Nejste přihlášen/a.
Zdravím.!
Jednoho krásného dne, jsem svému kamarádovi slíbíl, že mu opravím zásuvky
v panelákovém bytě 3+1 včetně "papindeklového" bytového jádra, na Ostravské Dubině...
To jsem neměl dělat.!
Ačkoli jsem vyučený elektrikář, tak jsem na tom málem nechal ruce.!
Rozvody v panelácích sedmdesátých - osmdesátých let, snad popírají veškerou logiku.!
Zásuvky napojené na světelný rozvod a naopak. Bylo to strašné.! Neuvěřitelné.
Je s podivem, že půlka těch baráků ještě nevyhořela. V některých zásuvkách byla fáze vpravo.
Sjednejte si na to elektrikáře, mám tím na mysli opravdu poctivého člověka.
Chyba Vás může stát život. Pamatujte na to. R
V případě, že testujete obyč. doutnavkou, tak asi je problém, jestli máte možnost testovat vadaskou (obvod) fázi proti nulákutak problém najdete, tuším špatný kontakt, nic nezvyklého, stává se, tzn. dobře a poctivě doutáhnout v krabicích veškeré spoje, včetně zásuvek.
Porucha se hledá od konce. Nejdříve se zkontroluje zásuvka. Šrouby, kontakty nebo konce drátů můžou být zanesené nebo zarezlé nebo ulomené. Chce to zásuvku rozebrat a vyčistit nebo rovnou jít a koupit novou.
Až potud je to snadné a problém vyřeší každý trochu šikovnější kutil, který má šroubovák s doutnavkovým svítítkem. Ale pokračování už není pro amatéry, protože teď už budete potřebovat zkoušečku. Když se zásuvka zdá být v pořádku a přesto je bez proudu, otevře se a zkontroluje poslední krabice před zásuvkou, pak další krabice atd, až se závada najde.
No ale z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že závada bude pravděpodobně právě v zásuvkách. Měli jsme pronajatý byt a první věc kterou jsme museli udělat byla oprava zásuvek, protože taky jich pár nefungovalo.
V panelácích se obvykle okruhy zásuvek vedly od jističe okolo celého bytu pod podlahou od jedné zásuvky ke druhé.Zlistil jsem ,že si zákazník nechal vyměnit podlahu,chtěl novou plovoučku.Zedníci mu vybourali betonový potěr,(samozřejmě se vším všudy i s vedením zásuvek.Plovoučka dopadla skvěle.Po čase se zjistilo,že nefungují zásuvky.Obvykle pak nefungují i následující v dalších místnostech.Kuchyň a koupelna mají zvláštní přívod nad stropem,nebo umakartovými stěnami,.Při rekonstrukci se zruší i elektroinstalace,je nutno pak natáhnout novou.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.