Nejste přihlášen/a.
Zanedlouho nás čeká výměna dlouho připravovaná akce "výměna oken - zateplení fasády". Jedná se o dům z plných cihel, výstavba v roce cca 1955, okna dřevěná zdvojená. Pro posouzení postupu, s nímž jsme byli jako nájemníci bytů seznámeni, bych rád poprosil odborníky z řemesla o nezávislé vyjádření k těmto věcem:
1) v projektu se hovoří o "vybourání rámů oken", podle podaných informací ale půjde spíš o vyřezání. Jsme upozornění na vysokou míru prašnosti. Jak to bývá ve skutečnosti : viděl jsem vícekrát klasické vybourání, ze kterého se sice zaprášilo, ale dalo se to vydržet. Obávám se, že vyřezávání starých oken ze zdiva přinese až nebezpečné množství mikroskopického prachu, podle některých pramenů může být snad i zdravotně nebezpečné (kancirogenní). Bez průběžného odsávání při řezání si to nedovedu či spíše dovedu představit (jednou tak vyřezání starých výtahových dveří učinilo z chodby a schodiště oblak prachu, který se usazoval možná 1 hodinu.
2) stavební firma požaduje před každým oknem 2 až 2,5 m volného prostoru, což představuje cca 50 % z rozměru (délky) místnosti. Myslím si, že je to zbytečně mnoho, neboť není kam s nábytkem uhýbat. Také lavírují s výkladem, zda jde o záběr v profilu světlosti okenního otvoru nebo o záběr celé strany, v níž je okenní otvor.
Vím, že nelze jen tak na dálku věc posoudit, ale snad mi můžete obecně podle svých zkušeností sdělit, co je a co není reálné.
K následným zednickým začišťovacím pracím nemám z časového pohledu výhradu, jen by mne zajímalo, v kterém okamžiku se mají či dají osadit nové vnitřní plastové parapety.
Děkuji
Upřimně děkuji za vysvětlení problematiky - z různých úhlů praxe.
Někteří kolegové si neodpustili ironický přístup, za zlé jim to nemám. Nemohli tušit, že tazatel je skutečně starý člověk, obtížený řadou chorob, který musí šetřit každý zbytečný pohyb (dtto jeho manželka), nemůže se vůbec ohýbat atp a proto, chce-li vůbec celou tu akci přežít, musí být o ni poučen.
I když jsem se dříve ve svém oboru setkával s celou řadou naivních dotazů, nikdy jsem necítil potřebu svou odpovědí toho dotyčného ironizovat, nyní je to ale jinak: příklady táhnou hlavně ze shora.
Jinak vše dobré všem.
Pozdě ale přece jen! Na základě několika stovek či tisíce výměny oken-rada p.Milan v první části .Prostě tam není co vytknout. Ke druhé části se rádci moc nevyjadřovali-opravdu jim dopřejte dostatek místa (možné maximum z dle Vašich možností! je to i ve Vašem zájmu! Abyste ve výsledku nedopadl jako jeden (ZATˇIM) jediný zákazník který se na toto vys... a pak brečel že má zničené letiště (postel) stálo asi 50cm od zdi s měněným oknem.(špína prach ... když neměl zájem o své věci ,tak moji kolegové o jeho věci také ńeměli zájem ,byť je to špatný přístup-alemajitel bytu na to...)
Přeji ať se Vám výměna podaří bez jakýchkoliv komplikací a starostí navíc. A´T vám odvedou kvalitní práci!
Okno se maflem rozřízne na 2-4 místech (uprostřed nahoře a dole, a na bocích uprostřed) z toho budou lítat piliny, já měl třeba v dutinách okna prach a škváru. To okno musejí vylomit a vytočit se s tím až ho budou vynášet. Ještě se Vám zdá manipulační prostor málo? nebo chcete, aby Vám šlapali po gauči a prostěradlech na posteli? Bohužel arabely prsten neexistuje, aby s ním otočili a okna i bordel byl pryč. Parapety se většinou osazují druhý den, po vytvrdnutí pěny a ořezání.
