Nejste přihlášen/a.
Dobry den chci se zeptat co to je strojni omitka. Potrebuju udelat stuk v celem byte a jedna z firem mi nabidla ze by mi udelali strojni omitky, ale ja vubec nevim co si pod tim mam predstavit a jestli se to vubec hodi do bytu. Pomuze nekdo s vysvetleni a jestli jsou vhodne do bytu?
Jak píše pan milan jde o omítku nanášenou pomocí trysky a tlaku. Je to velmi rychlá práce. To co vám nabízejí je asi jednovstvá omítka. Tzn. , že se stěny pouze napenetrují a pak se stříká jedna vrstva omítky cca0,5-4cm. Po zatuhnutí se pak vyhladí klasickým filcem nebo polystirenovým hladítkem. Struktura je málinko drsnější, ale výsledný efekt je uspokojivý. Strojně lze nanášet také sádrovou omítku. Ta je také jednovrstvá ale finální podoba je absolutně hladká.
Strojní omíkta se nanáší pomocí přístroje kterému se říká strojní omítačka. Je to soustava zásobniku suché směsi, to je takové silo mající tvar konusu a stojí na kovové konstrukci. Toto silo přiveze speciální náklaďák a postaví jej na předem připravené místo. Toto místo musí být pevné a stabilní a perfektně rovné. Pro příjezd sila je nutno ověřit jestli někde na trase nejsou nízko pověšené vedení. K silu je namontováno čerpadlo na směs, které pohání směs ze sila do tzv. míchačky což je další přístroj ve kterém se suchá směs mísí s vodou. Voda je odebírána z vodovodného řadu a musí mít nekolísavý tlak, jinak by se směs stávala bud moc řídkou nebo hustou a to nezávisle na vůly omítkáře který si v ideálním případě řídí hustotu pomocí trysky a směšovače na míchačce. Z míchačky je pak už hotová směs vedena pomocí hadice k místu omítání. Jedna široká hadice vede pod tlakem směs a druhá tenká hadice vede stlačený vzduch. Obě hadice jsou na konci spojeny tryskou kteá je regulovatelná a způsobuje rozstřikování malty na zed pomocí hnacího tlaku a stlačeného vzduchu. Celá soustaava je poháněna elektrickám napětím 380V. Požadovaný tlak vody je nejčastěji 1,5-2 bar. což je běžný tlak ve vodovodním řadu. V případě že není dostatečný tlak v potrubí řeší se toto pomocí přídavného čerpadla a nádrže na vodu. Nedoporučuje se použítí této technologie v teplotách nižších než +5°C. I když jsou dobrodruhohové kteří strojně omítají i v -2°C což je spojeno s obroskými problémi se zamrzáním soustavy, ke kterému může vzácně dojít i při venkovní teplotě +5°C a to vlivem proudícího vzduchu v soustavě.
To je tak v kostce vše o strojním omítání... kdyžtak se ptejte
To jsem si myslel ze to bude asi omitka ktera se nanasi stroje, akorat mi je zahadou, ze na ni uz ta firma nechce davat zadny stuk, nabizeji mi to vlastne misto stuku, tak chci vedet jestli se to hodi do bytu a jestli je to normalni ze na tom nebude stuk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.