Nejste přihlášen/a.
Prosím, poraďte, jaké horizontální čerpadlo použít do 12 m hluboké 80 let staré studny.
V prodejně mě nabídli pouze leták firmy KOPRO, nemám o tom žádný přehled. Děkuji. Franta
Prosím,poraďte jaký typ a značku čerpadla pořídit. Děkuji.
Čerpadlo by bylo v provozu celoročně každý den, ale odběr vody bude nízký, žiju sám.
Tak jestli chcete tahat vodu s větší hloubky jak 8 metrů tak budete muset použít ponorné (vertikální) čerpadlo,většina povrchových z větší hloubky vodu nenasaje
Tak to je těžko ,značek je spousty a když nevíme na co bude používáno Něco k počtení je třeba tady: e-cerpadla.cz/... já su "vlastenec"
-používám sigmu-nautilu máme ho na celoroční zásobování domu.Jestli chcete něco na občastné používání tak chválí vybrační RUCHE
Zdravím,
uvádíte příliš málo údajů k nějakému konkrétnímu návrhu (studna hloubky 12m + nízký odběr celoročně opravdu nestačí, naopak stáří studny je téměř nepodstatné, může být jen vodítkem k domněnce (v rámci vašeho dotazu tady), že se asi nejedná o vrt, ale o kopanou, možná z cihel či z kamene vyzdívanou studnu.
Ale už to, co jste uvedl, dává celkem jednoznačnou odpověď na to, že
1) nejste kutil, takže jakákoli varianta kompromisů nepřipadá v úvahu
2) nelze použít horizontální čerpadlo (hloubka studny 12m je moc velká), pokud by neplatil bod1), pak by horizontální čerpadlo použít šlo za cenu vestavby vodorovné přepážky do studny a snížení tak sací hloubky čerpadla
Co je všechno potřeba vědět pro nějaký konkrétní návrh čerpadla, přesněji řešení čerpání vody - volba jen čerpadla či vodárny?
- účel použití čerpadla (budete zalévat zahradu či napájet domovní rozvod?
- hloubka studny (tu jste uvedl)
- cca množství spotřebované vody (v případě napájení domovního rozvodu), tj. budete používat nějaké spotřebiče či všechno bude tzv. spartánské (voda se natočí do kbelíku a pomocí něj se odnese na místo použití)
- je potřeba nějaké automatika ovládání čerpadla či to bude fungovat systémem - 1 výtok s vedle umístěným vypínačem (cyklus - zapnu vypínač a tím spustím čerpadlo, otevřu kohoutek, napustím vodu, zavřu kohoutek, vypnu vypínač a tím vypnu čerpadlo)
Pro poslední výše uvedenou variantu by vám stačilo čerpadlo lidově zvané " malyš" (další info o čerpadle a jeho dnes prodávaných verzích a na steném principu pracujících kopiích), pro sofistikovanější řešení (možnost spojení s automatikou, případně tzv. vodárnou by byla lepší třeba některá z verzí osvědčené typové řady " Nautila" českého výrobce Sigma Hranice. To je ale jen můj nástřel možností.
Osobně bych vám doporučil poradit se přímo s odborníky od výrobce čerpadel. Podle toho, co jste v dotazu uvedl, to nejspíš nemáte daleko do Lutína, kde má výrobce čerpadel Sigma Hranice podnikovou prodejnu, případně si zavolat či napsat na infolinku e-shopu tohoto výrobce.
Proč doporučuji se obrátit na opravdové odborníky a ne napřekupníky, kteří vám jen podají nějaký leták jakési prodejní firmy? Na základě osobních zkušeností. Pokud potřebuji řešit cokoli ohledně čerpadel a dopravy vody, obracím se na jednu z prodejen bývalé sítě prodejen právě výrobce a zatím se mi nestalo, že bych nedostal radu či pomoc. Předloni jsem pomocí rady a sehnání náhradních dílů takhle rekonstruoval předchůdce tohoto/... (ještě zalévacího), jehož doložené stáří majitelem od koupě zahrady bylo 40let (celková doba stáří čerpadla není známá) za 1.500,-Kč + moje vlastní práce cca 3hodiny. Ušetřil jsem tak minimálně 6.000,-Kč, pokud bych chtěl toto čerpadlo nahradit novým stejných parametrů a to právě jen díky radám a pomoci odborné prodejny.
Použijte běžné zahradní čerpadlo. Nad hladinou by mělo být cca 2m z důvodu ochrany před možným zvýšením hladiny ve studni. Na vstup použijte zpevněnou hadici s filtrem a zpětnou klapkou. Výtlačná výška bývá 40m. Vhodné je provedení čerpadla v nerezu. Pokud používáte betonové skruže, v určené výšce navrtáte otvory pro kotvící šrouby a celé čerpadlo posadíte na svařený rám z jeklů - např. Veškeré dostupné šrouby namažte, protože po čase vlhkost udělá své. Žádná věda.
Ukázka:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.