Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Uvažuji o koupi elektrické pily řetězové a nedokáži se rozhodnout kterou. Nemám moc síly v rukou, tak bych potřebovala nějakou lehkou, ale přesto výkonnou, abych mohla uřezat i silnější větve, případně uříznout celý kmen a posléze rozřezat. Na to bych si někoho pozvala, já bych už pak jenom řezala větve. Koukala jsem na značku Makita, nebo Dolmar a Hecht, nebo Fieldmann, ty jsou docela levné, ale nevím jestli se to také hodně neodrazí na kvalitě. Mohli byste mi poradit jakou je nejlepší dle vašich zkušeností. A se kterou se dobře manipuluje, aby mi nevyskočila z ruky a neuřízla mi třeba nohu. A jestli mohu použít prodlužovačku, protožety šňůry asi nebudou moc dlouhé. Díky.
Tak milé dámy, pro ty které třeba také uvažují o takové pilce na zahrádku. Nakonec jsem za vydatné pomoci některých rádců a hlavně rádce "ronyx", který mi dokonce odhalil přístroj o kterém jsem neměla ani tušení, zakoupila tu ocasku od Bosch tu malou Keo 10,8 V. Jsem z ní nadšená. Už jsem vyzkoušela, manipulace je jednoduchá, řeže jako blesk a je lehká. Baterka asi vydrží dlouho, protože v tom obchodě ji měli určitě na skladě rok, krabice byla celá zaprášená a přesto jsem s ní půl hodiny řezala větve.
Dobrý den, Suzy. Oni ti tu odpovídají hlavně pánové, kteří mají tu mužskou sílu v rukou. Máme doma taky teď novou elektrickou motorovou pilu, právě na to občasné řezání více dřeva do průměru cca 15 cm. Řeže s ní syn. Já ji sice unesu, možná bych si i troufla s ní něco pořezat (neboť se s vervou vrhám do kdejaké mužské práce na zahradě), ale při běhu motoru a řetězu je to něco jiného, než když je pila v klidu jako v obchodě. Hlavně je důležité hodně mazat, ono když se řeže, tak si pila řekne o hodně oleje. Máme pilu Bosch AKE 35 S. Na řezání velké fůry dříví to není, ale na občasné pořezání pár kmínků nebo pořezání stromu asi ano. Obsluha pily je celkem jednoduchá, důležité je si pohlídat správné nasazení a napnutí řetězu. Jak jsme zjistili, není to jedno, jakým směrem se dá...
No, ony jsou to dva parametry, které jdou proti sobě - výkon a hmotnost pily. Je potřeba najít kompromis. Co se týká minimální hmotnosti, máme doma EPR-30-s od Narexu. Ale jednak je to muzejní kousek a jednak to má mizerný výkon. Je to tak na prořezání, ideální do výšek, v nouzi se s ní dá řezat jednou rukou, ale na kácení to v žádném případě není. Tedy já s ní sundal a rozřezal šest metrů vysokou jabloň, ale trvalo to dva víkendy a kmen jsem krájel kolem dokola jako dort.
Zdravím,
suzy, nic ve zlém, ale vymýšlíte ptákoviny.
Na občasné uříznutí větví (tzn. že se neřeže na zemi, ale ve výšce, většinou na žebříku) je řetězovka to nejhorší, co si můžete vymyslet ( a to neberu v úvahu věk a pohlaví) - ty pily jsou poměrně těžké (těžko je udržíte v jedné ruce kromě jednoruček, ale pro ženy jsou těžké i ty), když si do koruny stromu vezmete normální řetězovku, zase se nemáte čím držet, protože na pilu potřebujete obě ruce.
Na řezání kmenů na zemi zase potřebujete tím kmenem manipulovat (abyste neřezala do země) - zvládnete přesunout kmen vážící třeba 150kg třeba o 2 metry? Volně položené menší kmínky mají zase snahu tzv. jít za řetězem (řetěz se zasekne do dřeva a dřevo táhne proti vám - ideální na úraz), takže je nutné ho přišlápnout (když nevíte jak smekne se vám pila nebo noha, chirurgové budou mít radost - úraz od řetězovky patří mezi ty nejhorší, svaly nejsou říznuté jako od nože, ale roztrhané).
Na tyhle občasné řezy jsou pro neznalé ideální tzv. elektrické ocasky, buhužel ta provedení, kdy to šlo držet v jedné ruce a prořezávat strom už nahradily tyto pily konstrukčně vypadající jako vrtačky a to už není ono - vím, o čem píšu, mám to staré provedení.
