Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtěl bych vlastní pokoj. Co dělat?

Od: analog2001 odpovědí: 25 změna:
Dobrý den. Jmenuji se Jakub a je mi 15 let. Sdílím pokoj se svým o šest let mladším bratrem. Můj bratr je hrozný bordelář a ke všemu ještě žalobníček. Soužití s ním je za trest. Žijeme v rodinném domě s půdou, která by byla vhodným adeptem na můj pokoj, jenže vždy když se rodičů zeptám, jestli by to nějak nešlo,tak mě pokaždé naprosto ignorují. Jsem už zoufalý. V stávajícím pokoji si nemůžu nalepit ani plakát, žádný obrázek, nic. Všude jen samé hračky.
Prosím Vás, co mám dělat, aby mě rodiče začali trošku poslouchat a aby pochopili mou situaci.
P.S: Nechci vypadat jako rozmazlený smrad. Když by mi řekli, že to prostě nejde, tak to beru, ale oni mi neřeknou ani to.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jakube, já si myslím, že tví rodiče mají co dělat, aby vás uživili a udrželi vpořádku celý dům. Možná, že kdyby sis vzal papír a pokusil se nakreslit, jak si to představuješ a pak poklikal a podíval se na ceny stavebního materiálu, pochopil bys, že to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. ;) To, že rodiče nic neříkají, to také může být tím, že se hanbí za to, že stále na vaše požadavky říkají, že na to nemají. Pokus se je pochopit a s bráchou vyjít. Žádní rodiče to dnes nemají snadné. Vlastně nejen dnes. Na spoustu věcí prostě nevydělají.

doplněno 17.04.17 19:20:

Jakube, ještě se pokus o rozpočet na tuto práci. Zjisti si, kolik stojí dřevo, cihly, tašky, zárubně, dveře. Není to žádná sranda!

analog2001
hodnocení

Kreslil jsem ho mnohokrát. Dokonce jsem jim ho i ukazoval. Asi to budu muset opravdu vydržet. Nechci rodičům přidělávat starosti, rak to nechám tak být.

hodnocení

2x

V 15ti máš už možnost přivýdělku na brigádách a i dostatek síly.

Být tebou, tak bych rodičům navrhl že si pokoj postavíš a zaplatíš sám.

Vestavba pokoje na stávající půdu nebude tak drahá.

Samozřejmě záleží jak půda vypadá, v jakém je stavu, jak je řešený přístup atd...

analog2001
hodnocení

Dům je se postavil c roce 1980 a půda vypadá asi takto. Je tam vidět dřevěné obložení pod střechou a je tam betonová zem. Kolikrát jsem jim říkal, že na ten materiál a vše okolo bych přispěl, protože na to několik let šetřím. Nic nekupuji, nebo jen občas a peníze si schovávám na pokoj, ale oni mě naprosto ignorují.

Dej sem fotku, rozměry půdy + nákres pokoje.

Věřím, že když přiložíš ruku k dílu, tak se to nechá udělat za "pár" korun.

analog2001
hodnocení

Předem upozorňuji, že neumím moc kreslit :).
Teď jsem si uvědomil, že by se dalo ušetřit i na nábytku do pokoje, protože jsem Retro maniak a tak mi vůbec nevadí starý sektorový nábytek s příběhem :). Nejlépe 60.léta :). Přesné rozměry jsem se nedozvěděl, ale přibližná plocha zabraná půdou je 70 m2.
doplněno 17.04.17 20:28: Jinak, na půdě je zatím nepořádek, tak jsem vyfotil jen materiál, který je tam použitý.
Chtěl bych vlastní pokoj. Co dělat?
Chtěl bych vlastní pokoj. Co dělat? #2
Chtěl bych vlastní pokoj. Co dělat? #3

Tak o nábytek jde až v poslední řadě :)

Důležité je hlavně vyřešit zateplení, přístup světla, topení... a až pak řešit co v pokoji bude.

1) jaká je výška od podlahy ke kleštinám? (ten vodorovný trám)

2) co je za tím štítem? šlo by tam udělat okno?

3) jaká je na domě střešní krytina?

