Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko, zajímalo by mě, jaký byste doporučili postup k výstavbě podhledu či příčky z OSB desek. Jde mi zejména o to, aby se minimalizoval vznik trhlin mezi deskami.
Vím, že třeba u sádroše je poblíž spojů menší tloušťka desek, spára se přeplátuje výztužnou páskou a vše se nakonec přetmelí. I tak to ale dost často praská.
Momentálně mám připravené broušené OSB desky s perem a drážkou a zajmal by mě názor zkušených, jak ideálně to smontovat, aby bylo vše OK i po pár letech - mám dát desky natvrdo na sebe, nebo mezi ně udělat spáry a ty pak zatmelit, nebo spáry jako u sádroše vyztužit páskou? Desky mám pak v plánu do roviny vytmelit (i když je deska broušená obsahuje malé dolíky, keré bych nejradši srovnal) a pak rovnou nanést malířskou barvu.
Předem díky za odpověďi!
Co si slibuju? No asi třeba to, že budu mít vzhledný podhled, aniž bych tam musel tlouct prkna, síť a pracně to nahazovat maltou!
Do baráku SKD jedině přes moji mrtvolu, protože to je jeden kompromis vedle druhého - nedá se do něj nic přidělat, člověk se o o trochu opře a prolomí se to, a tak dále a tak dále. Veškerého SKD jsem se nedávno zbavil a vracet ho opravdu nehodlám. Prostě po všech stránkách je to naho***. Zatím jsem neviděl, že by malta na prknech dělala nějaké neplechy, zato SKD na stropech a podhledech vypadá po čase hnusně skoro vždy. Je to vidět v různých RD, školách, kancelářských budovách, prostě všude... a netvrďte mi, že to všichni dělají špatně - špatě je samotný SKD, ale na to, že je to odpad se musí uznat, že se prodává dobře.
OSB Desky mám v plánu tmelit podobně jako SKD, zkoušel sem to na kusu desky a zdá se to být OK. Nebo bych to měl snad dělat jinak?
Natahovat celoplošně nebudu a to s tou omítkou jsem myslel jako jedinou pro mě přijatelnou alternativu k tomu, co dělám teď - nahazovat OSB taky nee.
STRAMIT, jestli se tím myslí "ekopanel" (sláma + papír + lepidlo) jsem nechtěl - nelíbí se mi z čeho to je, jak se to jmenuje a pevnost v tahu za ohybu pod 1 MPa... to je vtip? Navíc cena přímo astronomická. Fermacell znáte jen z papíru, nebo fyzicky? Zvažoval jsem ji, ale po prohlédnutí technického listu Fermacellu a obyčejného SKD mě to přešlo (u obojího podobně malá pevnost). I tak mi ji lidi při dotazování doporučovali, tak jsem jednu desku na zkoušku koupil. Výsledek zkoušky je, že je to prachobyčejný sádrokarton s cenou vyšší než broušené OSB (ty mají navíc 10× vyšší pevnost v ohybu). Navíc potřebuji co nejlehčí konstrukci a SKD jsou obecně těžké.
Každopádně desky už mám, tak zpět k tomu co s nimi doporučujete...
Desky musíte k sobě slepit kvalitním lepidlem, šroubovat stejně jako sádroš, klidně i profil UW a sloupky dřevěné.
(jdete drahým a pracným směrem, ale to asi víte.)
Je zbytečné Vám něco vysvětlovat, když máte jiný názor. Prodává se častěji sádroš jak osb desky, ale Vy máte jinou zkušenost.
Lepí se to disperzním lepidlem na OSB desku.
Mohl byste dát přklad kvalitního lepidla ať mám nějakou referenci?
A mohl byste rozvést tu závorku? O co víc je to pracné? Nosná konstrukce ze dřevěných hranolů je pracná podobně jako z plechových profilů, vlastní skládání desek je pracné úplně stejně a tmelení je totéž. Něco jsem snad vynechal, nebo mi něco nedošlo?
Diskuze je o tom, že dva lidi mají různé názory, jinak je to neproduktivní vzájemné přitakávání nebo tlachání o ničem. Ten, kdo tu natlachal 22 tisíc odpovědí by to už mohl vědět, ne?
Pokud chce někdo dělat Zagorku, tak ať prosím nereaguje na moje příspěvky, zbytečně se tím ztrácí čas.
Určitě jse nečetl všechny moje odpovědi, přesto sdělíte, že jsem natlachal 22 tisíc odpovědí. Ano část jich bylo tlachání o ničem, když je někdo přesvědčen jen o svojí pravdě, třeba, že je lepší dávat na příčku OSB nežli SDK.
