Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí vodárna

Od: po* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám dotaz týkající se domácí vodárny máme vrt a z vrtu klasika trubky do enpanzní nádoby.

Expanzní nádoba je 80 l membránová.

chtěl bych se zeptat zdali se dá určit nějakým způsobem kolik vody vyteče po vypnutí čerpadla opět k zapnutí čerpadla. zdá se mi že je to celkem málo cca16-18 litrů. spínací tlak je 2,6 barů a vypínací 4,3barů...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to naprosto v pořádku.

Dle parametrů které uvádíte je 16-18l mezi sepnutím a vypnutím čerpadla zcela reálná hodnota.

Chyba nikde není.

po*
hodnocení

Dobrý den to jsem rád, ale přesto se mi zdá že 16-18 litrů na 80 litrovou nádobu není mnoho... předpokládám nastavením nižšího vypínacího tlaku se nedocílí asi ničeho krom poklesu tlaku vody?

Více dosáhnete pouze větším rozdílem mezi zapínacím a vypínacím tlakem čerpadla (i tak to ale bude řádově max. o 5l).

Menší navýšení by bylo i v jiné kombinaci tlaků...ale to je plus mínus 2l.

Neřešte to..Budete mít o 2l více mezi sepnutími čerpadla, ale zase komfort bude nižší díky většímu kolísání tlaku.

po*
hodnocení

Dobře děkuji vám, bývalá expanzní nádoba byla 100 litrová s vakem, ale kvůli stálé ztrátě tlaku jsem nechal vyměnit a dát 80 litrovou plněnou dusíkem prý se pro většiny rodinných domů používají 30-50 litrové tak předpokládám že jsem vybral správně. tato by měla být bezúdržbová

80l je v pohodě..používají se i menší..a fungují dobře.

po*
hodnocení

Nedokžu si představit jak často to čerpadlo musí spínat u 30 litrové bych to odhald na max 10 litrů na spínání čerpadla což se nejeví moc ekonomicky když všechno pči rozevíhání žere nejvíce

Ale to je částečně Vaše špatná úvaha..U menší tlakové nádoby sice teoreticky bude čerpadlo spínat častěji než s větší tlakovou nádobou, ale v reálu to tak velký rozdíl nebude.

po*
hodnocení

sakra tak proč se tedy dělají různé velikosti když tam není velký rozdíl?

Myslel jsem si že čím větší tím méně spínání a tím více vody co bude použito mezi sepnutím

Ale to sice ano, čím větší TN, tím menší počet sepnutí.

Ale na druhé straně to neznamená, že domácí vodárna s TN 50l bude mít dvojnásobný počet sepnutí čerpadla než domácí vodárna s TN 100l. Tak to prostě logicky neplatí. V reálu může být rozdíl klidně jen 20%. Záleží to ale na více faktorech.

po*
hodnocení

Dobre dekuji vam za odpovedi. Preji hezky den
paw*
Velikost v nadobe muze mit i rozdil ten, kolik davs studna/vrt. Kdyz je nadoba vetsi, tak zvetsite zasobu v okruhu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]