Před několika lety se ale objevila super věc pro zahrádkáře a to je malá aku ocaska. Jednoruční "hračka", lehoučká a přitom poměrně výkonná. Před cca 3 roky jsme se už nemohl dívat na to, jak moje maminka nemůže počkat až přivezu pilu na prořezání stromků a musela lézt v 80 po staflích a řezat to ručně. Koupil jsem tuhle hračku, protože lezení po žebříku jsem zabránit nedokázal a říkal si - aspoň se bude moci pořádně držet. Po počáteční nedůvěře si na ní zvykla, bohužel až tak, že s ní kromě prořezu začala sama i kácet a rozřezávat i menší stromky - pokud si s tím člověk pohraje, tak to zvládne řezáním kolem dokola i 15cm kmen. Když ji ukázala kamarádům zahrádkářům, stal se z toho hit - všichni ji chtěli. Bohužel však tu, co jsem koupil já (Florabest z LIDLu za 1.200,-Kč nesehnali (LIDL ji měl zatím pouze 2x), takže kupovali originál Bosch více jak 2x tak dražší.
Jedná se o toto
Ahoj ronyx! Tak tohle je bomba! To se mi moc líbí a úplně mi to bude stačit. Já věděla že si mám nechat jednoho bodíka v záloze. Já se vždycky rozdám hned na začátku a pak nemám nic. Tohle budu shánět. Takže pilka ocaska. A za jak dlouho se musí zase nabít?
Tak hledám a hledám a teď jsem našla tuhle. Myslíte že bude dobrá?
tak za
A) - nedělám to tady pro body
B) - přiznám se, že netuším, jak často je potřeba nabíjet (no se vlastně nikdy neřeže nějaký čas v kuse) - maminka to používala, dokud to řezalo, pak to vzala nabít, já to mám to samé ale s tím rozdílem, že když vím, že to budu potřebovat, tak to nechám doplna nabít a pak to beru s sebou
Protože já tu pilku (ten Florabest) používám většinou jen jednoručně - držím to jako pistoli, když potřebuju něco uříznout, tak jen zmačknu spoušť (nevýhoda je ta pojistka - musí se mačkat 2 knoflíky najednou, ale dá se to naučit jednou rukou) a říznu. S velikou výhodou to používám také pro přípravu větví pro štěpkovač - v pravé ruce držím pilku, levou beru větve z hromady, oříznu co by na vstupu do štěpkovače překáželo a hned to strkám do štěpkovače - jednoduché a rychlé. Naposledy jsem s tím takhle dělal cca 3 hodiny téměř v kuse, ale celkem logicky ta doba chodu pilky mohla být celkem tak 1 hodinu.
Teď jsem opravdu hledala a zrovna ta Florabest se mi líbí, ale prodávaji bez baterie a někteří bez akumulátoru. A ta druhá co je podobná, co jsem dala odkaz výše, co ji mají na Aukru, také bez baterie. Kde se pak ty baterie kupují a proč to dělají, když bez toho to přece nefunguje.
A největší sranda je, že je ani nemůžu najít. Takže moje radost byla předčasná.
Originál Florabest z LIDLu je s akumulátorem, s nabíječkou, v kufříku.
Baterie je to samé, co akumulátor. Baterie se říká obyčejným bateriím i těm nabíjecím, nabíjecí je akumulátor - nářadí je na akumulátory.
Ty typy, co máte v odkazech (jeden na 230V, druhý aku) jsou právě ty, co jsme psal, že už nejsou moc vhodné na práci jednou rukou - těžiště je daleko od rukověti.
Mrknu se, co se dá koupit, vydržte.
Takže - elektrickou ocasku na 230V (do sítě) mám s tímto úchopem těžiště je blízko uchopení rukou a lze s ní pracovat i jednou rukou - ty ve vašich odkazech jsou an obouruční práci - při práci na zemi je to lepší, v koruně stromu horší.
Zkoušel jsem hledat tu Florabest - náš LIDL ji měl v akci 2x - před 3 roky a loni, jinak zatím nebyla, takže se bude shánět asi těžko.
Nemá ji v nabídce ani německý online shop LIDLu
Podobné pilky dělá Bosch a ještě někteří další výrobci - zelený Bosch (hob/... je nejlevnější (ale jak se s tím jejich úchopem pracuje netuším), profi Bosch (modrý) má přesně stejné uchopení a ovládání jako ten Florabest, ale je dražší a jak je to s akumulátorem a nabíječkou netuším (to by měl umět poradit prodejce).
Když se podíváte tady, tak najdete i další výrobce stejných aku ocasek s uchycením a ovládáním jako má Florabest a modrý Bosch, ale ještě za vyšší ceny.
Osobně, pokud chci vědět o nějakém nářadí co nejvíc, osahat si ho a předtím jsem o něm jen četl, tak většinou volím návštěvu v Hornbachu - mají sortiment a především (dle mé zkušenosti) i většinou velmi znalý personál.
Ještě sem našel 2 články o těchto pilkách - jedno je přímo recenze Flo/... a druhý je všeobecný článek , ale tam už nedoporučuju číst diskusi - článěk je 6 let starý a některé názory v diskusi už nejsou dnes pravda.
Ronyx, já vydržím. Ale v tom Lidlu ji snad ani nemají. Já počkám jestli nezapomete. To těžiště neumím odhadnout.
