Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci zkusit vyrobit svou první skříňku. Nakupovat bych chtěl buď v obi nebo hornbachu. Materiál jsem vybral lamino odstín mahagon, ale koukám, že je docela problém takový najít. Teď k otázkám.
Potřebuju nařezat 4 desky o rozměrech 80x30 cm (2 ks) a 35x30 cm (2 ks). Dočetl jsem se, že prý takto malé desky ani neřežou nebo je to jinak? Dále potřebuju koupit sololit o rozměru cca 80x40 cm. Kolik stojí v těchto obchodech uříznutí z celé desky na tento rozměr? Nebo se radši vyplatí koupit celou desku a uříznout si jí doma?
Lamino jsou piliny = těžké, nedrží v tom šrouby, desky se prohýbají.. Prostě hnus. Radši dělám klasičtější truhlařinu z masivu. Dobře se dělá z lepených desek.
Řezání jako takové by neměl být problém na jakýkoliv rozměr. Piliny to chce řezat na profi mašině, masiv se dá i doma. Povrch. úpravu mám rád tvrdý vosk.
O materiálu jsem přemýšlel, ale většinou u nás všichni používají lamino... Vím, že v americe se hodně dělá z překližek. Také se používají MDF desky. To jste měl kromě masivu na mysli? A jak to vypadá cenově ve srovnání s laminem? Rozdíl pak bude asi hlavně v nutnosti natírání.
Technická spárovka - jako masiv, ale lepený z latěk. Oproti opravdovému masivu kdy je potřeba dobře vybrat dřevo se to nekroutí... Nátěr je další práce, ale je to dřevo, ne slepené piliny se všema nevýhodama. Nátěr buď ten tvrdý vosk, nebo polyuretanový lak...
Jistě masiv se může kroutit. Spárovka to omezuje a taky využití materiálu. Ovšem není to pravá laťovka slepená ze skutečných latěk a odýhovaná silnější dýhou, nebo slabší překližkou. Z toho otec dělal skoro všechen nábytek.
Naopak oproti laťovce to je lepší, je to víc podobné masivu - ta dýha/ překližka na laťovce se ve vlhku ráda loupe, hůř se sráží hrany atd. Spárovka je hoblovaná (broušená), pracuje se s tím dobře a i to pěkně vypadá - dřevo je dřevo.
Často to lepim kolíkama. Aby pasovaly na protikus tak se buď vrtá přes šablonu, nebo se zapíchne tenký hřebíček bez hlavičky, nechá se 2mm koukat, obtiskne se na protikus = tím se označí střed pro vrrtání. Nebo se oba díly orýsují. Bez šablony to chce umět vrtat = neujet vrtáem do strany - jedna díra ti ujede na jednu stranu, druhá opačně a jsi o 5 mm vedle ani nevíš jak
Hartwachs - podívej se na vzorníky jaký se ti líbí. Většina je kvalitní.
Lak mám rád polyuretan. Výborný byl Sadolin HX 23, ale asi už nejde sehnat, co je podobného nevim...
Kupuju jí v OBI v D, tam je kvalita řádově lepší. Ale i v ČR to je pořád lepší než piliny. Na první pohled sice lamino vypadá líp, ale i ta nekvalitní spárovka je celkově řádově lepší... Pokud se vybere kus bez velkých vad a padajících suků, tak to po natření vypadá dobře. Dřevo je dřevo. S masivem to je horší, najít vhodný 25 cm široký suchý prkno je za rozumnou cenu docela problém, slepit si ho z několika užších už chce vybavení. Když kutim, tak radši dělám se dřevem, je fakt, že na pořádné kutění to chce dílnu a vybavení - hoblici, hoblovku/ protahovačku nebo aspoň el. hoblík, pokosovku, horní frézku. Nebo dost času a dělat všechno klasicky ručně - hoblík pilka dláto vrtačka.
