Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré trvalé bydliště vs doporučené dopisy

Od: homehelp odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám v OP nahlašený trvalý pobyt, ale na té adrese ani v tom bytě již nežiju (teď jsem v pronájmu v jiném bytě, kde majitel mi nepovolí trvalý pobyt). Když sem si chtěl předělat OP s adresou trvalého pobytu jako má příslušný OÚ, tak mi bylo sděleno, že to nejde a tak mi byla ponechána stará adresa, což se mi zdá jako hloupost už z toho důvodu, že pokud mi dojde nějaké doporučené psaní(modrá obálka) tak je to průser. Prosím o radu jestli úřad zaspal a nebo udělal chybu nebo jestli je to doopravdy tak.

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To by Vás musel toho trvalýho bydliště zbavit soud,jinak má úřad pravdu-trvalý bydliště je totiž jen evidenčního charakteru-ani nezakládá právní nárok na bydlení (to by se bezdomci dožadovali bydlaní na úřadě*smich*),a teď nevím jestli to můžete podat Vy nebo musí majitel bytu kde máte to bydliště.Dobrý je nechat si od pošty přesměrovat korenspondenci.

lidka*
hodnocení

0x

OÚ přihlásí na svou adresu pouze osoby, kterým byl na základě žádosti vlastníka nebo oprávněného uživatele zrušen trvalý pobyt ve správním řízení. To znamená, dohodnout se s vlastníkem nemovitosti, zda je ochoten podat tuto žádost na zrušení Vašeho trvalého pobytu. Zde jsou k tomu podrobné informace, co je třeba udělat a předložit na OÚ: *cteni*

Zrušení trvalého pobytu

Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje místa trvalého pobytu na písemnou žádost oprávněné osoby, pokud zaniklo užívací právo občana k objektu a pokud občan tento objekt neužívá.

O žádosti vede úřad (správní orgán) správní řízení, ve kterém zjišťuje současné splnění uvedených podmínek.

Je-li údaj o místu trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.

Žádost o zrušení údaje místa trvalého pobytu podává vlastník objektu nebo jeho vymezené části, nebo ten, kdo je oprávněn užívat byt, tedy nájemce. Tato osoba musí být starší 18 let, způsobilá k právním úkonům. Pokud je uvedených osob více, např. manželé, společní nájemci bytu, sourozenci, společní vlastníci domu, žádají o zrušení společně s tím, že vyberou společného zástupce, kterého v žádosti zmocní k zastupování v celém rozsahu správního řízení (nepožaduje se úředně ověřený podpis).

Podmínky pro zrušení údaje místa trvalého pobytu stanoví zákon o evidenci obyvatel v § 12. Pro zrušení trvalého pobytu se musí prokázat současné splnění dvou podmínek, a to zaniklo-li užívací právo občana k domu nebo bytu a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Při vyřízení žádosti postupuje správní orgán dle správního řádu a účastníky řízení jsou žadatel a ten, komu má být údaj o místu trvalého pobytu zrušen.
Pokud nejsou stanovené podmínky pro zrušení trvalého pobytu splněny obě současně nebo se je nepodařilo prokázat, rozhodne správní orgán o tom, že se žádosti nevyhovuje.
Pokud se žadatel rozhodne vzít svou žádost zpět, může dojít k zastavení správního řízení.

K žádosti o zrušení údaje místa trvalého pobytu je potřeba doložit doklady osvědčující, že:

• žadatel je oprávněn k podání žádosti, jestliže je vlastníkem domu nebo bytu (výpis z katastru nemovitostí, kupní nebo darovací smlouva s doložkou právní moci vkladu do katastru nemovitostí) nebo, že je oprávněn užívat byt (nájemní smlouva, dohoda o užívání bytu, aj.),

• odpůrci zaniklo právo byt užívat (pravomocný rozsudek soudu o zrušení společného práva k nájmu bytu, dohoda bývalých manželů, pravomocný rozsudek o rozvodu manželství, přechod nájmu, atd.),

• odpůrce dům, byt nebo jejich vymezenou část neužívá (tuto skutečnost uvedou účastníci řízení do protokolu při ústním jednání, popřípadě ji mohou potvrdit svědci).

Žádost musí obsahovat:

• jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu, popřípadě adresu pro doručování žadatele,

• označení správního orgánu, jemuž je určena,

• uvedení věci, které se týká (žádost o zrušení údaje místa trvalého pobytu),

• jméno, příjmení, datum narození osoby, které má být trvalý pobyt zrušen, popřípadě, jestli je žadateli známo, kde se jmenovaný zdržuje,

• přesná adresa trvalého pobytu, na které má být údaj uvedené osobě zrušen,

• důvod žádosti,

• co se navrhuje,

• podpis žadatele.

Za podání žádosti ani za její vyřízení není stanoven žádný správní poplatek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma doporučený dopis

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]