Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nopová folie - ano, či ne?

Od: davidm* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

právě jsme skončili se stavbou RD. Jedná se o dřevostavbu, dům je momentálně obkopaný a řešíme, zda je potřeba tam dávat nopovou folii s kačírkem, nebo zda je to zbytečné? Každý říká něco jiného. Někde se uvádí, že když je sokl chráněný XPS polystyrenem, nopovka není potřeba. Jsem v tomto absolutní laik, nerad bych něco podcenil, abych pak řešil nějaký průšvih s vlhkostí atd. :)

Předem děkuji za odpověďi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dostanete protichůdné odpovědi, Vy si musíte vybrat tu správnou. Já jsem zastáncem toho, že nopovka je jen ochrana hydroizolace, či XPS, před možným mechanickým poškozením. Jelikož ale XPS vydrží velký tlak, dokonce i vlhkost je použití nopovky zbytečné a nic nepřinese.

Obavy z vlhkosti jsou zbytečné, když máte řádně udělanou vodorovnou hydroizolaci.

doplněno 12.04.17 11:43:

Po doplnění, kačírek bez nopovky je taky OK.

Milan to řekl naprosto přesně.

davidm*
hodnocení

Ještě přidávám foto, jak to momentálně vypadá.

Nopová folie - ano, či ne?
Nopová folie - ano, či ne? #2

jabraka*
hodnocení

0x

Nopovka je v podstatě drenáž.Má smysl tam,kde je relativně vysoké množství spodní vody.U novostavby máte jistě v projektu ošetřenu vodorovnou hydroizolaci.Vniknutí vlhkosti není aktuální.Jen přebytečná se kolem nopovky lépe separuje.a odvětrává.Její použití pod podlahami je také hlavně v odvedení vlhkého vzduchu do venkovního ovzduší.

JABRAKA

davidm*
hodnocení

Děkuji za Vaše reakce. Vysoké vody na pozemku nemáme, jsme na kopci. Sice občas když hodně zaprší, tak místy chvilku na rovině stojí louže, zemina je místy jílovitá, ale žádné drama to není. Vodorovnou hydroizolaci máme udělanou řádně (alespoň v to doufám) a je i nad úrovní zeminy. Dům má na všech stranách i poměrně dost protáhlé střechy, takže ani vyloženě k stěnám neprší. Akorát je po vydadtnějších deštích zemina pak samozřejmě vlhká a toho jsem se trochu obával. Bude něčemu vadit, když dáme bez nopovky kolem domu kačírek? Tentokrát ne kvůli obavám z mokra a vlhka, ale líbí se nám to.

Děkuji

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně to neuškodí a podobně jako nopovka odvětrává prostor základů.Ale dno výkopu je nutno spádovat a odvést do ztracena po svahu.

JB

Jardo, musím s Tebou nesouhlasit, páč aby proudil vzduch mezi nopovkou a základem, musí se vzduch dostat dolů. jinak proudění nebude a odvětrání je jen fikce. Pokud je řádně ukončena nopovka "lištou pro zakončení nopovky" take ta nemá stejně větrací dírky. Pokud tam nopovka je bez lišty, často se mezi nopovku a základ dostane přirozeným spadem a větrem tolika nečistot, že se špunty časem ucpou. Jediný efekt nopovky v tomto případě je, že oddělí mokrou zeminu od izolovaného základu. Stékající vodda po fasádě stejně steče mezi nopku a základ. (jak v kterém případě, dle detailu stavby)

Přeji Ti krásnou a klidnou koledu.

Milan

kabrnak
hodnocení

0x

Dle datumu dotazu, moje odpověď s křížkem po funuse :)
V podstatě si sám odpovíte. Máte kolem domu drenážní systém, který by vodu odvedl? Pokud ne, je zbytečné nopovku dávat. Naprší a vše je zaplaveno vodou. Ta samozřejmně zateče i za nopovku zaspodu (protože není drenážka, která by vodu odvedla. Pak by bylo mokré všechno...okolní zemina, obsyp domu, nopovka i XPS až k hydroizolaci. Tam by se to mělo zastavit :)
Pokud nejsou potíže v vodou - to zjistíte ne po stavbě domu, ale paradoxně při kopání základů, zda je zem promáčena. Dle toho by se pak mělo provést opatření. Zda jsou v půdě pískové proplástky, jimiž se k objektu stahuje voda (přitéká). Je to obdoba studny, kdy je v okolí oblast zvodnělého území a vaše stavební činnost je pod úrovní zdroje vody.
Proč XPS? Zkusil někdo z Vás si vzít do ruky běžný polystyren co je měsíce chycený u vodního splavu mezi klestím? Jako kluci co byli často v potoce za mne ano. Proto jsem nepodlehl marketingu a nekupoval tentýž materiál, na kterém se dobře vydělává :) Stačí pouhý běžný polastyren, nepodlehnout marketingovým argumentům. Jen je třeba zajisti, aby polystyren nedegradval UV zářením. Zatáhnout stěrkou, obložit certris deskou, atd...

Kabrňáku sice s Vámi velmi souhlasím, jen si udělejte pokus. Dejte polyš v zimě do vody, ale aby neplaval, nechte ho zamrznout. Až led roztaje, tak zjistíte že ve struktuře polyše je voda, kterou nikdy ven nedostanete.

Ale souhlas.

peters

Ten biely PpS nemá totiž uzavretú bunkovú štruktúru ako má XPS.

ajad

a jste si jistý,že každý xps má uzavřenou bunkovou strukturu?Nikde jsem o tom nic nenašel

Xps má uzavřenou strukturu, proto je taky méně nasáklivý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]