Rám okna přeříznou ruční rámovou pilou, páč maflem neproříznou 7cm silný rám. I kdyby řezali maflem a dořízli pilkou, bude méně prachu, nežli spane z oken po vybourání. Bez prachu a špíny to opravdu nejde. Vše pečlivě zakryjte. Prostor před oknem stačí metr, ale proč by se mačkali, když můžou požadovat dva metry. Jestliže řešíte mikroskopického prachu, tak raději okna nedávejte nová. Fakt to bez prachu nejde.
Pane, budou lítat mikro a makro částice a když se zadaří, můžete dostat i celou cihlou mezi světla, když tam budete stopovat ten čas usazování těch nečistot.
Nenechte si vnutit těch 2,5m volnho prostoru. Bojujte o každý centimetr. A když nějaká ta mikročástice překročí odsouhlasenou hranici, tak je dejte k soudu. Není nad to mít pak ty okna zadarmo, když je stáhnete z kůže.
Zdravím,
vždycky a jako u všeho je množství nepořádku a prachu i u výměny oken odvislé o toho kdo to dělá a jak moc mu na tom, aby "nenadělal" záleží.
Starý rám lze samozřejmě rozřezat (lze to ručně i mechanizací - nejméně prahu a pilin všude se kromě ruční pily udělá elektrickou "ocaskou"), ale při páčení rozřezaného rámu je prach všude, protože se vlastmě vylamuje i s kusy omítky, což práší. Lze ho ale také opatrně uvolnit ze zdi (ručně opatrně osekat omítku okolo rámu) a z ukotvení a pak opatrně vyjmout, takřka bez prachu. Poměrně rizikové co se týká množství prachu je vždy vyjímání rámu z otovru, kde je místo klasického betonového překladu pouto traverz (většinou I profilů), protože mezera mezi nosníky se vyplňje maltou a kousky cihel a to se se při jakémkoli pohybu a otřesu uvolňuje a práší.
Radši tazateli neříkejte, že to jde i bez prachu nebo to bude chtít i po těch montérech, co mají udělat třeba čtyři byty za den. (To střílím, fakt nevím, kolik jich dnes za den zvládnou. Samozřejmě záleží na počtu oken.) Chci tím jen říct, že si s tím fakt nebudou vyhrávat. A úplně bez prachu to nejde udělat nikdy. Pomohlo by, když by přitom měli zavřený okna, ale to by se jim asi bouraly dost blbě. Každá stavební práce prostě obnáší určitý množství prachu. Já jsem loni boural strarý dřevěný stropy, zespoda obitý palachem a omítnutý a zhora se dlouhá léta skladovalo seno. Taky jsem se troše prachy nevyhnul.
Asi takové, že v místnosti 4x4m nebylo vidět na protější zeď. Ale to tazateli u oken nehrozí.
Pravděpodobně firma sama upozorní, aby v bytě nebyl průvan. Pokud neupozorní, pamatujte na to.
I když bude vše potažené fólii, stejně budete utírat prach úplně ze všeho. Dejte co nejvíc věcí do krabic a krabice do sklepa, k dětem, ke známým...
Našim řemeslníkům stačil cca 1 - 1,5 m volného prostoru před okny. V jednom případě to bylo jen asi 30 cm a ještě maličko za rohem skříně a také si museli poradit.
Dobrá rada je dát přímo pod okna papundekl. Dobrá jsou i stará prostěradla, ale o ty se dá zakopnout. My jsme měli menší staré koberce (menší a lehké, aby se daly snadno vynést a vytřepat).
Na vysávání prachu se mi velmi osvědčil vodní vysavač. Jedna známá vysávala běžným vysavačem a údajně ho při tom množství droboučkého prachu spálila.
Světlost - v našem případě se světlost místností nezměnila, protože ubylo velké množství okenních rámů. Také při následné zedničině jsme zeď okolo nových oken neupravovali do roviny, ale šikmo.
Pokud jste opravdu vyššího věku, včas rozmýšlejte, koho spolehlivého mladého do bytu na úklid pozvete. Namáhavé to bude, to určitě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.