Nejste přihlášen/a.
na přístavku mám trapézový plech, nastříkaný z výroby modrou barvou, která "tluče" z dálky do očí. Je možné tyto plechy natřít normální barvou na kov pouze po očistění? nebo je třeba nějaké zdrsnění?
Zdravím,
nátěr bude nejspíš práškovou barvou (komaxit a pod názvy), vypalovanou za tepla. Ty barvy jsou odolné kromě kyselin a louhů téměr všemu, kritická je u nich ale přilnavost k podkladu (pokud je to špatně udělané, loupe se to v celých cárech). Pokud vám ta modrá drží, vezměte saponát s teplou vodou, střechu umyjte jako když myjete podlahu (aby se odmastila) a natřete válečkem jakoukoli barvou. Největší trvanlivost má syntetický Industrol (S 1023), ale je poměrně drahý a relativně dlouho zasychá, nejlevnějši to natřete nějakou levnou vodouředitelnou barvou.
Vzhledem k tomu, že limitující je přídržnost původní barvy k podkladu (viz výše), kterou stejně neovlivníte, osobně bych volil (pokud by mi šlo jen o změnu barvy) tu levnou vodouředitelnou a pokud by časem "opršela", tak bych to třeba natřel znovu než koupit drahou barvu s tím, že nevíte, jestli se vám to za rok třeba neoloupe.
Poznámka pod čarou - jsem hodně velký puntičkář, jsem zvyklý dělat zbytečně pořádně i to co nemusím, ale v tomhle případě je ta vyšší investice příliš riziková na to, abych byl ochotný ji podstoupit. Proto je moje rada taková, jaká je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.