Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nízké napětí u lustru

Od: josef* odpovědí: 6 změna:

Vyměňoval jsem stropní svítidlo v panelákovém pokoji. Nové světlo nefungovalo a posléze jsem zjistil, že napětí u stropu je cca 12V. Ostatní světla ve stejném okruhu fungují normálně. Staré svitidlo také svítilo normálně. Nevím si s tím rady. Děkuji za nějaký nápad. Josef

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

1x

A není někde cestou zdroj 220V/12V?

vykuk*
hodnocení

0x

Zdravím,

napadá mě, že by někde po cestě drátů k lustru byl někde povolený spoj/šroubek. Zkuste dotáhnout svorkovnice u rozbočovacích krabic, jestli tomu rozumíte a víte, co si můžete dovolit, s ohledem na bezpečnost a zdraví. Eletrika není jako voda. Být celý mokrý od vody není tak zábavné, jako když se držíte fáze pod napětím.

Při dotahování si ale aspoň vypněte jistič. To pomáhá k úspěšnému dokončení prací.

fiser22*
hodnocení

0x

Já bych měl nápad, zavolat elektrikáře, protože bez měření toho moc nezjistíte... panelákový pokoj - stropní svítidlo - nejspíš AL vodiče, tipoval bych to na ulomený drát u stropu (ani to nemusí být okem vidět, může být zlomen v izolaci). Ono totiž s takto starým a vyhřátým hliníkem se musí opatrně, strašně rád se láme. Těch 12V je měřeno čím? obyčejným multimetrem?

hodnocení

0x

12V je nesmysl, svítidlo není žádná kosmická technologie, prostě jde o jednoduchý okruh. Takže nezbyde nic jiného, než vzít zkoušečku a měřit. Pokud je to nataháno v hliníku, tak bude nutné projít veškeré spoje, protože hliník má tendenci tzv. téct - neboli dochází k uvolňování drátu pod šroubem - typicky na věnečcích, vypínačích a pod.

Takže buď to dokážete sám, nebo - možná lépe, sežeňte si elektrikáře.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud bude měřit jeden bod před žárovkou a druhý za žárovkou,pak jby mohlo být 12 V v pořádku.

JABRAKA

hodnocení

0x

Pokud staré světlo fungovalo a nové ne, zřejmě se stala chyba při montáži nebo je vadné - možná se jedná o nějaké čínské LED svítidlo. Pomohlo by, kdybyste napsal, o jaký typ svítidla se jedná. Ale vůbec nejlepší by bylo zavolat elektrikáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]