Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký spád v topeništi v udírně

Od: lzurek* odpovědí: 7 změna:

Bude fungovat tah kouře do udírny, když z topeniště půjde roura nejprve 90 st.kolenem cca. 30 cm do země a poté bude cca. 1,5 m vodorovně v zemi a teprve půjde nahoru do udírny?

Děkuji za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Kolikrát v roce udíte? Dvakrát do roka? Po dva, tři dny?
Nestačilo by na dobu uzení propojit ohniště s udírnou potřebnou délkou plechové trubky, vedenou ve výšce těch 20 cm volně nad zemí? Po douzení trubku odložit? Laciné řešení, bez kolen, zemních prací...
Plechová trubka se bude lépe ochlazovat sáláním do okolního vzduchu. Naproti tomu trubka v zemi zpočátku zahřeje okolní zeminu, později už zemina nebude teplo odebírat. Efekt ochlazování dýmu se ztratí ...
.
Viděl jsem mnoho různých konstrukcí udíren a ochutnal z nich výsledný produkt. Jedna z nejlepších pochoutek byla vyuzena ve staré plechové šatní skříni, s "ohništěm" pohozeným na jejím dně.
Přešpekulované udírny naopak dokázaly vyprodukovat nechutné výtvory.
Uzení je umění, chce to dobrou teorii, dostatek vědomostí a případně i zaučení od starého praktika.
Dřevo na uzení, teplota ohně a dýmu , tah a rychlost pohybu dýmu okolo materiálu, délka uzení, více etap uzení - to je několik podmínek úspěchu.
O kvalitě přípravy uzeného "materiálu" by se dalo psát déle.
lzurek*
hodnocení

Máte pravdu s tou trubkou nad zemí. Nebudu to komplikovat pro pár uzení.

Dík

hodnocení

0x

jak velkým kolenem?Jaké bude celkové převýšení?Moc optimisticky bych to neviděl

doplněno 04.04.17 22:20:

navíc ty kolena tam vlastně budou muset být 2 že...

lzurek*
hodnocení

Máte pravdu, ty kolena tam budou v podstatě 3. Mě jde o to, jestli za určitých podmínek, (průměr trubky, výška komínu nad udírnou) by kouř z topeniště mohl jít v podstatě dolů a jestli tah komína by si ten kouř nasál.

Za určitých podmínek ano,ALE...

v zimě bude kouřovod promrzlý,bude mít dost velký odpor -potíže

v létě relativně malý přetlak spalin - potíže

Tohle by se dalo řešit dobře umístěnou roztápěcí klapkou ALE

do toho faktory jako těsnost dvířek,regulace teploty/přívodu vzduchu...

lzurek*
hodnocení

Děkuji za odpověď,

chtěl jsem kouřovod schovat pod zem aby nezavazel a kouř se částečně schladil, ale asi by to teda nebylo nejvhodnější řešení. Topeniště už mám totiž zabudované v již stojícím zahradním krbu a cca. 20 cm nad zemí.

fugass*
hodnocení

0x
Nic moc tahle kombinace. Jak dlouhý je komín?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]