Já právě četla recenze a všude ji chválili. Tu co jste koupil mamince. proto jsem ji hledala, ale opravdu nikde není. Do Hornbachu se asi nedostanu, tady kde bydlím není. Snad mne kamarádka doveze do Kolína. Ale m usím počkat až bude mít čas. Tady je jen elektro Oaza a pak ten obchůdek tady blízko mne. Ale je to rodinný podnik a pochybuji, že budou mít velký výběr na místě. Určitě mi nabídnou že to objednají, ale to mi není nic platné, když nevím ještě co. V každém případě mockrát děkuji za pomoc a dobré rady. Myslím že jsem už pochopila to těžiště. Ta rukojeť nesmí být moc dlouhá, jinak nedokážu vyvinout potřebný tlak. Já teda určitě ne, nemám sílu v pažích. Na zemi bych to zvládla, ale ne ve vzduchu. To správné vyvážení na jednu ruku má ten Bosch, co jsem teda vypozorovala z obrázku. Tak uvidím, ale raději počkám na ten Kolín.
Akorát že ten Bosch má slabší baterii 10,08 LI a ne 18LI a to bude hrát také roli. Oni ji teda vychvalují, ale oni ji prodávají, tak nebudou říkat že to stojí za prd.
O LIDLu sem psal - byla zatím jen 2x (když sem ji koupil mamce a viděl, co to umí, tak jsme taky litoval, že jsem ji tenkrát zrovna nekoupil 2x - ale povedlo se mi to loni zcela náhodou, když ji měli v akci podruhé.
Těžiště si zkuste někde v prodejně, kde ty pily prodávají - fakt je v tom velký rozdíl (ten ůchop, co mám na té do sítě já, ale už budete těžko shánět, už ukončili výrobu a dělají jen to nové - v odkazu výše jsem na to odkaz dal).
Zapomněl jsem - pilky bez akumulátorů jsou profi - dnes to funguje tak, že řemeslník si koupí třeba 2x akumulátor a 1x nabíječku a pak už kupuje jen strojky bez akumulátorů - to dřív nebylo, dříve to bylo co strojek, to akumulátor, což zvedalo zbytečně cenu strojků.
Chtěla jsem ji také.
Po seznámení, co to všechno obnáší, jsem raději vždy povolala řemeslníka, nebo požádala známého, případně jak uslyším z nedaleka zvuk pily, stačí tam zaběhnout a požádat o přeříznutí něčeho. Každý rád vyhoví, když je to na zahradě kousek vedle a jedná se dva stromky. Každá stovka do kapsy dobrá.
Nebo na podzim udělat soupis, co je všechno potřeba pořezat, podřezat. Během dopoledne dvě-tři hodinky hotovo i na malé kousky. Pokud topíš v kamnech, tak si kousky necháš /časem rozštípeš/ nebo si dřevorubec rád odveze. Raději tu tisícovku každý rok /nebo obrok/ dám, než se trápit s pilou. Vysoký ořech, tůji, hrušku stejně sama nepodřízneš.
Ta opatrnost je hlavně kvůli bezpečnosti, trochu se té pily bojím. Samozřejmě, každá jsme jiná. Já píšu ze svého pohledu ženy a jak správně výše uvedeno, muži napíší zase ze svého pohledu.
Opravdu se musíme ve všem vyrovnat mužům? Pro mě není slabost požádat odborníka, ale spíše rozum, aby si člověk neublížil.
A ještě jsem chtěla něco dodat k "pohance". To máš kliku na lidi. Tady teda takoví dobráci nejsou. Byl tady na jaře chlap se synem, kteří káceli strom zrovna naproti mně ve statku. Šla jsem za ním a ptala se ho, jestli by mi vykácel dva smrky na zahradě, že mu zaplatím a že si dřevo může odvézt, protože já ho nepotřebuji. Dělal okolky, hned mi neodpověděl a přišel druhý den, že teda jo, ale ať počítám s tím, že za jeden smrk dám minimálně osm stovek za uříznutí, (že mu jedna paní právě kousek odtud dala za jeden smrk 1200 korun) a že ty větve on nechce a že si odveze jenom kmeny. Tak jsem mu poděkovala a řekla že nechci. On se na mne docela obořil s tím, že co jsem si myslela, že mi to bude řezat za stovku? Řekla jsem mu že za sovku ne, ale za osm stovek také ne. A šla jsem pryč. Ještě za mnou pak křičel a kolik jsem si teda představovala, ale už se mi to přestalo líbit, tak jsem už nereagovala.
A vůbec nemám problém požádat odborníka a většinou rozum právě používám. Právě proto jsem se tady zeptala na názory.
Nechtěla jsem se dotknout, vůbec to nebylo myšleno zle. Právě že jsem také toužila být soběstačná, ale když jsem viděla chlapy při práci s tou pilou, tak jsem změnila názor. Tedy to bylo myšleno spíše na mě, že se nestydím z něčeho vycouvat.
