Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Poslední dobou jsem si všiml, že ve sklepě rodinného domku nám hodně cítí plyn v okolí kotle, no v podstatě celém sklepě. Co s tím? Volat plynaře? Má někdo tušení, čím to může být?
Ihned intenzivně vyvětrat, větrat, nerozsvěcet světlo ve sklepě nebo někde, kde by mohla elektrická jiskra zapálit případný nahromaděný plyn.
IHNED VOLAT PLYNAŘE,
Ihned volat plynaře! Pokud nevíte číslo na plynaře, bylo by bylo možná možné é i zavolat hasičům a domluvit se s nimi, ti by měli mít ihned po ruce správné číslo na plynaře, kteří to jako jediní mohou zodpovědně zkontrolovat a udělat patřičná opatření:
Na nic nečekat. Asi tak, víc by vám fakt poradili plynaři nebo hasiči. Mohu radit jenom podle toho, co občas říkají v televizi.
udělejte nejdříve hokus pokus a vezměte vodu s Jarem a štětec. Tímhle roztokem natřete všechny šroubované spoje na plynové přípojce které vidíte, hlavně tam, kde to nejvíce smrdí. Jestli se někde začne dělat bublina, pak je problém jasný. Jestli se nezačnou dělat bubliny někde na šroubovaných spojích, zkuste natřít všechny svary plynové trubky. Jestli se ani teď nezačne někde dělat bublina, pak zavřete plynový ventil a volejte servis.
S netěsnícím kotlem vy sami nenaděláte vůbec nic.
"...udělejte nejdříve hokus pokus..."
To není moc dobrý nápad! Jediné rozumné řešení je IHNED zavřít hlavní kohout, naopak otevřít všechno, co se dá a důkladně vyvětrat, do sklepa zbytečně nechodit. Samozřejmě nic nerozsvěcet a nezapínat (ani nevypínat)! Hned po tom volat plynařskou pohotovost. V Praze (předpokládám, že nejen tam) je to číslo 1239, případně 112.
Figurek - Určitě nemám v úmyslu šířit paniku, ale fatálních malérů s unikajícím plynem už bylo docela dost. Nevyplácí se to podceňovat.
Ale řekněme, ža tazatel Vaším postupem zjistí únik někde ve spojce - co s tím bude následně dělat? Stejně bude ty plynaře muset zavolat (akorát, že ne přímo pohotovost). Málokdo si to dokáže opravit sám (a ten, kdo ano, se tady nebude ptát na rady).
Isteron - Slovy "hokus pokus" jsem ten postup nenazval já, ale 1. odpovídající p. Figurek. Ten postup s jarovou vodou je jistě správný (používají ho i plynaři), a sám o sobě zcela bezpečný, jen se mi nezdá jako nejlepší nápad zdržovat se a s čímkoliv manipulovat ve sklepě, kde je silně cítit plyn. Zvlášť, když případně nalezený únik tazatel stejně pravděpodobně nedokáže sám opravit.
Magdon. To nie je hokus pokus. To je napísané aj v predpisoch pre obsluhu stredotlakových plynových kotlov. Robil som kuriča v domovej kotolni, so skúškami. Asi 6 rokov. Túto skúšku som robil raz za 2 - 3 mesiace. Podľa návodu pre obsluhu. A raz som aj našiel závadu na potrubí pri plynomeri. Teraz máme malý nástenný kotol v byte a raz za rok robíme revíziu kotla a rozvodov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.