4) chtělo by to nakreslit půdorys, včetně rozměrů a všech které budou muset v místnosti zůstat (komím, různé sloupy, atd.)

vilik*
Requied, nechci být za debila, ale my před pár lety absolvovali něco podobného a vata 20 táců, sádroše, nějaké omítky, elektrika, plastové okno, jen napojení nových dvou radiátorů vyšlo na 24. Všechno mimo natažení elektriky a topení svépomocí. Je pravda, že tak dvacet jsme dát nemuseli, ale zas se to vzalo při jednom. Celkem jsem byl rád, že jsem se vešel do sta, a to jsem si taky předtím říkal, že to bude za pár kaček. Tak prosím klukovi nepleťte hlavu. Ono to totiž může stát opravdu pár korun a nebo taky nemusí. Jestli třeba nejsou schody...
To my vědět bez znalosti všech údajů a dispozice domu nemůžeme.
Navíc, je mu 15, za tři roky třeba půjde bydlet do vlastního, třeba by to nemělo ani cenu. Ale souhlasím, že pokud by to šlo, s penězi z brigády a s jeho poomocí tátovi by možná šance byla.

Nikomu hlavu ničím nepletu...

Zatím z tazatele tahám informace jak to v domě vypadá a podle kterých se nechá udělat rozpočet a jestli se vůbec pokoj na půdu vejde.

hodnocení

2x

Kubo, co prarodiče- babička s dědou, ti by tě nepodpořili, třeba i finančně a nepřimluvili se? Možná na to opravdu rodiče nemají finance? I když vysvětlení, proč to nejde, bys měl od nich dostat.

A nechystají to třeba jako nějaké překvapení? Každopádně se pokus přes léto sehnat si brigádu, šetři, zkus znovu promluvit s rodiči, co by je přesvědčilo a bylo pro ně motivací k přeměně půdy?

doplněno 17.04.17 20:06:

No, možná tě opravdu chtějí překvapit?

Pokud to vezmu z pozice mámy, pokud by mi můj syn slíbíl výborný a bezproblémový prospěch ve škole a plnil to, určitě bych mu přání splnila, pokud bych tedy na to měla. V tomhle věku je pro rodiče velmi důležité, aby se jejich dítě dobře učilo a dostalo se na školu, jak to máš ty?

analog2001
hodnocení

Na pokoj šetřím několik let. Rodiče mi ho totiž slibovali už před pěti lety a tak jsem si říkal, že do toho taky něhakou korunu vrazím, ale od té doby už je to jen ticho po pěšině. Nechtějí se o tom bavit.
analog2001
hodnocení

Oni jsou na dobré známky dávno zvyklí. Samé jedničky na vysvědčení jsem měl až do poloviny osmé třídy. Potom jsem měl jednu dvojku z matiky.

Super *palec* Určitě se dočkáš, věřím tomu, jsi šikovný!

hodnocení

2x

A jak je na té půdě teplo? Nemůžeš si tam udělat jenom zašívárnu? Starý koberec, matrace na odpočinek, deky, nějaký starší stolek a třeba skříňka na věci. A do pokoje, který sdílíš s bratrem, bys chodil jenom když by byla zima a podobně. Taková prostě klubovna. Na stěny/strop si při nejhorším můžeš přidělat nějaký polystyren nebo koberce, kdyby tam foukalo. Tak nebudou rodiče muset nic platit/řešit a ty budeš mít místo, kde máš soukromí a klid.

analog2001
hodnocení

No na půdě je celoročně zima, jedině v létě je tam horko, ale nesnesitelné.

pohanka*
hodnocení

1x

V rodinném domku nebývá problém s počtem místností. Ale u Vás to je zřejmě problém. Nebydlíte v domku sami anebo je to opravdu malý domek. Mnohdy i v bytě se to řeší tak, že rodiče si původně zvolí za ložnici velkou místnost. A když se narodí dítě, dává se mu malý pokojík, jako dětský. Když se narodí sourozenec, je místnost logicky malá.

Tedy pokud by to byl i tento případ u Vás, tak se místnosti vymění. Když to bude technicky možné. Rodiče do dětského a děti do místnosti, která dosud funguje jako ložnice. Rodičům to na spaní zcela stačí a děti si mohou udělat každý svůj koutek. Samozřejmě se ložnice musí trochu zredukovat a do dětského třeba nějaký nábytek dokoupit. Pro bezproblémové soužití a klid v rodině, bych to já takhle udělala.

analog2001
hodnocení

Dům je dvojgenerační. Postavil ho děda v roce 1980.
pohanka*

Myslím, že by to chtělo nejdříve vědět, kdo je majitelem nemovitosti a s ním jednat. Něco si plánovat a uskutečnit to bude záviset jenom na majiteli /ích/.

Otázku stavebního povolení u změny půdy na obytný prostor nechávám otevřenou. Vidím, že zde je více odborníků, kteří se pohybují okolo staveb a nebyl by to pro ně problém, jestli je potřeba stavební povolení, nebo ne.