To se omlouvám, že to tak vyznělo.
Ale jinak si myslím, že jak byl smrk vysoký? Že by těch 800 korun byla dobrá cena. Je to nebezpečné, pokud leze někam do výšky.
twl osm stovek za položení smrku? A dostanu dřevo a ještě peníze? Tak jen přemýšlím, kdo je tu blázen
Bohužel mám chalupu v Beskydech, kde má motorovku každý a pár stromů v lese na topení taky, takže nabízet služby není komu. Nedávno jsem kácel břízu, tak 50 cm v průměru, a samotné kácení byla spíš zábava než práce. Akorát než to člověk potom naporcuje, naštípe, uloží...
Jethro, to byl můj názor. Z těch dvou kmenů by měl dřeva docela dost, ale i tak jsem byla ochotná mu zaplatit. Počítala jsem tak 500 korun, že bych mu k tomu ještě přidala, i když by mi tady nechal ty větve, které není zrovna snadné pořezat a potom pálit. Jsou mokré a čudí to a tak bych to musela někam natahat a čekat až to uschne. A pak ještě ten bordel z jehličí. Ale bylo na něm přímo vidět že mne má za úplného pitomce. Takovej ten vesnickej vychcánek, co si myslí, že je ženská úplně pitomá. Jestli je pravda že mu nějaká paní dala dvanáct stovek za pokácení jednoho stromu to nevím. Ale myslím si, že to byl kec, aby odůvodnil svou cenu. On byl totiž přesvědčený že mu to dám a ještě mu budu děkovat. To jsem pochopila z jeho naštvaného výrazu a jak za mnou pak volal na kolik jsem to odhadla já. Pak jsem na ně tady koukala, jak se synem paběrkují i docela tenké větve a nakládají si je do vozíku. Stálo jim zato jít pokácet úplně suchý keř černého bezu, který neměl nijak silný kmen, spíš to bylo takové roští a pohrdne silnými kmeny smrku. Myslím že mu pak jeho syn pěkně vynadal, viděla jsem z okna jak se dohadují. Samozřejmě že tady pak nechali ty tenké větve z toho bezu na hromadě a šli. Je to za mou zahradou a budu to muset odtahat, pořezat a spálit.
Jethro: Právě že ,,bohužel,,
V okolí Prahy jsou ceny položení stromu /většího/ někde jinde. A protože je tady zveden plyn a já třeba konkrétně ani krb nemám, tak odvoz špalků mne nedrásá. Kromě toho, když je větší strom, tak je potřeba 2 lidí, pro lepší, rychlejší a bezpečnější práci. Odtahovat větvě provazem, podávat pilu, uklízet odřezané. Raději si připlatím, /podle Vás přeplatím/, aby vše proběhlo v pohodě a nějakých nepříjemných následků. Vždyť kolikrát majitel zahrady potřebuje za život shodit strom?
A představte si, i svačinu udělám. Každý to má postavené jinak.
/já vím, že se pila tahá ze země na provaze, ale to pro případ, kdybyste to někdo pitval/
Pohanko, asi jsi neviděla ty fotky mých stromů. Poslala jsem je a jsou dole. Vrcholy už nemají a krásně by se větve odřezaly bez jakéhokoliv komplikovaného odtahování provazy. Já sama jsem vylezla na řebřík a odřezala ruční pilkou docela velké větve. A to jsem ženská, nikdo mi větve nedržel a neodkláněl a ani žebřík nedržel a pidlala jsem to rukou. Ten chlap nebyl sám, byli tady se synem a byl to obyčejný šizuňk.
Ohneta, dívala jsem se na ni, protože mne zaujala ta cena. Ale říkali tam, že prý vypadává ten řetěz a není snadné ho zase namontovat. A toho se já bojím, že to nebudu umět. Pro chlapa je to asi hračka. Nejsem nešikovná, ale musel by mi to někdo napřed ukázat a nikoho takového kolem sebe nemám.
Mě řetěz ještě nespadl, před každým řezáním se musí zkontrolovat, jestli je správně dotažený. Stejně pila přijde bez nasazeného řetězu, takže ho budeš muset nasadit sama. Nicméně to není nic složitého, jsem gramloň a zvládl jsem to.
mám Makitu, už asi 8 let. Řežu s ní velmi svátečně, ale před lety jsem s ní udělal najednou asi 10m3 a šlo to dobře. Šnůra na pile je dlouhá tak 20cm, takže prodlužku vyloženě vyžaduje. Používám obyčejnou, co mám na zahradu.
U pily se vás jako první věc zeptají jakou délku chcete - podle síly kmenu, který potřebujete uříznout. Aby nevyskočila to jí musíte dobře držet a promyslet co a jak řežete, co by se mohlo stát. I sekerou si lze utnout nohu. Při odskočení mají všechny "brzdu", to pak potrápí než na to přijdete, proč pila najednou stávkuje.
