Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připevnit ke stropu plechovou lištu

Od: vladice odpovědí: 6 změna:

Máme doma skříň s posuvnými dveřmi, které jezdí v plechové liště. Tato lišta byla při montáži řemeslníky přilepena ke stropu a včera se nám utrhla, až bylo štěstí, že dveře na nikoho nespadly. Moje otázka zní, jak tu lištu zpět připevnit ke stropu - jestli jí zkoušet znovu přilepit, případně čím, aby to bylo festovní? Nebo jí provrtat a přišroubovat ke stropu šroubama? Už nechci zažít, aby se zase urvala a ohrožovala naši bezpečnost.

Díky moc za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud někdo připevní lištu posuvných dveří ke stropu lepením, tak bych jej skutečně nenazýval řemeslníkem. I když u některých posuvek bývá horní lišta pouze vodící (kolečka jsou pak dole, tak i v tomto případě jedině hmoždinu a vrut, velikost se řídí právě předpokládaným zatížením.

dusger*

Odpověď nemusí být tak úplně jednoznačná. Předmětné dveře jsem samozřejmě neviděl, tak můžu jen spekulovat, ale občas jsem už na takové výrobky narazil. Pokud výrobce k liště přiložil lepidlo a nevybavil ji dírou na přišroubování, pak montér nemá jinou možnost, než lepit. Přece nemůže jen tak měnit montážní postup. To si až teď může dovolit majitel a taky bych mu vrtání doporučil.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, žádné lepidlo není věčné, proto já tvrdím, že nejlepší lepidlo je hřebík . Takže, lištu připevněte do stropu na vruty. Zdravím!

hodnocení

1x

Lepit na strop cokoliv těžšího, než je stropní kazeta, může tak akorát imbecil. Technicky se to asi zvládnout dá, ale z bezpečnostního hlediska je to nepřijatelné.

Provrtat, přišroubovat. Hmoždinku zvolit nějakou festovní, dle typu stropní konstrukce.

jabraka*
hodnocení

0x

Lepidla typu MAMUTjsou na takovou montáž velice vhodná.Jen se musí jak kov,tak stěna patřičně upravit.Kovová lišta nesmí být mastná,nejlépe by mohla být i zdrsněná.Na stropě nesmí být pozůstatky malby.Také před montáží dveří je nutno počkat,až dojde k vytvrzení lepidla.Pokud jsou oba materiály málo savé,pak to trvá déle.Po vytvrzení je lepená plocha odolná na smyk.Rozhodně by se neměla odlepit při bočním namáhání.Obzvláště,když je přilepená celá plocha lišty.

JABRAKA

vladice
hodnocení

UPDATE: dnes jsme to vyřešili přesně tak, jak tady zkušení kutilové radili. Lištu jsme provrtali na 3 místech, vyvrtali 3 díry do stropu, hmoždinky dali do děr a vruty přišroubovali lištu ke stropu. Předpokládám, že teď už vydrží na věky:).

Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]