Já tedy trošku pochybuji, že by 15ti letý kluk by zvládl svůj pokojík /okno, elektřina, topení, zateplení, podlahy, omítky/ dovést do zdárného konce.

hodnocení

1x

Už je zde jedno doporučení na "zašívárnu". Podporuji tento názor. Sama jsem v podobném věku jako ty měla na půdě docela solidně zařízený kout, říkaly jsme tomu s kamarádkami klubovna a scházely jsme se tam od jara do podzimu. Nebylo tam sice kanape, ale stůl, židle, poličky a skříňky, vyzdobit jsme si to mohly zcela podle svých představ.

Před budováním dlouhodobě obyvatelné místnosti na půdě by bylo vhodné s rodiči prodiskutovat dnešní finanční situaci a výhledově i plány, co bude s dvougeneračním domem za nějakých deset či dvacet let. Ono se totiž často stává, že po několik málo let je prostoru málo, ale pak najednou je v polovině baráku prázdno.

Budeš studovat? Budeš chodit na střední školu v místě bydliště? Nebo to bude internát někde daleko a pak případně vysokoškolské koleje někde ještě dál? To všechno by bylo vhodné vzít do úvahy. Osobně bych se spokojila s půdní klubovnou, bylo by to daleko víc, než mnohé děti mají.

hodnocení

0x

Co pokoj něčím oddělit na dvě poloviny, abyste měl s bratrem napůl a každý svoje "soukromí"? S tím, že průchozí by byla asi polovina mladšího bratra? :) Alespoň závěsem přes celou šířku pokoje?

analog2001
hodnocení

To by nešlo, protože bychom se tu pak nehnuli. Je celkem malý.

vykuk*
hodnocení

0x

Jak už někdo psal, nenajde se nějaká jiná místnost, která by se pro tebe mohla vyčlenit?

Spolubydlení již větších sourozenců bych spíše viděl v paneláku, kde není jiná možnost.

Přestavování a rekonstrukce jsou sice nejkrásnější, ale také nejdražší řešení. Na to kapesné, i za roky střádané, moc nepomůže.

Jsi v pozici staršího a ten má úděl mít "na krku" toho mladšího. Rodiče mají zase svoji pozici a ty do ni nevidíš, ale jistě se snaží o to nejlepší pro vás všechny.

Je dobře, že se jim ozýváš se svými potřebami, ale také akceptuj jejich stanoviska. V životě vše nejde jen podle jednoho člověka, ve všem bývá kompromis.

jedubaba*

Těžko akceptovat stanoviska rodičů, když je syn nezná. Když se k jeho návrhu nijak nevyjádří, nevysvětlí svoje důvody a mlčí.

vykuk*
jedubaba:rodiče asi chluší nejsou a tudíž jejich stanovisko je takové, že to viditelně neřeší, ale vědí o tom. Nebo né? A jak se zachovají, je na nich.

hodnocení

0x

Ahoj,

na Tvém místě bych si nejprve zjistil, komu ten dům patří - zda rodičům, prarodičům nebo komu.

Píšeš, že ten dům je dvougenerační. A kdo v tom domě zastupuje tedy tu "druhou generaci"? Z toho, co jsi napsal, mám zatím dojem, že tam bydlíš ty se sourozencem a oběma rodiči, to je však běžná rodina. Bydlí tam tedy ještě s vámi někdo? Babička s dědou, teta, nějací nájemníci?

Pokud Ti jde jen o jednu soukromou místnost, tak myslím, že se snad můžeš domluvit - a když rodiče nejsou příliš sdílní, zkus se poptat u prarodičů.

Další věc je ta, že když jsi to vydržel doteď, tak to možná vydržíš i těch pár let. Je Ti 15 let, zřejmě se budeš brzy připravovat na střední školu. Ta je často spojena s dojížděním do jiného města, nebo pobytem na internátě. Tím vlastně doma nebudeš tak často, jako jsi třeba nyní. Další věc je ta, že možná máš i nějaké zájmy a čas trávíš spíš venku, s děvčaty a podobně. Nejsi už tak malý, tak předpokládám, že doma se dobrovolně moc držet nebudeš.

A jak už tu napsali jiní, až dostuduješ, tak se možná odstěhuješ někam jinam, a nově postavený pokoj by zůstal prázdný. Z tohoto pohledu a možná i pohledu rodičů je možná trochu zbytečné do něj vrážet peníze, když už jsi takto velký a možná předpokládají, že vylétneš brzy z rodinného hnízda. Pokud máš takto dobré známky, tak po střední zamíříš možná na vysokou, ještě do většího města, a doma zase nebudeš, budeš bydlet na koleji a domů budeš jezdit jen na víkendy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]