Napnout řetěz, vyčistit, vyměnit řetěz, dolít olej budete muset zvládnout. Není to nic těžkého.
ten Fieldman už z reklamy působí hrozně jako hračka, sváteční práce asi odslouží, ale mám raději kvalitu, což Makita se takto prodává.
Menší množství dřeva to určitě v průměru bude, ale zrovna teď potřebuju vykácet meruňku. A jednou za čas bude nutné uříznout i tlustější kmen. Tak proto uvažuji o té Makytě.
Clayman, tak děkuji. Já také všude čtu že ta značka Makyta je asi nejlepší volba. Ještě počkám co ostatní, ale z 90% jsem rozhodnutá pro tu Makytu. Možná by bylo dobré, kdybych se šla napřed podívat do obchodu kde je prodávají a nechala si ji předvést. Zrovna blízko mne prodávají takovéto zboží. Ochotní určitě budou, ale když si to koupím u nich. Rozhodně mi ro nebudou ukazovat, kdybych tam přinesla už koupenou jinde. Počkám na úterý a půjdu se tam mrknout a porovnám ceny. Někdy je lepší si trochu připlatit a pak mít vedle někoho, kdo eventuelně poradí.
Jelikož se v elektrických pilách nevyznám, protože používám benzínovou, tak snad bych jen doporučil, zakoupit pilu v obchodě, kde se tímto zabývají.
U nás je pobočka STIHL a již několikrát jsem tam narazil na právě ženy, které tam přišly nabrousit řetěz, nasadit a seřídit, což jim udělali na počkání včetně broušení.Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti, tak hlavně ze začátku se tato služba může hodit, oproti nákupu např. na internetu...
Tak je tady několik odpovědí, které bych klidně mohla napsat sama sobě. Je to přesně tak. Trochu se té pily bojím. Ono to je něco jiného vidět jak s tím pracuje ten druhý. To vypadá jako když to jde úplně samo a něco jiného to držet ve vlastních rukách. Proto už několik let váhám s tím nákupem. Raději jsem všechno pidlila obyčejnou pilou tou do ruky, takovou obloukovou. Ale už mne to zmáhá. Bohužel nemám kolem sebe nikoho kdo by tu pilu měl, lidi co znám by mi tak mohli půjčit leda tak pero, nebo telefon.
Je tady sice jeden soused, ale k tomu bych nešla, ani kdybych měla ty větve do smrti okusovat jako bobr. Takovej to je vůl a nechci s ním vůbec nic mít. A jinak tady bohužel nikdo pilu nemá, alespoň jsem nikdy neslyšela žádné zvuky které pila vydává. Mám právě kamaráda, mladého kluka který by mi to přišel pořezat, ale ten mototrovou pilu snad ani neviděl, natož aby ji držel v ruce. Ale je chytrý a má sílu, tak jsem si myslela, že bychom to spolu nějak zvládli. Jenomže ve mně hlodá červík nejistoty. Ale je to bývalý baskeťák, tak je vysoký a má dlouhé ruce, koupím nějakou pořádnou ruční pilku a budu mu držet žebřík. Já totiž také potřebuji prořezat a zkrátit dva smrky. Tak všem mockrát děkuji. Půjdu i do toho obchodu, mám to kousek a přednesu svá přání a touhy u nich. Uvidím jak se budou tvářit, až budu před nimi stát. Asi mi rovnou řeknou, abych šla raději domů, dokud mám ještě obě ruce a nohy.
Zdravím,pakliže jsi žena a třeba starší tak musíš zohlednit váhu pily,protože pila kterou Ti tam někdo doporučuje a která má váhu asi 5kg,tak ta Tě velice rychle utahá a moc toho s ní nenařežeš.A ten kamarád který Ti bude ty stromy prořezávat a nikdy s pilou neřezal tak si koleduje o pěkný malér(úraz).Tak dobře vyber a ať TI to dobře dopadne.
Možná bych být tebou zauvažoval i nad benzinovou. Rozdíl v hmotnosti moc nebude,poněvadž ten elektromotor a lehký dvoutaktní motor jsou na tom váhově téměř na stejno. A máš s ní absolutní volnost,nemusíš se dívat na to kde se táhne jaký kabel. A údržbu budou potřebovat obě,musíš mít napnutý řetěz,promazaný řetěz-to je u obou stejné. Musíš brousit řetěz,to je taky u obou totožné. Do benzínové jenom naleješ kapku namíchanýho benzínu a jedeš,nemusíš se vytahovat s káblem.
