Nejste přihlášen/a.
zdravim. impregnujete nove drevene kuchynske prkenko pred prvnim pouzitim? nechci to napoustet necim co casem zlukne a kupovat par mililitru za stovky taky ne. doporucuji nekde mineralni olej. nekdy olivovy nekde lneny. ja mam lneny a jeste nekde doporucovali cisty vceli vosk s mineralnim olejem. vceli vosk mam tak me napadlo rozehrat ho trochu to snim potrit a pak to zlehka prejet horkovzdusnou pistoli.
Tak proč to sem píšeš?
Tak doma jsem o tom nepřemýšlel, ale v práci máme prkna na Tatarák a další a ty občas napouštíme minerálním olejem SKYDD z IKEA, teď jsem ho našel a tady píšou, že je to bílý minerální olej. Netoxický, bez rozpouštěděl. Nevzpomímám si, kolik stojí, ale není to moc. Než jsem tento výrobek objevil, tak jsem to kupoval v gastroprodejnách, a tam to bylo o hodně dražší (a nejsem přesvědčen, že lepší).
taky jsem tento olej nasel ale nechci zbytecne neco nekde schanet... nekde psali rostlinny olej coz mi pride blbost... tim myslim obycejny. nekde jsem cetl ze je lepsi pak lneny. ale myslim ze kdyz to navoskuju vcelim voskem tak ze by to mohlo byt asi nejlepsi. a mam ho doma. i lneny olej.
Nikdy jsem na prkénko nic nedávala a prkénka i velký vál mám pořád pěkné.
Některá jsou imregnovaná již od výrobce. Pokud se bojíte žluknutí, tak si myslím, že dřevo má zvláštní vlastnost a stejně tak, jako likviduje nebezpečné bakterie, tak ani v prkénku žluknutí nehrozí.
Zadal jste si na internetu - údržba dřevěného prkénka? Vyjede Vám pár článků, ve kterých popisují, co a jak. Na jednom je rozsáhlá studie, jak na plastová a dřevěná prkénka infikované různými bakteriemi třeba salmonelou. Píší /webnode/, že se potře obyčejným, rostliným olejem a nechá se přes noc vsáknout. To se udělá občas i během 1 roku.
Já bych to tak nehrotila. Před prvním použitím bych natřela bych prkénko z obou stran olejem, nechala přes noc a konec. Vždy po použití prkénko umýt, malinko jaru, houbičku, drátěnku a hodně vody. Velké prkénko myju pod kohoutkem ve vaně.
Řeznické špalky se používaly leta. Několikrát do týdne se na nich krájelo sádlo, syrové maso, vařené maso, fáš do jitrnic. A po skončení práce řezník špalek opatrně omyl, přesto se můžeme domnívat, že tam nějaká šťáva z masa a sádlo zůstalo. Přesto špalek nikdy nezatuchl. Ostatně, až půjdete do řeznictví, tak se jich zeptejte, jak ty vály a špalky čistí. Je možné, že používají i nějaké chemické pomůcky - savo, nebo ocet, sůl, jedlá soda a špalky hadrem jenom otírají.
Doporučím mít dvě prkénka - jedno na syrové maso a drůbež a druhé na to ostatní.
Lněného oleje bych se bála, jednou jsem si ho koupila k užívání, ale je dosti výrazný, tak šel. Do prkýnka nevím, nevím, aby Vám potom celé prkýnko nesmrdělo. I když si s tím možná dřevo poradí, jak píšu výše. Já jsem pro rostlinný, pokud jste se rozhodl imregnovat. Myslím, že důležitější, aby prkénko vydrželo, tak je včasné umytí po použití a vydrbání ve zcela čisté vodě, nedávat do myčky, a na sluníčko. A koupit si silné prkénko z jednoho kusu dřeva, ne ty slepované, prkénko po umytí stavět na leta od shora dolů..
Jestli jsem to napsala dobře - po umytí prkénko postavit tak, aby leta byla svisle. Většinou by to mělo být na tu kratší stranu a nechat proschnout..
Nevím jak dnes,ale v minulosti řezníci mali špalky na bourání masa vždy posypané solí a nikdy je ničím neimpregnovali.
Sůl vysušovala dřevo= nebylo vlhké,plísně neměli šanci + navíc sůl je také konzervace takže dvojnásobek.Jinak mám v kuchyni dvě prkénka a používám jedno min.30 roků druhé mám krátce jen asi 20 roků ale po jejich použití je vysušíme a uloží se tak aby kolem mohl proudit vzduch-nikdy ne do šuplíku .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.