Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou hmoždinku

Od: vilda* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den jakou a jak velkou hmoždinku použít do pálené plné cihly(snad tam nebude zrovna spára) na metrický závit M12 a M14. Jestli nějakou specialní či stačí obyč? Nejlépe i tlouštku vrtáku. Hloubka cca 10-15 cm. Chem. kotvu ne.

Děkuji za rychlou pomoc

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6*
hodnocení

0x

Fisher DX či jak je to označení...ona se při šroubování vrutu deformuje..

asd1
hodnocení

0x

Obvykle stačí obyč.

Pokud trefim spáru s pískem, tak lepim bílou spárovačkou na obklady (je to bílý a na rozdíl od sádry to líp drží a pomaleji tuhne, je to dobrý i na začištění olámaný omítky před cihlou). Před lepením díru navlhčim rozprašovačem (podržet ubrousek proti potečení zdi oranžovou čárou;) Volných hmoždinek jsem viděl spoustu, ty moje drží. Pokud to je v úplným písku, tak strčim hmoždinku se šroubem zašroubovaným z 90%, asi za hodinu po mírným zatuhnutí došroubuju (po úplným vytvrdnutí už zašroubovat nejde, v úplně měkkým se hmoždinka protočí a zasunout s úplně zašroubovaným nemá předpětí)

krtek6*

no nejdebilnější jsou ty hmoždinky, které jsou v tom balení po 10ks co se musí vylamovat jak díly pro plastové modely...

asd1

jj, to souhlasim.

Obyč myslím něco jako nastatecku.cz/... nebo Fischery...

krtek6*

jj tyhle jsou dobrý...ony mají to "rozřepení" po bocích...a to drží...

moxebisany

zkus si tam našroubovat závitou tyč...

Já bych použil chemickou kotvu. A nebo se dělají kovové roztahovací hmoždinky na metrický závit.

vilda*
hodnocení

Díky panové ale jakou tlouštku teda aby to bylo jak se má správně dělat na na m12 a m14?

rv*
hodnocení

0x

Pro závitové tyče je do plného materiálu vhodné nějaké takovéto - hmoždinka ocelová. Umožňují i případnou opakovanou montáž. Prodává se to všude možně. Závitová tyč to při šroubování roztáhne a drží to dobře.

vzduchotechnika-ventilace/...

hodnocení

0x

To opravdu potřebujete ve zdi metrický závit? Nebylo by lepší použít kombinovaný vrut? Jsou různé délky závitu...Sice koupit M14 bude asi problém; nestačí M12? Použil byste obyčejnou hmoždinku...

doplněno 04.04.17 15:02:

Pokud potřebujete metrický závit i ve zdi, pak hmoždinky od pana Fischera přímo pro metrický závit, máte tam i rozměry otvoru...průměr, hloubku kotvení...ale zase jen do M12*jasne*

vilda*
hodnocení

navrhu tu padlo několik tak ted v podstatě nevím jakou vybrat... Zkusím asi tu kovovou.

PS: kombinovaný šroub znám, ale nesehnal jsem v cca 30 cm a tlouštce atd

Díky

asd1

Těžko radit přesně, když nenapíšeš co to má držet = směr a velikost zatížení, druh namáhání (statika, dynamické atd.)

Obecně kolmo na osu = závitovou tyč stačí natlouct do díry. V ose = skrz zeď a tam matka s podložkou.

V případě že ve zdi není nutný metrický závit dá se použít kombišroub,spojovací matka a závitová tyč.Navíc spojovací matky se vyrábějí i redukované .Ale záleží na směru a velikosti zatížení,např. pro stropní závěsy se tohle používá běžně

satak
hodnocení

0x
No snad,to nemáte na bojler...proč závitovou tyč?Ta se dává věšinou skrz zeď nebo se zazdívá s nějakým kusem železa...

píše že nesežene kombišrouby v patřičné délce

satak
Ať nám napíše co to má držet(hmotnost) a potom můžeme radit...nevím proč délka 30cm...možnost použít jiný držák,na to,což nevíme vlastně na co...

vilda*
hodnocení

Pánové na co to mám je docela jedno ptal jsem se na nejvhodnější hmoždinku... :)

na boiler to není ale nevím proč by to nešlo, ostatně ruzné pevnosti tyčí jsem si předem trochu zjištoval. Je fakt že bych ji tam mohl teoreticky i jen v díře zasádrovat ale myslím že hmoždinka bude preciznější a demontovatelnější

satak
Jedno je jen kolečko u trakaře...
Klidně to jenom zasádruj...vyvrtej čímkoliv...
dusger*

Pro tazatele: Tohle mě teda opravdu namíchlo. Není důležitá konkretní věc, kterou chceš věšet, ale jak závěs zatíží, tj hmotnost, rozměr, tvar, materiál atd. Osm chlapů se snaží odpovědět a ty místo dodání informace napíšeš: nestarejte se, je to jedno, já jsem si předem zjistil, hlavně dobře poraďte. Čili, pověs si to jak chceš. Jsem zvědavý, kolik rad ještě přibude.

hodnocení

0x

v tom případě navrhuju vysekat díru a zasádrovat dřevěný špalík nebo zaklínkovat dubovým klínkem

ale tchyni to neunese

vilda*
hodnocení

Takže pokud neřeknu na co to mám tak si to mám vysekat a zaklínovat, hmm dobrá logika, to zas namíchlo mě ...:)

Otazka zněla jednoduše jakou hmoždinku na metrický závit do pálené cihly ! Tak co to rozebírate...

Stejně tu padlo x návrhu, tak která je nejvhodnější a ktomu doslova určená asi nikdo teda neví.

Už to ukončíme. Děkuji za ochotu.

K čemu určená je právě to co nevíme

satak

Asi tam chce opravdu pověsit tu tchýni...

ronyx*

Způsob a volba uchycení tzn. použití hmoždinek, šroubů či vrutů atd. se vždy odvíjí od
- materiálu zdi
- připevňovaného přemětu - jeho váhy, rozměrů, předpokládaného zatížení
- technických možností

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]