Tu skříňku nařeže v krámu, pak jen skolíkuje, zašmirgluje hrany, natře, přebrousí, natře a nasponkuje zadní stěnu... Když se nezadaří tak to aspoň dobře hoří v kamnech
OBI mívalo zásadu, že platíš jen to, co si odneseš, takže když ti řízli z celé desky 1m čtvereční, platils jen metr ne celou desku.. Takové rozměry co píšeš už pro ně byly většinou jako odpad se slevou. Nevím, jestli to platí do dneška. Kupovat celou desku, to se prohneš prodává se formát 2x4 m (plus mínus pár decimetrů přesně to nevím).
V Hornbachu Vám nejmenší rozměr uříznou tuším 50x25cm. Je to technické omezení používané pily. Pokud potřebujete rozměr menší, je nejvýhodnější si ty menší desky sečíst a pak provést doma jen jeden dělící řez. Účtují Vám jen skutečně odebraný materiál.
V tomto pozor na Bauhaus, ti účtují po celých čtvrtplotnách, což se může ve výsledku velmi prodražit.
Dobrý den,já to většinou řeším tak,že koupím desky lamino ,které jsou nabízeny jako poličky, v různých šířkách a délkách ze tří stran olepené hranovkou ti.16 mm a nechám si je zdarma nařezat na požadovanou délku.Výhodou je,že nemusíte kupovat celý rozměr desky a odpad je minimální.Nevýhodou je omezený sortiment dekorů.Nebo používám spárovku a povrch namořím a nalakuji na požadovaný odstín.Spárovka je lepší,cenový rozdíl není markantní.Kupuji v Uni hobby,dříve Obi.
Tak celý rozměr desky nemusím kupovat ani když jim dám přesné rozměry ne? Jak už bylo uvedeno výše. Z jakého kusu to uříznou, to už závisí na nich, co jim zrovna zbylo.
V obi,stejně tak v uni hobby to funguje tak,že musíte koupit minimálně polovinu desky,což je tuším 2,2 m x 1,7 m.Možná jinde to praktikují jinak,ale tuším,že i v baumaxu to tak bylo
Tak jsem byl v OBI a lamino dekor mahagon neměli... Našel jsem ještě podobný (tmavý javor), ale ten byl pouze na objednávku a musela by se koupit celá deska, což by se mi nevyplatilo. Ještě zkusím hornbach.
Pokud bych neuspěl ani tam, napadla mě možnost použít truhlářskou překližku tloušťky 18-20 mm a natřít jí lazurou mahagon. Ve videích na youtube jsem viděl, že na hrany používají stejně jak na lamino lepící hrany, které se pak stejně jako překližka natřou. To jsou nějaké speciální nebo úplně stejné jako na lamino?
Další možností co mě ještě napadla je lepící folie.
No, existuje i mnoho jiných obchodů, kde ti uříznou co potřebuješ a nejen předražený hobby krámy.
Dokonce i ve většině truhlářství ti nařežou, co chceš. Mahagon není nijak extra vzácnej dekor. Ten můžou mít ledaskde.
Co se týká překližky, je vcelku zbytečný hrany něčím olepovat. Běžně to architekti nechávají neolepené, ono to nakonec ani nevypadá moc blbě. Pokud to chceš mít fakt hezký, tak si hrany olep. Není na to klasická páska jako na lamino, nýbrž dýha s lepidlem, přižehlíš ji stejně jako hranu na lamino.
U překližky, stejně jako u spárovek počítej, že to zdaleka nestačí jen naštětkovat nějakou lazurou a je hotovo. Musíš to přetmelit, zůstává otázkou co budeš dělat se smolníkama, co budeš dělat s nějakým vypadnutým sukem? Potom nejlépe ještě namočit vodou, nechat uschnout a po uschnutí pořádně přebrousit a teprve potom natírat. Tohle vše samozřejmě před tím, než to dáš dohromady. Slepení skříňky je až poslední operace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.