Před sezónou ji dát do servisu a tam se ti o údržbu postarají,v tom bych problém neviděl,ovšem takové věci jako napnout řetěz,přebrousit,postarat se aby byl řetěz mazaný,to prostě musí každý majitel sám. Ale tragicky bych to neviděl,pokud ti to někdo ukáže,nevidím důvod proč by jsi to neměla zvládnout
I když je to na občasné použití,možná bych zvolil spíš kvalitu,z benzinových stihl,nebo z elektrických klidně ta makita. U ověřeného stroje se vyhneš různým nepříjemnostem nebo i nebezpečným věcem
Na větve jsou výborné tyhle nůžky s převodem, co se vejde tak cvaknou snadno, včetně suchého tvrdého dřeva (vejde se 6 cm průměr), pokud se umí tak zvládnou i silnější - střihne se z jedné strany a pak z druhé, stříhal jsem tím i 8 cm "kládu": aldi-sued.de/...
Pilu pro slabou ženskou... Buď to je pižlátko nebo bych se bál radit... Pokud v koruně tak asi tu lehkou jednoruční ocasku a i tak s výhradama a strachem že poletí s pilkou v ruce... Pokud se bude řezat na zemi nebo na koze, tak lehčí el. řetězovku, obecně nejradši Dolmar/ Makitu (shodné pily jen v jiné barvě - Konstrukčně to je od Dolmaru řezná část, od Makity elektrická část)
Položení smrku za 800,- a dřevo je jeho - na jednu stranu drahé, na druhou stranu to nemusí být moc. V blízkém okolí bych to bral zadarmo - dřevo za odvoz se vyplatí. Pokud bych se tím živil, tak to zase tolik není, obzvlášť pokud je kolem málo místa a musí se rozebírat z vrchu = práce na půl dne, čistý zisk s bídou stovka za hodinu.. V každém případě podle popisu šlo o rejžování na "hloupé důchodkyni".
No právě. Oni sem ani nemuseli jezdit extra, protože tady měli placenou práci od statku a všechno nářadí měli sebou, protože museli kácet jeden strom právě v tom statku, který kořenama zvedal zeď a zboural ji. Přímo před mou zahrádkou. takže si mohli v zaplaceném čase přivydělat a ještě mít pořádné dřevo navrch. Ale byli takříkajíc vychcaní a to se jim nevyplatilo. Myslím že ten mladý by to vzal z jiného konce a dohodli bychom se, ale ten starý vychcánek mne teda vůbec neodhadl. Schválně jsem to šla vyfotit a posílám fotky.
Ta třetí fotka je strom co káceli v tom statku. byly tam tři kmeny, dva uřízli a třetí tam nevím proč nechali. Je vidět i ta zeď kterou zase zplácali dohromady bylo to úplně vyvalené to zdivo do ulice. Také mám foto a když najdu tak doplním.
jj, vyčůranost. A kdo chce moc nemá nic Škoda že nejste po ruce, dřevo za odvoz by se mi hodilo
Ty dva smrky - pokácet, odvětvit, našpalkovat kmen = dvouruční řetězovka. Na větve je ideální mačeta (zahnutá Fiskars) na oholení drobných větviček, oholené větve jdou dobře nastříhat těma nůžkama v odkazu (stály v Aldi asi 18 euro a jsou opravdu dobré). Větve řežu řetězovkou na koze - naskládám hromadu větví a pak řetězovkou řežu najednou celý svazek - několik dlouhých řezů, ca 20 větví najednou je pořezáno za minutu...)
Drobné větvičky bych naskládal na paletu, nechal tak měsíc proschnout a pak na haldě spálil. Jde to i seštěpkovat, suché výborně hoří (nasypat plný kotel a nahoře zapálit = vůbec nečoudí)
= na větve do 6cm převodové nůžky; na větve 5 - 10 cm s prací nad zemí (v koruně) jednoruční motorová ocaska; na všechno silnější dřevo el. řetězovka s lištou 30 nebo 35 cm / na zemi na všechno nad 6 cm el. řetězovka.
A jsou to pily = "slabé důchodkyni" se bojim na dálku něco doporučovat. Chtělo by to probrat naživo - vidět co zvládnete a co ne, ukázat možné chyby a následky... Jednoduché věci, ale když se udělají špatně tak je průšvih...
Já si právě koupím tu ocasku. Ta se mi určitě vyplatí. Ty řetězovky jsem si vyndala z hlavy. To by špatně dopadlo. Také kouknu na ty nástroje co mi píšeš Ty. Díky.
Nojo, ale ty nůžky s dlouhou rukojetí já nezmáčknu. Na to nemám sílu. Já jsem sice vysoká, ale sílu mám jako mravenec.
Ty ocasky jsou dost pižlátka... Určitě si vem do krámu silnější větev a vyzkoušej, ať pak nejsi zklamaná... Další věc je baterka - i při dobré údržbě akumulátor vydrží tak 5 let. Ocasku mám dvouruční Parkside 710W a fakt nic moc = pižlátko, 15 cm dřevo už je dost zoufalství
Nůžky do 6 cm - určitě jsou rychlejší než ta ocaska. Stříhají na 4 zdvihy a jde to snadno. Ale jinde než v Aldi jsem je neviděl, všude jinde jen bez převodu a chatrné = dobré max. na 3 cm, pak už trpí nůžky i člověk.
