Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nátěr trapézového plechu

Od: jirik50* odpovědí: 4 změna:

na přístavku mám trapézový plech, nastříkaný z výroby modrou barvou, která "tluče" z dálky do očí. Je možné tyto plechy natřít normální barvou na kov pouze po očistění? nebo je třeba nějaké zdrsnění?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
nátěr bude nejspíš práškovou barvou (komaxit a pod názvy), vypalovanou za tepla. Ty barvy jsou odolné kromě kyselin a louhů téměr všemu, kritická je u nich ale přilnavost k podkladu (pokud je to špatně udělané, loupe se to v celých cárech). Pokud vám ta modrá drží, vezměte saponát s teplou vodou, střechu umyjte jako když myjete podlahu (aby se odmastila) a natřete válečkem jakoukoli barvou. Největší trvanlivost má syntetický Industrol (S 1023), ale je poměrně drahý a relativně dlouho zasychá, nejlevnějši to natřete nějakou levnou vodouředitelnou barvou.
Vzhledem k tomu, že limitující je přídržnost původní barvy k podkladu (viz výše), kterou stejně neovlivníte, osobně bych volil (pokud by mi šlo jen o změnu barvy) tu levnou vodouředitelnou a pokud by časem "opršela", tak bych to třeba natřel znovu než koupit drahou barvu s tím, že nevíte, jestli se vám to za rok třeba neoloupe.
Poznámka pod čarou - jsem hodně velký puntičkář, jsem zvyklý dělat zbytečně pořádně i to co nemusím, ale v tomhle případě je ta vyšší investice příliš riziková na to, abych byl ochotný ji podstoupit. Proto je moje rada taková, jaká je.

jirik50*
hodnocení

díky za radu, plechy jsou tam pár let a nic se neloupe a protože mi zbyla barva z plotu, natřu to tím. Chtěl jsem to jen omést, ale umyju to, protože to není velká plocha (10m2), vezmu to asi štětcem, díky

hodnocení

0x
zvažte jestli není levnější vyměnit celé tabule... když si spočítáte 2x barva, práce, nejistý výsledek, atd... tak aby to nakonec nebyli dražší než nové plechy.
tyhle staré bych nabíd v inzerci.
jirik50*
hodnocení

díky za radu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]