Nejste přihlášen/a.
V celém bytě máme vinyl nalepený na sádrové stěrce. V kuchyni se nám udělali malé boule (během velkých mrazů). Podlahář nějaké ílce sundal a zjistil že stěrka je mokrá (před lepením byla stěrka suchá, protože se ještě brousila). Nic jsme na podlahu nevylili, a tak si situaci neumíme vysvětlit, ani podlahář z ní není moudrý. Od té doby máme část odkrytou a necháme schnout. Vlhkoměr položený na stěrce ukazuje soustavně 50% vlhkost, ikdyž ta je viditelně již suchá. V místnosti je kolem 42% vlhkost.
Pod námi je sklep, ale ve sklepě není na stropě po vlhkosti ani památky. Máte s tímhle někdo nějakou zkušenost? Odkládáme opravení stěrky (ta se během odlepení dílců v místě boulí kvůli nadměrné vlhkosti odloupla) podlahářem a následné nalepení, dokud nepřijdeme na příčinu. Neradi bychom, aby se situace opakovala.
Dobrý den,předpokládám,že podlaha je od svislých zdí isolována a proto jedinou možností zvlhnutí podlahy v kuchyni
je,že v průběhu zimy(mrazů) došlo ke kondensaci vlhkosti,která ve stěrce byla a je asi stále.Nevím zda je dobré na podlahu dávat sádrovou stěrku(je vhodná na stěny),protože je schopná nabranou vlhkost zase uvolnit do okolí.
Zkuste plochu, kterou budete opravovat seškrábat špachtlí a sledovat zda očištěná plocha vysychá.Pokuď ano,tak buď
stěrku odstranit v celé kuchyni,nebo zateplit strop ve sklepě(pokuď se tam v mrazech snížila teplota.
fero
Dobrý den,
podlaha os svislých zdí izolována není, respektive nevím jak to myslíte. Zdi ale mokré nejsou.
Stěrka být mokrá nemohla, protože ji podlahář brousil a to by nešlo.
Kondenzace vlhkosti (rosný bod) jsme počítali společně s technikem z družstva a vyšlo nám, že podlaha u nás v místnosti by musela mít 12st. aby docházelo ke kondenzaci ze sklepa. Jestli tomu tak bylo již bohužel nezjistím.
Všichni podlaháři, které jsem před pokládkou kontaktoval mi říkali, že pod vinyl dávají jedině sádrovou stěrku. Sám jsem očekával cementovou, ale ta se prý dává jen pod dlažbu.
Sundat stěrku v celé kuchyni, to bych nerad (máme jednolizou podlahu ve třech místnostech). Je možné, že během stavby se do betonové podlahy nasáklo větší množství vody a ta teď vzlíná, když se podlaha zahřeje od topení? Jak poznám, že je podlaha dostatečně vyschlá? Měla by mít stejnou vlhkost jako okolní vzduch? Jde o panelák, takže zateplit strop ve sklepě také moc nepůjde.
Každopádně díky za postřehy, budu rád, když mi ještě odpovíte.
Tomáš
Dobrý den,pokuď je zeď suchá jak uvádíte je teda možnost,že skutečně mohla zůstat nějaká vlhkost v betonu podlahy
zvláště je-li to novostavba,a za určitých změn teploty v zimě mohlo dojít k vlhnutí podlahy(pod vinylem).
Vlhkost vzduch je závislá na teplotě a tlaku,a je různá od vlhkosti zdiva,to neporovnávejte.Vlhkost podlahy byste měl
změřit vlhkoměrem,píšete,že jej máte.Zhruba to poznáte,když na očištěnou část od stěrky položíte kus gumy,nebo
destičku z pvc a podobně,aby odpuzovala vodu.Když bude podlaha suchá,bude sucho,nebo jen nepatrná vlhkost
i pod zkušeb.destičkou.
Znovu se vracím ke stěrce(nemohu se jaksi smířit s tím,že se dává pod vinyl).
Sádra je síran vápenatý(odpad z odsíření tepel.elektráren),některé sírany váží na sebe krystalickou vodu,která ke se
povaze(vazby) za normálních podmínek nevysychá.Takže i když Vám se zdá ,že je suchá svůj obsah si stále drží.
Odstranit tuto vodu je náročné(jen za relativně vysokých teplot-žíhání.).Protože sám další vlastnosti neznám ,zkusil
jsem hledat a podařilo se mi na Seznamu najít článek,který chování sádry vysvětluje.Na konci je kontakt na autora
článku,tak mu zkuste zavolat.Je to technik ,který se tím zabývá a myslím ,že Vám určitě pomůže.Když tak napište
jak to dopadlo.Jinak přeji brzké vyřízení celé záležitosti.
fero
"Sádra a její složení při rúzné teplotě a vlhkosti" (na Seznamu).
Dobrý den,
nejde o novostavbu, ale 30 let starý panelový dům.
Ten test co píšete vyzkouším. Každopádně vlhkost klesla z původních 50% na 40% a stále se blíží ke vzdušné vhkosti, která je momentálně jen 30%. Vím, že to je něco jiného, ale není důvod aby se vhkost podlahy a vzduchu lišila o desítky procent.
Vaše obavy ohledně sádrové stěrky chápu, také mi to přišlo divné. Pro jistotu jsem se informoval u výrobce dané podlahy a zasílám jejich odpověď (která je online) a ve které neupřednustňují ani jednu ze stěrek a to jsou ve věcech jako pokládání na starý podklad nebo nízké teploty v objektu poměrně nekompromisní.
Odpoved od Fatry: fatrafloor.cz/...
Je jasné,že vlhkost nemůže pocházet z kuchyně.Přes vinyl prostě neprojde.Proto ani kondenzace vlhkosti na základě rosného bodu a relativní vlhkosti vzduchu z místnosti nepřipadá v úvahu.Pak zbývá jen vlhnutí ze vzduchu ze sklepa.Pak bych po uschnutí stěrky volil nejen tepelnou izolaci stropu sklepa,ale ještě parozábranu na ní.
JABRAKA
Hm tak to je neradostná úvaha. Jak by něco takového v paneláku šlo zrealizovat? Zateplit strop sklepa na vlastní náklady nebo je povinej zateplení provést majitel společných prostor? Respektive každý nájemník má v techto prostorech svůj podíl, tak by se to mělo hradit ze společného fondu? Jak je k tomu mohu donutit, mám na to právní nárok?
Vlastně nemám ponětí kolik by to mohlo stát. Ta jedna sklepní místnost nad kterou je kuchyň má cca 15 - 20m2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.