PS s těma nůžkama doma stříhá 6 letý kluk a v pohodě zvládá větve i těch 6 cm
Ta maličká ocaska je pižlátko, ale těch 8 - 10cm to zvládne jako nic - viz video, Parkside do sítě mám taky, na řetězovku to samozřejmě nemá, ale pořád lepší než ručně a nebo si nechat od řetězovky namlátit.
Ty nůžky mám já z LIDLu - stály tenkrát 450,-Kč.
"Jako nic" má být to video kde 10 cm čerstvé dřevo přepižlá za 20 vteřin, kdy je plně nabitá baterka, nový plátek a chlap na to tlačí silou? Už vidim Suzy na žebříku jak to drží v jedný ruce... Obzvlášť pokud ty nůžky jsou pro ní "těžké jak sviňa" a ani je neotevře.
Pokud se akumulátor správně neudržuje, tak zdechne klidně za rok. Málo používaný neznamená delší životnost, spíš naopak.
Za ty prachy si může najmout chlapa... Asi se míň sedře pižláním kvalitní ruční pilkou než rychlým pižláním těžkou el. ocaskou. Ona umí dost kopat, stačí nemít opřenou opěrku o dřevo. A i opřená dost vibruje...
Asd, já se tady musím smát. Já to taky viděla a všimla jsem si že ten chlap na to dost tlačí. To bych nezvládla. A někam na strom bych s tím teda nelezla, protože bych to ani neudržela v ruce. Už jsem si koupila tu lehkou Bosch a dokonce úspěšně vyzkoušela, ódy na ni pěji v té druhé otázce, tak si to přečti. Ale teď bych se tě zeptala jak mám udržovat ten akumulátor aby mi teda předčasně nezdechnul. To se má něčím mazat? Díky.
Teď jsem si přečetla návod a tam je jenom malá zmínka o nějakém mazání. Pochopila jsem to tak, že budu kapat olej do té dírky kam se strká ten pilový list. Píší požívejte vhodný mazací prostředek, ale jaký to teda nepíší. Takže bude stačit olej co používám třeba do šicího stroje?
Baterka - údržba podle druhu článku, najdeš nejlíp na modelářských fórech kde mají akumulátory zmáknuté.
Mazat se musí držák plátku, který se šoupe v pouzdře, Spíš vazelína nebo hustý minerální olej. Na šicí stroje je "lepší jak nic" ale moc vhodný není. V každém autoservise/ garáži se něco nejde. Pokud to na kluzné části bude mastné a světlé tak mazat nemusíš, pokud černý tuhý šmír tak otřít a namazat... Nedávat nic eko (rostlinné oleje).
Ódy jak to řeže samo jsem halekal i když jsem si pořídil dobrou ruční pilku tak to beru s rezervou. To co aku ocaska pižlá půl minuty, to dá řetězovka za tři vteřiny. Je to nové ostré plně nabité, řeže slabší syrové dřevo = ještě aby to neřezalo. Až to bude tupým plátkem pižlat suchou švestku 15 cm silnou, tak to bude horší
Ty smrky tím beztak nepokácíš a nenašpalkuješ = i ten vydřiduch za 800 by vyšel líp než pižlátko... Na prořez větví pro ženskou to ale schvaluju, je to asi nejlepší možnost.
Asd, já tím určitě ty smrky kácet nemíním. Už jsem se s nima zase smířila. Jenom mi ten kamarád baskeťák nějak upraví ty větve. Tuhle pilečku mám opravdu jen na takové pořezávání větviček. Ani špalky s tím dělat nebudu, protože za prvé nemám z čeho a za druhé nemám proč. Netopím dřevem a nikdy nebudu. Koupím si dle tvé rady nějaké to mazadlo, které na tu pilku patří. Jsem docela pečlivá, protože jsem ve znamení panny, a to jsou puntíčkářky protivné, takže já ji nezasviním. Já z ní mám takovou radost, že ji mám tady doma a občas si ji jen tak pustím, abych viděla jak pracuje. A ještě si raději teda objednám ty řezací plátky do foroty.
Tak já jsem měl taky před řetězovkou respekt, ale přírodě neporučíš, a když chceš na chalupě topit, musíš taky kácet a zpracovávat. Tak mě vlastně donutily okolnosti teď ji občas pod dozorem půjčím i synkovi (15), je šikovnej, zatím si počíná dobře.
mmch na nepřístupné větve jsem si koupil tohle
Vypadá to jako blbost, ale řeže to překvapivě dobře. A pomocí dvou kusů lan se dá řezat ve dvou i ze země.
To je teda fakt, že jediné co lidem vadí je to, že není ten akumulátor vyndávací a obávají se, jak dlouho vydrží. Ale já s tím zase tak moc řezat nebudu, nemám co. Takže si myslím že mně vydrží třeba sedm let a za sedm let už můžu být taky natažená vzhůru nožkama. A když nebudu, tak si holt koupím zase jinou. Tamta co je lepší je na mne moc těžká. Dvě kila bych dlouho v ruce neudržela. Tahle má jedno kilo.
