Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spínač u vodárny

Od: artist odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, zlobí mi doma voda, koupil jsem nový tlakový spínač, novou expanzní nádobu (původní už zrezla) a stále to nepomáhá. Popíšu hlavní problem - po instalaci a natlakování nádoby a zapnutí jističe se napustila nádoba až na několikátý pokus, kdy jsem jistič dával nahoru a dolu. Ok, to by bylo ještě vpohodě, pokud by spínač spínal tak jak má. Na barometru mezi nádobou a spínačem při napouštění ukazuje tlak skoro 6 barů, poté ve spínači cvakne a šipka jde zhruba mezi 5 až 4 bary a stojí, vodu normálně používám a klesá tlak, stále klesá a klesá.. a spínač by měl sepnout a nabrat vodu, ale místo toho to jde až k nule, kdy opět mohu zkoušet jističem nahoru a dolu až na několikáty pokus aby mi znovu natekla voda do nádoby. Ve spínači cvakne zhruba když je na ukazateli cca 3,7 baru, ale nesepne to a stále to klesá až k nule. Snad z mého laického vysvětlování to lze nějak pochopit. Nevím v čem by mohl být problem. Děkuji za případné rady. Spínač TSA, mod 1262, nádoba 24l

doplněno 29.03.17 09:48:

tak jsem se díval do spínače, u obou (hrídelka a kotouč) je nastaveno P- a P+ zhruba uprostřed (po stranách je ukazatel). Tlak v nádobě je 1.37 bar, zkoušel jsem dotlakovat i víc, kolem 2-2,5. Od výroby bylo 1.5bar a po instalaci se povedlo jen jednou spustit. Po natlakování na 2 se mi povedlo spustit jističem hned napoprvé, voda se nabrala, ale opět kolem 3 baru ve spínači cvaklo a šipka šla k nule a opět to nejde. Ještě dodam že čerpadlo ve studni nebylo 12 let čištěno, ani nijak jinak se s nim nemanipulovalo, je nepřístupné díky zpackané práci stavbařů

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
viděl bych to asi takhle
- zkontrolovat bezchybnou funkčnost jističe
- zkontrolovat zapojení spínače - návod je tady
- pokud je vše v pořádku, nechal bych spínač odkrytovaný a zkoušečkou bych odzkoušel, jestli po poklesu tlaku a cvaknutí (tj. změně režimu) je na výstupních svorkách elektřina - pokud není, je vadný spínač
- pokud je na výstupu po sepnutí elektřina, provedl bych kontrolu připojení motoru - odkrytovat svorkovnici na motoru a zkontrolovat, zda je po sepnutí spínače přítomna elektřina
- pokud na svorkovici motoru elektřina je, je pravděpodobně závada v motoru - nefunguje na všechny fáze trvale neo třeba jen občas
Pokud jste ale něco dělal s čerpadlem (nepíšete, jaké máte čerpadlo, takže budu tak trochu vařit z vody), je možné, že např. ucpávky máte natolik utažené, že motor nemá sílu čerpadlo roztočit. Takže dopručím i odpojit čerpadlo od motoru (lze-li to) a prověřit lehkost chodu obojího samostatně

kimbert*
hodnocení

0x

A když jste vyměnil ten tlakový spínač nastavil jste na něm spodní spínací a horní vypínací tlak?

artist
hodnocení

Spínač jsem vůbec neotvíral, takže jsem nic nenastavoval, ted už o tom vím víc, tak se na to ještě podívám

hodnocení

0x

Proc si furt hrajes s jisticem?
Za normalnich podminek je furt nahozen..

artist
hodnocení

Věřte mi, není to proto, že by mě to bavilo, ale je to jediný způsob jak mít vodu. Dělal jsem to tak i před výměnou nádoby, ale to jsem předpokládal že je problem se starým spínačem a nádobou (12 let služby)

rv*
hodnocení

0x

Nevím, na jaký tlakový rozsah je spínač, co jste koupili, tlak 6 bar se mi zdá zbytečně moc, na tento tlak už bývá v systému ve studni bezpečnostní ventil, který se otevře, aby se tlakem nezničilo něco dalšího (já mám třeba 1 - 3 bary), ale u vás je závada jinde. Vypadává jistič (? nebo chránič, jestli ho máte) a to nesouvisí s tlakovým spínačem, ale s čerpadlem, elektrickým vedením a podobně. Jistíč - závada jističe, ale spíš zkrat. Chránič - voda se dostala k elektrice.

artisty
hodnocení

Nevypadává vůbec, jen párkrát kdy jsem ho dával nahoru a dolu v krátkém intervalu, tak to vypl hlavní jistič

hoststary*

Jak píše rádce rv: tlak 6 bar je zbytečně moc, tento tlak vám jde do celého bytového rozvodu.

Například u domácí vodárny Darling s tlakovou nádobou 33 litrů bývá zapínací tlak 2 bary a vypínací 3,5 baru. Tlaková nádoba je natlakovaná o 0,2 baru níže než je zapínací tlak, tedy asi na 1,8 baru. Zapínací a vypínací tlak ovládá tlakový spínač. Buď je pevně nastavený a tyto tlaky jsou uvedené někde na typovém štítku, nebo se dá nastavit.

111®
hodnocení

0x

tak přidám svoji trošku do mlýna: v neděli jsem předělával jak expanzku tak tlakový spínač si po 25 letech. Sešrouboval a tlakáč nic , ani ťuk...štelování nepomohlo, nepomohlo prostě nic. ani nezapnul ani nevypnul.
Tal ksem vzal rozum do hrsti a nakonec odšrouboval tlakáč, vyndal gumový těsnní co jsem pod něj dal, zatěsnil na teflonovou pásku a ono to chodí...takže to těsnění se po dotažení tak rozmáčklo, če do tlakáče nepustilo NIC.
Takže bych ten váš problém hledal v neprůchodnosti tlaku je spínači. Také se mi natlakovala expanzka na nějakých 6Atm.

odšroubovat tlakáč a pustit žerpadlo, jestli je tam nějakej neřád tak se vyplaví, také mohl ten neřád zalézt až do tlakáče.
No pak dejte vědět co jste našel...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]