Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze přemístit HDO z elektroměru?

Od: jirinek odpovědí: 4 změna:
Elektroměrová skříň je od bytu dost vzdálená, majitel činžov.domu nechce nic o protahování kabelu z elektroměr.skříně kde je HDO do domovní jističové skříně ani slyšet. Jedná se samozřejmě o impuls kdy má sepnout stykač např.bojleru.
Napadají mě dvě řešení:
1 Přemístit HDO z elektroměrové skříně do domovního jistič.rozváděče
2 Koupit další HDO(vlastní) a ten dát do jistič.domovního rozváděče vedle stykače.
První možnost je finančně zajímavější, ale nevím, jestli s tí, bude distributor souhlasit. Řešil jste někdo něco podobného? Možná je ještě lepší řešení.
Hezký den!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

prodává se HDO do zásuvky, nebo na DIN lištu. Já měl dvoje mechanické hodiny, jedny u elektroměru, druhé doma u jističů

Nastala doba, dy vyměnili hodiny za HDO u elektroměru a začalo se to celý rozcházet. Tak jsem vykuchal strojek hoin z krabice, dal do ní zásuvku a do ná pak zásuvkové HDO, výstup propojil pomocé Flexo šňůry se stykačem a funguje to tak jak má. Spíá to akumulačky a boiler. Nakonec jsem se rozhodl vytáhnut zásuvku z akumulaček a na ni pověsit prodlužku do vedlejšho pokoje a tam dát přímtop..

mikrovlny.cz/...

mikrovlny.cz/...

hodnocení

0x

Logicky HDO musí zůstat u elektroměru, protože HDO přepíná počítání elektroměru mezi VT a NT.

Ale když už máš HDO, tak bys měl mít i nějaké další spotřebiče, které signál HDO zapíná. To znamená, že bys měl mít v rozvaděči stykač, který je ovládaný spínačem HDO.

No a z toho stykače ti může elektrikář vytáhnout kabel pro spínání stykače jiného spotřebiče.

Pokud ten kabel nejde z nějakého důvodu realizovat, pak existují přístroje do zásuvky, které reagují na signál HDO. Pomocí zásuvky spínané signálem HDO můžeš zase ovládat přímo spotřebič a nebo spínat stykač pro spotřebič s vyšším proudovým odběrem.

hodnocení

0x

Z jakého důvodu chcete přemístění? Prozatím nevidím důvod...není jiná možnost, jak vyřešit problém bez přemísťování?

rv*
hodnocení

0x

No pokud bych skutečnš potřeboval signál od HDO bezdrátově dostat jinam, tak použiju třeba aliexpress.com/...

To malé bych se zdrojem 12V umístil do rozvaděče a HDO by spínalo zdroj 12V. Doma budu mít přijímač s relé, kterým automaticky spínám, co potřebuji.

A vybral bych si verzi na 433MHz, což je frekvence u nás volně k dispozici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]