Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré těsnění u panelákových dveří - azbest?

Od: alabastr* odpovědí: 12 změna:

Chtěl bych odstranit staré těsnění u vchodových dveří do bytu, je tam těsnění z jakési hmoty, na pohled to působí jako nějáká pěna, ale na dotek je to tvrdé a při snaze odlepit ho se trhá a drolí na černý prášek s jakoby stříbřitými částečkami, je z toho hodně nepořádku, špiní to prsty do černa a trhá se to po malých kouskách a rozpadá, takže se mi za 10 minut snažení podařilo sundat jen pár cm. Nevíte co to je za materiál? Trochu mě vystrašil známý když mě varoval že se dříve taky používalo těsnění s obsahem azbestu kvůli nehořlavosti. Nevíte co to je a zda je nějáký snadný způsob jak to odstranit? Přikládám jeden nekvalitní snímek samotné hmoty, na dveřích je to ještě překryté červenou páskou, zkusím ještě později lépe nafotit i na dveřích.

Děkuji.

doplněno 18.04.17 19:54:

Ještě přikládám další fotku ze dveří v domě, je tam stejné těsnění napůl sloupané.

Staré těsnění u panelákových dveří - azbest?
Staré těsnění u panelákových dveří - azbest? #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

peter23p*
hodnocení

3x

Tohle totiž není těsnění, to co tak pracně seškrabáváte je protipožární zpěňující páska. V případě požáru nabobtná a utěsní dveře čímž zvyšuje požární odolnost dveří. Tím že jste pásku sundal jste z protipožárních dveří udělal obyčejné, revizák od hasičů by z vás radost neměl. Pokud u vás kontroluje i dveře od bytů tak bude při příští revizi trochu nadávat :)

alabastr*
hodnocení

Dobrý den,

aha, no zatím jsem odstranil asi 15 cm tak si rozmyslim jak dál. Revize od hasičů jsem u nás nikdy nezaznamenal, možná v domě, ale v bytě určitě ne, bydlím tam 5 let. Chápu to tedy že by tam měla zůstat a pokud chci přidat těsnění tak ho mám dát na ní? A k původnímu dotazu stran obsahu azbestu, ten tedy neobsahuje? Našel jsem že jsou obvykle na bázi grafitu...

Díky moc za odpověď.

peter23p*

azbest vtom není, ten je ostatně už léta zakázán, je to na bázi grafitu jak píšete. Dál bych to neodstraňoval a nechal bych to být případně pro dobrý pocit bych tam časem ten kousek dolepil, dá se to normálně koupit v metráži takže někde kde prodávají dveře vám kousek dají možná i zadarmo. Těsnění bych na to nedával, protože by to asi také ovlivnilo její funkci. To nové těsnění bych nalepil vedle, a pokud se vám už na dveře nevejde tak bych ho nalepil na stranu futer, já jsem např. lepil těsnění ve tvaru E na dosedací hranu.

floro*
19.04.17 12:32

Peter, *palec*

prazskejpepik*

tak to dává logiku. jen jsem tu za poslední tři roky od hasičů nikoho neviděl. svým způsobem je to na druhou stranu špatný pomocník, protože pak dveřmi fouká a je slyšet hluk.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je to pro Vás důležité znát materiál těsnění, které stejně vyhodíte, resp. obáváte se (až nyní po letech, kdy tam těsnění je) o své zdraví? Já bych použil ostrou špachtli, pracovní rukavice, možná šátek přes nos a ústa (jako respirátor) a za dobrého větrání to těsnění odstranil - následně vyhodil. On ani azbest nezabíjí náhle (vadí dlouhodobé vdechování jeho vláken). Zdravím!

doplněno 18.04.17 17:31:

Já to odhaduji na zatvrdlé "medvědí ho*no", které se používalo i do spár v panelech.

prazskejpepik*

medvědí hovno to určitě není. je to páska typu těsnění dvířek u kotle na uhlí Dakon jen v červené barvě

alabastr*

Dobrý den,

ne že bych přímo potřeboval vědět co to je, spíš je pro mě důležité vědět zda to ten azbest může obsahovt nebo ne, mám malé dítě a nechci riskovat. Normálně by mě to nenapadlo a i když mi to známý řikal, moc tomu nevěřím, nikde jsem ani nenašel info že by se dělalo takovéto těsnění s obsahem azbestu, nicméně se radši zeptám. Řikám si že paneláků je v ČR spoustu a někdo to třeba bude vědět co to je.

Každopáně díky za odpověď, až budu někdy sám doma, pustím se do toho.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

nedávno jsem to dával dolů a šlo to sakra blbě. zničil jsem na to dláto, protože tím to šlo nejlépe. z čeho to je nevím, ale ted tam mám těsnění jiné "D" v průřezu a už neslyším tolik ty ufuněné důchodce se svými stejně ufuněnými špinavýmí psy :)

alabastr*

Taky to budu nahrazovat těsněním "D" nebo "P", zkoušel jsem to zednickou špachtlí,ale nešlo to, jen se to víc drolilo, líp to šlo prstama odlepit spodní stranu a strhávat, ale i tak se to pořád trhalo.

jabraka*
hodnocení

0x

Asbestová šňůra se používala na utěsnění spár a otvorů,ale ta vypadala zcela jinak.Spíše to vypadá jako nějaký bitumenový tmel.

JABRAKA

hodnocení

0x

Na dveře? a těsnění z osinku? kde na to přišel? Ano v panelácích se používal,ale jen jako stoupačky (kamalizace a odvětrání,) ,pak jako provazec utěsnění oken a na meziokenních příčkách,teda pokud tam nebyl sololit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]