Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístřešek pro auta

Od: nomadm* odpovědí: 23 změna:

Zdravím, včera jsem si přivezl přístřešek pro 2 auta, našel jsem ho přes inzerát za 4 tis. + 2,5 tis. jsem dal za dopravu, to jsem tam nemohl nechat :)) rozměry jsou cca 5m délka a cca 6m šířka. Konstrukce je jednoduchá, 6 sloupků (9x9 cm), na sloupcích vždy 1 podélný trám a 7 příčných krokví. Byla k tomu i střešní krytina, šedé průhledné trapézové desky z nějakého lehkého plastu (polykarbonát?), šikmá střecha. Jedna deska je zničená. Bez podbití. Konstrukce stála na zatloukávacích patkách.

Pokud bude třeba můžu odpoledne doplnit fotky krytiny, příp. čehokoliv jiného, nebo nějaké další rozměry.

Otázky:

1) Ta krytina mi přijde velmi subtilní, doma mám "plotovky", které by se daly použít jako podbití, pod ty plastové desky, je to vhodné? Nezatížím tak nadměrně konstrukci? Nebo raději beu podbití a nechat to jak to je?

2) Díval jsem se na net a nikde stejnou trápezovou plastovou desku nemůžu najít (šedá, neprůsvitná), čím ji nahradit (tu jednou rozbitou)?

3) Je vhodné použít ty zatloukávácí patky? Nejsem příznivce betonování, tak byh je rád použil, předpokládám že když to na nich stálo, tak by to mělo přístřešek udržet... nebyl by problém s případnou výdrží patek, kdybych dělal to podbití?

Moc děkuji za rady a tipy.

Martin

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

litijinuku
hodnocení

1x

Nejsem sice stavař, ale už pouhým okem bych řekl, že v zimě bych tam auto raději nedával.

Počítej, že při 30m2 bude konstrukce zatížena klidně až 10tunama. Což nosné sloupky to poberou, ale konstrukce není asi dostatečně svázána, takže hrozí zborcení.

Je to můj laický názor, který někdo možná podpoří i výpočtem.

Osobne bych to zavetroval.
Snehu bych se nebal, ten jde sundat vzdycky.

nomadm*
hodnocení

a zavětroval, těmi zavětrovacímí pásky (vzpěrami), ty jaké mám na sloupcích jen podélně?

satak
hodnocení

1x
Jako konstrukce pro popínavou zeleň bez střechy možná...
Pokuď to má být celoročně tak profíci to dělají nějak jinak...
drevostavby-harabis.cz/...
nomadm*
hodnocení

on už ten přístřešek někde stál (viz. můj úvodní příspěvek) a jak jde vidět, tak bum neudělal...:) Jsme z Otrokovic a tam bývás sněhu ještě míň než ve Zlíně...

A jak to dělají profíci to vím, ale já jsem prostě zbytečných 50 - 70 tis. na přístřešek neměl...Nicméně je fakt, že v podhorských a horských oblastech, kde je sněhu mnohem víc, bych do toho nešel...vycházel jsem i z našich lokálních podmínek..

litijinuku

Pozval bych si raději nějakého tesaře ať zhodnotí, jestli to stačí. Dle mě zde hrozí opravdu riziko zřícení. Až ti to spadne na auto a nedejbože třeba na dítě, tak ti ušetřené peníze budu na 2 věci.

Ono se opravdu asi jedná o pergolu bez zastřešení, kterou někdo svojí tvořivostí zastřešil, proto také provedená dle norem od profíka vypadá jinak.

Ono stačí ,aby napadlo na střechu 10cm mokrého sněhu a je to stejně, jako váží to auto pod ním.

asd1
hodnocení

0x

Dej foto. Patky - záleží na podloží, do měkkého zalezou. Hlavní je tíha sněhu, podbití je prd. Podbití je celkem zbytečnost...

nomadm*

Už jsem zatloukací patky použil na zahradě na přístřešek na dřevo a bez problémů... Posílám pár foto. Na délku má ta trapézová deska cca 260 cm a 109 cm šířka. A krokev nemá 6 m, jak jsem myslel, ale 5,16 m.

Takže na podbití se vyprdnout? U nás (Otrokovice) to se sněhem není tak divoké, jako např. na Vsetínsku, tak sněhu bych se tak nebál...

Přístřešek pro auta
Přístřešek pro auta #2
Přístřešek pro auta #3

nomadm*
hodnocení

0x

tak přístřešek už stojí, viz. foto...myslíte, že to udrží? Podélně (na délku auta) strach nemám, ale příčně...snad taky, ale pro jistotu bych to nějak zajistil...poradíte?

Přístřešek pro auta #4
Přístřešek pro auta #5

krtek6*
hodnocení

0x

Máte to špatně postavený...:) ty krátké díly co mají spojovat stojnu s průvlakem mají být v sobě..né na sobě..tím se právě docílí konstrukční tuhosti a nebude se to giglat..navíc to vypadá jak pěst na oko

nomadm*
hodnocení

špatně postavené to není, tak konstrukce je něco takového jako hornbach, obi..( hornbach.cz/... tam jsou ty vzpěry taky tak...ale chybí mi tam ty příčné...

krtek6*

v tom případě se omlouvám...já to vždycky viděl v tom...což mi přijde jako vhodnější řešení

nomadm*
hodnocení

ale už to asi vidím, ty vzpěry by měly být zapřené do sloupku a na vaznici z boku, tak jak je mám...problém je, že ty vzpěry na krokve by mi vyšly jen z prostředního sloupku, jinak mi ty krokve na přední a zadní sloupky nevychází...ale udělám aspoň ten střed, lepší než nic...

doplněno 11.05.17 08:39:

žebych to pak měl nějak tak...

obi.cz/...

doplněno 11.05.17 08:41:

jak je na první fotce v odkazu

krtek6*

dyť jsem to říkal :-D

nomadm*
hodnocení

tak se omlouvám já, předělám to a doplním minimálně ty prostřední vzpěry (zavětrovací pásky) a přemýšlím, že možná doplním ještě 2 krokve a dám je přesně na přední a zadní sloupky a dám vzpěry i tam a to už by mělo držet, ne?

satak
hodnocení

0x
A na zimu si přidáte 3 sloupky mezi auta...15cm mokrého sněhu a BUM.
krtek6*

ale šišky...ve Zlíně zas takový velký sněhy nejsou...To vydrží..Navíc je to na dimenzovaný proboha

satak
Tak schválně,jestli to uprostřed udrží aspoň dva lidi...cca 150kg?

hodnocení

0x

Osobně se domnívám, že je třeba zavětrovat, proti pohybu z boku. Když se opřete z boku, že se to hýbe?

doplněno 11.05.17 13:10:

Tak dát větráky na každý sloup. Celkem 6 ks, uvidíte, jak se to zpevní.

nomadm*
hodnocení

ano přesně tak...

nomadm*
hodnocení

tak bych to taky viděl, akorát jak jsem psal výše, ty větráky vpředu a vzadu nejdou uchytit ke krokvím, jsou mimo sloupky, tak si říkám, že bych tam ty 2 krokve přidal (přímo nad sloupky) a doplnil ty větráky...

hodnocení

0x
Sněhu se nemusíš vůbec bát. To do sněhu nevydrží. Na tohle bude stačit první trošku větší vítr a budeš to mít složený na zemi.
nomadm*
hodnocení

tak toho se až tak nebojím, vítr se nemá do čeho opřít, to profoukne...vím, že to není předimenzované, ale mírné zimy by to ,po doplnění těmi příčnými vzpěrami, by to přeci mohlo dát...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]