Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výhled z okna

Od: neregistrovany odpovědí: 17 změna:

Máme v pronájmu přes dva roky byt v prvním patře. Okna z obýváku koukají na střechu sousedního domu. Před jedním z oken máme zátarasu (viz foto), která nám brání výhledu i světlu. Můžeme tuto haldu jen tak posunout o pár metrů jinam po střeše sousedního domu? Co by nám za to hrozilo?

V normální cestu řešení sporu nevěříme. Nejsme majitelé tohoto domu (tedy se na nás asi nevztahuje vlastnické právo), majitelé tohoto domu jsou se sousedem v dlouhodobém sporu (odhaduji že tohle před okny máme jako pomstu za to, že on má před okny směrem do dvora domu kde bydlíme dvoumetrový dřevěný plot) a majitelka sousedního domu žije dle dat v KN v domově důchodů v Německu.

Výhled z okna

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Zde by se dal aplikovat také Občanský zákoník -
§ 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v MEZÍCH PRÁVNÍHO ŘÁDU libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit.
Vlastníku se ZAKAZUJE NAD MÍRU PŘIMĚŘENOU POMĚRŮM ZÁVAŽNĚ RUŠIT PRÁVA JINÝCH OSOB , jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, STÍN , hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) VNIKAJÍ NA POZEMEK JINÉHO VLASTNÍKA (SOUSEDA ) V MÍŘE NEPŘIMĚŘENÉ MÍSTNÍM POMĚRŮM A PODSTATNĚ OMEZUJÍ OBVYKLÉ UŽÍVÁNÍ POZEMKU
.
Tolik suchý zákon.
Majitel dřeva zákon evidentně porušuje. Bylo by vhodné ve spolupráci s majitelem domu, (pronajímatelem Vašeho bytu) ho na to písemně doporučeně upozornit.
Souseda vyzvat, aby materiál umístěný před oknem odstranil do přiměřené lhůty.
Pokud nebude reagovat, nebo odmítne, celou situaci popsat, doložit fotodokumentaci, případné svedecké výpovědi dalších osob, a spolu s kopii původní výzvy zaslat na místní úřad. Případně i hasičům, hygienikům, statikům na stavebním úřadě... Někde se to může "ujmout"...
Ví o tom problému majitelka domu v DD v Německu? Je problém ji písemně kontaktovat a požádat o řešení?
Pokud chcete slušně bydlet, spojte se a pomozte majiteli bytu. Naznačte mu, že když se kvalita bydlení nezmění, budete požadovat slevu, (jak už tu někdo přede mnou navrhoval). Třeba jen nechce nebo neumí komunikovat...

jabraka*
hodnocení

2x

V případě nějakého většího větru bych toho využil a celou hromadu shodil.Kdyby něco,"tak my nic,to větříček!"

JABRAKA

xodyx

Takhle úhledně srovnanou hromadu žádný vítr neshodí, takže je jasné, že tomu někdo pomohl.

A ani člověk nemá dostatek sil, aby takovou hromadu shodil. Jedině rozebrat. V každém případě to bude dělat protizákoně.

A to se může otočit proti nim.

hodnocení

2x

To dřevo tam někdo dal záměrně, abyste mu nečučeli na zahradu. Sousedi mají pocit, že je šmírujete. Chápu, že je to nepříjemné pro vás i pro ně. *plac*

iz*
hodnocení

2x

Na cizí střeše nemáte co dělat (z okna byste tu hromadu těžko posouvali) a s cizím majetkem nelze manipulovat ani jej někam přemístit.

Situaci řešte s pronajímatelem. Trvejte na okamžitém odstranění. A požadujte i slevu na nájmu → zpětně od vzniku "hromady" až do jejího odstranění.

xodyx
hodnocení

1x

Požadoval bych slevu z nájmu. Určitě bych sám nezasahoval do sporu mezi majiteli nemovitostí.

karel66
hodnocení

1x

Já bych si asi našel jiný byt. Domnívám se, že soused (a možná ani pronajímatel) nebudou chtít věc vůbec řešit.

cechacek*
hodnocení

1x

Tomu se říká, když čecháčkové zaseknou kopyta, poté většinou nastupují ouředníci, advokáti, soudci, znalci a patřičně různá výše finančního oběživa

manyy

Já mám před domem postavené 3 paneláky, také mi brání ve výhledu a od října mi vyloženě na kus zahrady nesvítí slunko, co s tím mám dělat?:)

vykuk*

Přihoďte si nahoru několik pater a pak tu zahrádku s opalovačkou můžete provozovat na střeše :)

hodnocení

1x

Trochu mimo dotaz: Zkoušel někdo spočítat, kolik ta hromádka váží? Nemám rozměry, ale při rozměru 1,5x1x1 metru jsem došel k číslu +/- 600 kg - je to možný? Co je pod tím za střechu? Aby to za chvíli nebylo o patro níž. Tohle hledisko by mohlo být rovněž uvedeno. Mnohdy je lepší argument: Sousede, propadne se Vám střecha...

doplněno 03.04.17 16:49:

No teď koukám, že to jsou zřejmě plný desky. Mylně jsem to považoval za prkna a počítal s hustotou smrkového dřeva. Takže teď teda nevím. Pokud by to byl molitan, to by bylo smradu. A kolik váží nacucanej molitan, toť otázka.

rybana

... a jaký materiál jste počítal? Mně to příjde jak molitan, i když ten to asi nebude.

tiffany*

Dobrý postřeh, molitanu by odpovídaly ty dvě pneumatiky nahoře i vzhled "desek " při pozornějším pohledu... ale tak jako tak, střeše určitě neprospívají, čas a vlhkost pracuje. Za to dobře míněné upozornění, že střecha se může propadnout, to určitě stojí...

krasnyvyhled
hodnocení

0x

lol, tak tohle pobavilo. Dát někomu před okno kopec dřeva., na vrcholek posadit dvě pneumatiky, to je prča. Škoda, že to nebylo postnuto prvního, myslel bych, že se jedná o žert:D

tiffany*
hodnocení

0x

Je zajímavé, že to řešíte až teď a ne hned při uzavírání nájemní smlouvy..., no asi jste doufali, že ta hromada tam nebude navždy. Je to dost závažná vada toho bytu, jedna místnost jako temná komora. Sleva z nájemného by určitě byla na místě, v případě, že jste schopni takto bydlet i nadále, jinak bych si hledala něco jiného. Soused je asi hodně naštván, když si s tou hromadou dal takovou práci a tak doufat v její odstranění asi nebude reálné.

vykuk*
hodnocení

0x

HM, jen mě napadá, jestli by na tohle nešlo poslat hasiče, jako nějaké nebezpeší případného požáru/nevhodné uskladnění v blýzkosti cizí nemovitosti.

Pokud se ale ty sousedi takhle k sobě chovají, tak ideální je spíše zbalit kufry a zmizet jinam. Není nad sousedské spory a vy se tomu zapletení do toho vyhněte.

Příště snad už budete opatrnější, do čeho polezete.

hodnocení

0x

Podobné dotazy už tady byly. Ptali se ti, kterým někdo koukal na zahradu, na dvůr, do oken. Bylo také mnoho rad, co by měl ten očumovaný udělat, aby tomu zabránil. A také bylo dáno k dispozici několik zákonů, o které se měla obrana opírat. ;) Jé lituji oba. I ty očumované i čumily. Je to podivné označení, ale oba to tak vnímají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]