T nůžky mám taky (déle jak tu pilku) - jsou dobré, ale na otevření je potřea vždycky je otevřít až naplno (tj. úhel rukojetí 90° - je potřeba hodně místa a ve výšce je to problém, dnes už tohle vše řežu tou pilkou - je to rychlejší a pohodlnější.
Ronyx už jsem na cestě pro tu Keo Bosch už jsem ji držela v ruce, váží 1 kilo, akorát má tu baterii 10.8 V nabíječka vypadá jako do telefonu. 1.600/minuta 80mm dřevo, 7mm kov nabíjení 180 minut. Našla jsem ji tady kousek ode mne za 2.275 Kč. Jinou nemají, a ta větší, co má 18V zase stejně váží už přes dvě kila. A já měla v ruce tuhle menší a je to akorát. Víc by mi dělalo potíže. Hodnocení je na ni hodně dobré. Mají ji i ženské. Ty si teda stěžují že mají malé ruce na ty knoflíky při spínání a musí použít obě ruce. To já nemusím, protože mám dlouhé prsty a krásně to zvládnu. Ale jina ji všichni chválí. Ten Hornbach v Kolíně ani není. Myslím že bude hodně podobná té co jsi koupil mamince.
Jo a ty nůžky tam měli také a ty jsou teda sakra těžké a ještě ke všemu jsem je ani nedokázala otevřít.
Pro @suzymon - jsem rád, že si spokojená a že hračka slouží. Právě tento typ pilek patří mezi takové ty maličkosti, které jsou díky své nenápadnosti hodně podceňované, ale dokáží ušetřit hodně práce a udělat velikou radost.
Já jsem z té části lidí, kteří než by se 5 minut zbytečně dřeli, tak si raději pořídí či vyrobí mechanizaci. Když sem tenhle typ pilky koupil mamince, tělem i duší zahrádkářce (styl všechno poctivě ručně), taky to bylo s ohrnováním nosu. Po týdnu už opatrně proběhlo "jo, jde to pěkně, mám ořezané všechny stromky", po dalším týdnu "všechny větve už mám rozřezané na špalíčky" (do kamínek na přitopení), takže když sem další týden před návštěvou vznesl dotaz "mám přivézt pilu?", odpovědí bylo "není potřeba, není co řezat" A, jak už sem psal, nejvíc sem se pobavil, když mi pak po čase líčila, jak tu pilku u ní viděl kamarád zahrádkář také ve věku 80+ (takový kolenovrt) a byl z ní tak nadšený, že chudák jeho dcera dostala za úkol pilku okamžitě sehnat
Přitom pro mne bylo impulsem ke koupi zabránit kymácení se na žebříku při ručním řezání, když už sem nedokázal zabránit pro vzdálenost tomu lezení na žebřík...
K akumulátoru - po práci prostě dej pilku nabít a ulož ji - u těchto značkových věcí ty aku zase tak rychle neodcházejí.
K mazání - maličko oleje stačí občas ( 1 - 2x do roka) kapička na povrch toho čepu, co do něj je uchycený pilový list a vyjíždí a zajíždí do strojku, olej klidně i ten do šicího stroje - co času profi mašinka pracuje denně, neuděláš ty v součtu času za rok
Ahoj Ronyx, to jsem se právě chtěla zeptat jak to mám nabíjet. Pilku jsem koupila nabitou, protože řeže. Ale právě jsem přemýšlela, jestli ji mám po každém použití strčit do zásuvky, nebo čekat na nějaké příznaky, že už není pně nabitá. Mám ten vysavač na okna Leifheit a tam píší, že se má dát přístroj naakumulovat po každém použití a ukládat plně nabitý. Tak to je jednoduché, ale u téhle ocasky nic moc nevysvětlují. Tak jestli bys mi ještě poradil, tak bych byla moc ráda. Já sice při práci vidím že bliká zelené světýlko, ale nevím jestli to najednou nepřestane bez nějakého upozornění řezat a také abych nezničila tu baterii nesprávným nabíjením. Díky. Suzy
Klidně se drž návodu od toho vysavače, pro dnešní aku platí hlavně to, že by se neměly vybíjet "zu grunt". Dříve bylo nabíjení akumulátorů hotová věda (co typ, to jiné podmínky), dnes už je to naštěstí i pro nás blbé (kdysi sem to tak dlouho studoval, až mne to přestalo bavit, protože sem se v tom lidově řečeno naprosto ztratil). Ono stejně hodně záleží na tom, jak je ten aku kvalitně udělaný z výroby - mám aku vrtačku Narex z roku 1999 a ještě stále funguje (i když už hodně blbě) původní akumulátor, mám akuvrtačku "noname" a tam odešel akumulátor po roce - při stejné "péči" o oba strojky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.