Proto SDK prodáme denně mnoho kusů.
Vám přeji, aby zloba na mne nezkazila Vaše radost z Vaší práce.
Pan Cukrář Vám napsal, že jdete drahým a pracným způsobem a pokud si dokážete představit, jak budou práce krok po kroku probíhat a jaké materiály budete používat, mělo by Vám to dojít samo, můžete začít např. prostým dělením materiálu SDK vs OSB a cenou kovových profilů vs. dřevěných latí a hranolů ze sušeného řeziva.
Urážkami ničeho nedocílíte, měl jste napsat hned, že chcete odsouhlasit své řešení bez ohledu na pracnost, cenu a užitnou hodnotu.
Pochopitelně, že lze vyhotovit příčku i podhled z OSB. Jako podhled to nemá smysl vůbec žádný, protože i SDK s vhodnou hmoždinkou udrží "nesmysl" a hlavní bolestí konstrukcí je nedodržení technologie s následným průhybem desek a věřte, že i OSB se může prohnout, proč by také nemohla...nebo jaké vady SDK podhledu myslíte?
Pohybuji se zde občasně již delší dobu a mám již delší dobu jasný názor na příspěvky pana "Cukráře" - přinejmenším neodborné, charakteru hospodské diskuze a jeho předností je hlavně kvantita. Možná je tohle tvrzení podle Vás urážka, ale pro mě je to jen konstatování faktu. K čemu je mi informace, že se SKD prodává víc než OSB, když většina lidí jde tvrdě po ceně, kvalita výsledku je moc nezajímá a hlavně se bojí dělat věci jinak než ostatní? Nemluvě o tom, že jsem napsal, že materiál už mám, takže ho přece nevyhodím...
Odsouhlasit odpověď jsem nechtěl, ale na druhou stranu jsem se ptal na postup při výstavbě OSB podhledu či příčky. Takže když mi pak někdo napíše, že tam mám dát SKD, tak může být rád, že jsem jeho příspěvek nenahlásil za porušení pravidel.
OSB vs SKD podhled: obojí je podle mě rovnocenně "nesmyslné", většinou vyhrává SKD díky trochu menší ceně. U jsem po zkušenostech pro OSB, protože sebelepší hmoždina je společně se SKD naprd (ona sice drží, ale při zatížení se vytrhne velký kus SKD i s hmoždinou).
Nicméně jsem v mezičase začal stavět OSB příčku a stále nechápu o čemu píšete. Nějaký ten rok zpět jsem brigádně vypomáhal sádrokartonářům a ta práce zrovna lahoda není. Osobně mi to připadá srovnatelné (i postup je v podstatě stejný), pro mě je navíc sympatičtější práce s dřevěnými hranoly, než s chatrnými plechovými profily. Jde-li o cenu, tak jsem to nepočítal jako celek, ale SKD je sice o něco levnější, kdežto kovové profily jsou pro změnu více než dvojnásobně drahé oproti dřevu. Takže ten rozdíl bude asi minimální.
Stejně jako v oboru, ve kterém pracuji mám pocit, že ve prospěch SKD mluví spíš jakási setrvačnost - mnoho lidí s mín umí pracovat a nemají zájem se učit něčemu novému.
Co se týče vad SKD podhledů, tak průhyby většinou nevídám, kdežto praskliny často (vyjímečně desky - tam bude blbě montáž, ale často praskliny ve sparách).
Tisíceré díky za nějakou duchaplnou odpověď. Jsem rád, že to, co jsem začal jsem neudělal úplně blbě. Akorát jsem to začal bušit hřebíkama, tak nevím, jestli na zbytku nepoužiju vruty (rozebírat to ale asi jentak nebudu).
Ještě pro příznivce sádry: pokud bych se měl řídit striktně pokyny výrobce (konkrétně KNAUF), tak v podstatě všude musím dát desky GREEN a do koupelny žádný. Pak výhoda trochu nižší ceny padá a není důvod kamkoliv cpát tento "produkt" z čištění spalin uhelných elektráren.
Každý má právo na názor, Vy samozřejmě taky
"přinejmenším neodborné, charakteru hospodské diskuze a jeho předností je hlavně kvantita"
Stovky spokojeným lidí je více, jak několik nespokojených tazatelů z různých poraden.
Radu jsem Vám dal, jen jsem si do závorky dovolil vložit svůj názor.
přeji Vám úspěch.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.