Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace parket, vyplatí se?

Od: sodomaagomora odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, zvažuji renovaci parketek. Podobně poškozené nebo opotřebené jsme už brousili a úspěšně, vypadá to hezky. V jednom pokoji jsou ale vidět v parketkách dírky...takže chodbičky patrně budou zřetelné i po renovaci navíc broučci přežijí a budou pokračovat ve svém díle...Oplatí se, osobně to vidím spíše ne?

Druhá otázka zní, pokud bysme chtěli parketky vybouchat a dát novou podlahu na beton. JAK co nejsnáze parketky vybouchat? Drží tam jako čert a majzlem to dělat by bylo peklo. Je na to nějaký stroj či finta?

Renovace parket, vyplatí se?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x

Pokud je chcete zachovat, tak to samozřejěm zachránit lze. Nicméně nejde to udělat rychle.

Nejdříve je nutné parkety na hrubo obrousit až na dřevo. Pak musíte provést impregnaci nějakým přípravkem na dřevokazný hmyz, například lignofixshop.cz/...

Doporučuju apikovat vícekrát v rozmězí několika týdnů. Vhodná je aplikace rovněž přímo do děr například injekční stříkačkou.

Následně provedete jemné přebroušení podlahy. Vzniklý prach (piliny) použijete společně s pojivem na zatmelení děr. Pak můžete provést ještě jedno závěrečné jemné přebroušení a pak už jen nový lak.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, normálně jsem vždy pro renovaci a zachování původních parket, ale v tomto případě nikoliv. Nezlobte se, ale je to hrůza (a ještě napadená asi červotočem), kterou tam spáchal snad nějaký amatér, který tam parkety "namrskal" od oka. Takže, vzít krumpáč, vše vybourat, odstranit, prostor dobře vyčistit a nechat si udělat takovou podlahu, aby vypadala i esteticky. Zdravím!

V tomhle případě mám stejný názor.
Vždy mě bolí u srdce, když někdo vykope hezký parkety a dá místo nich laminátovou plovoucí podlahu.
Ale tady jsou ty parkety opravdu po smrti. Takže vykopat a dát něco jinýho co se ti líbí.

honzacz*
hodnocení

0x

To jsou parkety nebo špalíková mozaika? Chtělo by to u fotky nějaké měřítko.

Proti červotoči se dá použít třeba Červostop a dírky můžete zkusit zatmelit směsí pilin z broušení a laku.

A vyrubat to jde jednoduše - kangem se špachtlí na konci. tool-shop.cz/...

hodnocení

0x

"...hrůza, kterou tam spáchal snad nějaký amatér..."

Nikoliv, tuhle hrůzu nespáchal žádný amatér. Jedná se o klasické, "profesionálně" položené *blee* parkety (pravděpodobně z čerstvého dřeva) z paneláků 60 let. Jsou to na péro a drážku poskládané jednotlivé čtverce z laťových rámečků, na kterých jsou asfaltem přilepené vlastní parkety. Pod rámečky je lepenková izolace a pod ní škvárový zásyp. Teprve pod ním je betonový panel. Mám zkušenosti s renovací starých klasických vlískových parket (komlet až na stropy spodních bytů), ale do tohohle bych se nepouštěl.

Divím se, že nejdou demontovat. Mně se povedlo je neúmyslně vytrhat při výměně přilepeného koberce.

doplněno 16.04.17 08:39:

"Drží tam jako čert..."

Tomu nevěřím. Jde o to, že jsou ty čtverce mezi sebou jištěné perem v drážce. Když násilím vybouráte 1, či 2 čtverce, mělo by to už jít rozebrat rukama. Že by byly čtverce lepené mezi sebou pochybuji, ale vyloučit to nelze.

Novou podlahu nelze položit přímo na betonový panel! Pod parketami je vodotěsná izolace a škvárový zásyp (zvuková, kročejová izolace), ve kterém vedou kabely ke světlům v bytě pod Vámi. Při odstranění těchto vrstev byste měl novou podlahu o 20 cm níž, než je současná.

Renovace parket, vyplatí se? #2
Renovace parket, vyplatí se? #3

sodomaagomora
hodnocení

No ono jde o to, že jsem sem hodil fotku místa, které bylo mimo koberec a ještě pod oknem, takže občas zateklo... Jinak parkety na 95% místnosti jsou v jiném stavu, tedy podstatně lepším. Šlo by tedy vybouchat pouze část...To co řeším hlavně, jsou ty chodby...Vybouchám pár parket i s chodbičkama, pár nešvarů tam zůstane a udělají chodbičky třeba jinde...nevím no..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]