Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poslední dobou se mi stává, že uvedené složení na textilu je třeba 100% bavlna, přičemž na omak je to umělotina. Máte někdo podobné zkušenosti?
Naposled jsem koupila dětem 100% bav. povlečení, ale je nepříjemné pod tím spát a na dotek to podle mě bavlna není, trochu to šustí a při rychlejším "pohlazení" pocitově pálí. Napadlo mě ještě, jestli třeba ten nepříjemný pocit při dotyku není způsobený jen nevhodným potiskem, drsná barva, která strukturu plátna přerazila.
Nešlo by třeba bavlnu poznat nějakou zkouškou- třeba ohněm? Umělé vlákno by se mohlo škvařit, bavlna hořet? Nevím, jestli to zkusit a jestli by se tím něco dokázalo. Ale třeba bych to pak mohla i reklamovat.
Skutečně lze ohněm zjistit podíl umělého vlákna v bavlně.Pokud se zapálí vlákno stopro z bavlny,hoří bez tvorby popele,netvoří se téměř kouř ani pach.Pokud je tam přídavek vlny,pach je zřetelně jako z vlasů. popel zůstane spojený a obsahuje nespálené podíly.Totéž se děje při obsahu polyamidů(silon,nylon).Polyesterová vlákna se mírně taví a těžko se zapálí.Pro zapálení je lépe použít plamínek svíčky,než zapalovač.,ten má poměrně vysokou teplotu plamene,¨výsledek by to mohlo ovlivnit.Takto se ovšem dají vyhodnotit pouze čistá vlákna.Pokud jsou,jako třeba džínsy,impregnované speciálními apreturami,je tato zkouška jimi ovlivněna.
JABRAKA
Jelikož se pohybuji v prodeji oblečení a zabývám se i jeho distribucí, tak sice podíl bavlny 100% je uskutečnitelný a vlastně pravdivý. To že to není opravdová bavlna ale syntetycky upravená a tím pádem umělá. U určitých vecí se přikláním spíše k polyesteru u vyzkoušených výrobců. Je Antialergický , proti zápachový a dobře saje pot. pokud se dobře trefíte je i dobrý a pohodlný na omak. A je celkem rozdíl kupovat trička u nás a v zahraničí. K nám se dováží veci převážně z číny kdežto do zapadních zemí se dováží z Bangladéše, Thajska, Indonesie
Bavlna hoří jasným modrým plamenem, zanechává kyprý světle šedý popel-zápach je podobný jako když hoří papír. Zkuste. Vlna nehoří, škvaří se, zůstávájí seškvařené kuličky-zkuste na vlasech či jiném chlupu, vlna není nic jiného než živočišné vlákno. S umělými vlákny je to horší. A spalovací zkouška tkaniny neznámého složení Vám mnoho neřekne. Ještě je tu žehlení, ale kdo si chce zamazat žehličku-při teplotě bavlna by se umělina napekla a na žehličky s povrchem anolidium by se ani nenapekla. A obrácený postup-žehličku na max. a přes např. dětskou plenu(100% Ba) přejet povlečení, je-li fakt z Ba , tak se mu nic nestane, jen ta prostěrka může krapet zežloutnout.
Zloušel jsem 100% vlnu, nakonec od tří výrobců a zapalovačem hořela pokaždé.
A Čína píše 100% bavlna na všechno. Poněkud destruktivní test, ale spolehlivý - kousek látky, nebo nitě vytahané z osnovy i útku - tzn. vytřepit kraj, nebo zastřihnout kousek podložení a barvy Cheds chytají jen na přírodní vlákna a slabě na polyamid. Pro porovnání přidat čistě bavlněnou nit. Zahřát ve špetce rozpuštěné tmavší barvy v mikrovlnce a pak ve dřezu vymáchat. Zkoušel jsem takhle látky pro batiku, protože některé státy mají normy pro označování složení velmi benevolentní, např Itálie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.