Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu. Soused si věší prádlo na chodbu, ve věžáku. Asi kvůli tomu, že má v bytě plíseň. Ale co když bude pak plíseň v tom věžáku? Další důvod proč to píšu. Na chodbě to smrdí od prášku nebo aviváže a jde mi to až do bytu. Převčírem to byl smrad místo vůně. Může to věšet na chodbu? Co kdyby to dělali všichni? Navíc když chodím okolo toho sušáku ven, je tam méně místa. Málem jsem to shodila nedávno. Ze začátku mi to nevadilo. Ale když to věší skoro každý den už 3 měsíce, tak mi to začíná více vadit. Nehledě na to, že v noci světlo na chodbě někdy blbne. A kdybych se vrátila pozdě z práce, strčila do toho, vše by spadlo... Se sousedem mám špatný vztah. Dělal mi kdysi peklo, tak promluvit s ním nelze. Je to hulvát. Má někdo podobnou zkušenost? Může věšet prádlo na chodbě? Má 3 balkony, tak proč to nevěší tam? Taky dávám prádlo na balkon. Děkuji.
Výtah z našeho Domovního řádu :
1.Vchody, chodby, schodiště a půdy se udržují volné. Umisťování jakýchkoliv předmětů patřících
nájemcům bytů ve výše uvedených prostorách je zakázáno.
Toto oznámení bylo nedávno na nástěnce.
Na základě provedené kontroly požární bezpečnosti domu si Vás dovolujeme upozornit, že je zakázáno věšet prádlo na společných chodbách. Taktéž je zakázáno umisťovat na chodby botníky a skříně. Chodby jsou únikové cesty při požáru a jako takové musí být vždy volně průchozí.
Bydlím v OB.
Na chodbě nesmí být z bezpečnostního a požárního hlediska prakticky vůbec nic. Obrať se na vedení družstva.
Tak se ho (předsedy) zeptej, co se stane, když si o ten sušák něco narazíš nebo o něj zachytíš a upadneš. Kdo to bude pak všechno platit.
Děkuju. Zrovna na patře bydlí předseda. Jeho žena s tím sousedem sympatizuje, tak nevím, jak to dopadne. Venku je teplo a hezky, tak proč to dávat na chodbu? Je to tam i dneska.
Bydlím v posledním patře, tak chodím kolem toho sušáku akorát já.
Dejte na SVJ písemně žádost o zjednání okamžité nápravy, kopii si nechte potvrdit. Samozřejmě zmiňte požární hledisko.
Jj, to bude nějaký blb,sousedy si člověk bohužel nevybírá..
Děkuju za rady. Udělám to. Navíc mě poslední dobou kontroluje, jestli jsem mu něco nevzala nebo to neshodila. Otvírá dveře, když přijdu z venku. Pak je hned zavře. Je to nepříjemný.
Vzpomněla jsem si na film S tebou mě baví svět. Jak nastražili na Novýho chlapi past. K sušáku dali jen rozloženou krabici přes díru. Šulcová vzala prádlo ze sušáku a svezla se dolů jako s odpadem.
Vždy je lepší se sousedy vyjít, než ne. Kdekoli - v paneláku, v domku, ve městě, na vesnici. Ideální je, když se stanou přáteli. Jenže to obyčejně jde jen v těch místech, kde je stabilita, kde se lidi moc nestřídají. Rozhodně nedoporučuji schválnosti. To nikdy nekončí (Válka Roseových, Zítra to roztočíme drahoušku atd). Říká se tomu moderně asertivita. Obyčejně člověka frustruje něco úplně jiného a tomuto se odborně říká - ZÁSTUPNÝ PROBLÉM.
Na tohle téma jsem se už vyčerpal jinde, tedy jsem si dal na čas a přispívám s křížkem po funuse:
Problematika má tři úhly pohledu:
1. Interní pravidla, tj. stanovy a domovní řád. Máte domovní řád?
Výňatek z našeho:
Užívání příslušenství bytu a společných částí domu
Společné prostory domu se nesmí zneužívat k uskladnění soukromých věcí, s výjimkou prostor, u nichž je takové užívání dáno z podstaty věci – kočárky v kočárkárně apod. Chodby před jednotlivými byty ve všech podlažích a schodiště musí být stále volně průchodné.
