní orgán o tom, že se žádosti nevyhovuje.
Pokud se žadatel rozhodne vzít svou žádost zpět, může dojít k zastavení správního řízení.
K žádosti o zrušení údaje místa trvalého pobytu je potřeba doložit doklady osvědčující, že:
Žádost musí obsahovat:
Za podání žádosti ani za její vyřízení není stanoven žádný správní poplatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.