2. Požární předpisy
Můžeme se donekonečna bavit o chráněných a nechráněných únikových cestách, režimu umísťování předmětů, šíři únikové cesty atd. nakonec skončíte u toho, že nejvyšší instance je HZS a ti mají jasno: Všechno pryč, tolerujeme max. rohožky. Podnět k provedení požární prohlídky může dát na HZS kdokoliv
3. Velice zajímavé stanovisko "ekonomické". Soused nemá ve vlastnictví část chodby. Vlastní jen poměrnou část společných prostor. Tedy neprávem užívá prostor, který není jeho. Z hlediska ekonomického by měl platit nájem. Část nájmu patří i Vám. Tenhle názor je samozřejmě extrém. Ale má logiku. Pokud soused má právo skladovat prádlo na chodbě (nemá, ale kdyby), Vy máte právo na úhradu nebo protiplnění. Takže podle tohohle vzorce máte právo na to umístit sousedovi před dveře truhlík o rozměru sušáku na prádlo a pořádně pohnojit. Takové guáno nebo slepičince určitě nebudou nebezpečná látka. Ne nechci nokoho navádět k metodě oko za oko, ale jako teoretický argument to není k zahození.
Zdravím. Dnes je tam to samé prádlo, co včera. Má přítelkyni, ale neuklidila to. Připadá mi to jako provokace. Každopádně jsem to sepsala a dala na SVJ. Ale včera lezli řemesliníci na střechu a byl u toho jeden člen SVJ. Tak to viděli.
Co kdybych na jeho sušák dala i svoje prádlo sušit? Nebo před své dveře dám taky sušák s prádlem. Nebo do patra pod nás, když s tím nebude Svj nic dělat. Jak by se to líbilo lidem jinde. Aby věděli jinde, jaké to je. A bez kolíčků jako on, to tam dám.
pro jistotu si to pár dní foťte jako důkaz.. jinak je dobře, že jste to sepsala a dala na SVJ..
Ano z požárního hlediska to na chodbě mít nemůže i kdyby neměl žádný balkon. Mě by to teda ani nenapadlo a to jsem bydlela 4 roky v bytě bez balkonu. Příjde mi, že je to spíše z jeho strany provokace, když vás kontroluje jestli jste mu něco nesebrala a když chodíte kolem jen vy. Podejte stížnost na okamžitou nápravu, ale nic mu neříkejte, některým lidem to dělá dobře, když vás vidí jak vás štve.
Jde o to, aby to po podání stížnosti nebylo ještě horší. Protože nemám podporu ani v tom sousedovi vedle, který je dokonce předseda a dělá, že to nevidí. Jeho žena též. Aby to nevypadalo, že kritizuju i je. Mluvila jsem o tom s někým, co je všechny zná. Ona mi řekla, že je snad lepší nechat to být. Doufám jen, že se brzo přistěhuje nový soused. Půl roku vedle něj nebydlí nikdo. Proto tam dává ten sušák. Opět je tam plný sušák. Začalo to po Vánocích. Nejdřív tam prádlo bylo jednou týdně. Nyní skoro každý den
no tak pokud to předseda nemíní řešit tak podejte stížnost na i na něj a nechte ho odvolat nebo nechte vyvodit důsledky v čem vidíte zas problém? Neplnění povinnosti vyplývající z funkce a ohrožování bezpečnosti
..jak už vám tu psali přede mnou..na té chodbě nesmí být nic..pomalu ani rohožka..Požární hledisko je dost silnej argument...až nedejbože vyhoříte tak přijde pojišťovák zeptá se co bylo příčinou..dozví se, že prádlo na chodbě..a ...ejhle..máte po pojistce..
Zdravím, hned první příspěvek dává odpověď - "ladinpraha" . Na chodbě nesmí být mimo rohožek opravdu nic. U nás musely pryč i obrázky ze stěny. Pokud nebude řešit váš výbor SVJ, obrátila bych se s dotazem na hasiče.
Pro "blesik" - v jednom takovém domě bez sušárny bydlím. V době, kdy se stavěl, se nepočítalo s tím, že se bude prát doma. Byla tu v sídlišti prádelna a sušárna, kde si prádlo ženy vypraly, usušily, vymandlovaly a odnesly domů. Ještě v osmdesátých letech fungovala.
Dnes to jistí sušičky prádla
Dobrý den. Soused už tam asi 3 týdny prádlo s věšákem nedává. Takže stížnost zabrala. Ale zjistila jsem, že mi rozhodí rohožku za dveřmi. Nejdřív jsem si myslela, že já sama jsem si to udělala. Ale dneska opět byla nakřivo. Sama si to nedělám. Je to sice banalita, ale nepříjemná. Boty si tam ani raději nedávám. Chápete ho? Je to normální?
Přitom on má na chodbě vždy fůru bot, teď i kolo a kočárek a nic mu nedělám.
Schválně to tak nechám, aby viděl, že se mi to líbí.
S ním se nebavím už léta. Vlastně od začátku. Nesedíme si. Pozdravil mě snad jednou na začátku. Akorát ta jeho přítelkyně. Dvě kola tam má dětský, kočárek. Druhý chce omezovat a sám mít privilegia.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.