Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych si vyrobit nebo dát si vyrobit poličky, které jsem si narysoval. Otec mi řekl, že to není tak jednoduché, dát to do stolařství, protože prý si musím koupit celou desku překližky 5x3m 8 nebo 9mm a zbytek materiálu odvést. Tak mám dotazy jedak k tomu jaké nářadí bych potřeboval, kdybych si to chtěl nařezat, jak na to a kde sehnat materiál. Nemám auto, otec má, ale neumím so představit vést tak velkou desku. Snad se musí někde prodávat i menší rozměry. Jinak kdysi jsem zkoušel řezat překližku lupénkovou pilkou a to mi nešlo, furt se to lámalo. Hlavně tedy nevím jak to uříznout a čím, aby na místě řezu nebyly ošklivé otřepy. Případně kolik by překližka stála.
Přikládám schéma.
červené plochy - 9mm tloušťka
hnědé plochy - 8mm
A jsou to dva stejné kusy nábytku položené na sobě.
No, co na to říci.
Jak to budeš dávat dohromady? Jak to máš vymyšlený? Ono totiž překližka silná 8 mm je vcelku dost málo na konstrukční spoj. To by chtělo alespoň ty venkovní plochy udělat z něčeho silnějšího, naprosto ideální je nějakých 18 mm.
Nehledě k tomu, že lupenkovou pilkou to neuřízneš rovně a přesně, i kdyby jsi se rozkrájel. To se musí nařezat na pořádný formátovací pile. Jakýkoliv jiný pokus dopadne přímo zoufale. Ovšem v nějakým OBI by ti to mohli nakrájet, také je dost různých dřevoskladů, kde mají formátky a řežou taktéž podle potřeby.
Co se týká odvezení zbytků materiálů, asi jak kde, slušnej truhlář to po tobě chtít nebude, neb to zpracuje na jiných zakázkách.
ma to kazde hoby - bau shop, treba obi.cz/...
ale ne 8 nebo 9, ale 4 nebo 8mm, bezne rezali na miru a zdarma a prebytky z desky neuctovali, jen pozor na minimalni rozmer, jednu dobu bauhaus nebral prirez pod 50x50cm, ale uz je to nejaka doba...
mas rozmysleno jak budou uvnitr policky prichycene? v drazkach? prosroubovane? (stlouc hrebickama nedoporucuju)
pokud nebudes mit zadni desku, muze se ti to slozit jak domecek z karet
pokud bys to mel na lehoucke veci / lejstra, nebylo by jednodusi si to "sestavit"z tohodle?
Plastove zasuvky skartia.cz/...
Ty poličky z překližky co máme doma jsou 9mm a na horní desce leží věž, takže to něco unese. Drážek ani jiných úchytných mechanismů jsem si nevšiml. Vypadá to že je to jen slepené. Plast raději ne.
Tady nejde o to, že by to neudrželo pár papírů, to asi udrží. Z truhlářskýho hlediska se to nedá nějak inteligentně spojit.
Samozřejmě se to dá natupo slepit. Ale lepit to s takovýmhle množstvím poliček, to není jen tak. To by chtělo přesně na míru uříznout do každý mezery kus něčeho, co by ustavilo poličky při lepení přesně tam, kde jsou potřeba.
Máš to doma čím stáhnout? Nějaký truhlářský ztužidla?
Co povrchová úprava?
Jen bych ještě doplnil, že jsem ještě neviděl desku čehokoli, nejen překližky velkou 5x3 metry. Běžný rozměry jsou u překližky 250 cm x 125 cm
určitě myslíte překližku? každopádně není problém si někde nechat naformátovat jednotlivé kusy. ceny se odvíjejí od materiálu, za řezání. v Hobby marketech se platí za materiál plus řez a ev. hrany. velkoprodejny prodají celou desku a zaplatíte za řez a zbytek je váš. doma to nemá cenu žezat, protože na to je spešl nářadí. ABS hranu taky nedokážete, jen obyčejnou zažehlovací.
Tak boky, dolní a horní by byly 9mm, ostatní 8.5mm a pokud bych nesehnal tak 9mm.
Teď mě napadlo to uchycení. Vyvrtat přesně dirky pro každou poličku (malinkým vrtákem, vrtačku na to máme). Koupit mini kolíčky, které bych umístil dolu a nahoru podél každé hrany police. Pak vše namořit, nalakovat. Až bude hotovo, nanést lepidlo na bok první překližky kdy maj být police. Vložit police mezi kolíky, nasadit druhý bok a zatížit. Zřejmě bych tam dal taky tu zadní desku pro zpevnění.
Ale nevím kdo mi může udělat ty výřezy na oblouky (dá se to udělat na té formátovací pile?). A pokud někoho seženu na oblouky, tak kolik bude potřebovat rezervu na provedení řezu?
Můj otec říká, že překližka by se pří ohnula v bocích. Ale z jakého materiálu by tedy byly ty police, které máme a neprohýmají se. Vypadá to jako namořená překližka, dýha či laminátovaná deska se v tloušťce 8.5 mm snad nevyrábí ne?.
No, na formátce nic do oblouku neuděláš. Na to se holt musí jinak. Zapoměň na lupenkovou pilku, to je předem prohranej boj. Dělá se to na CNC mašinách, případně podle šablony na klasický spodní fréze.
A co paprskovej stroj - na tom by to nešlo? ( řezání paprskem ) Jen se ptám a jednu tuhle dílnu máme kousek od baráku.No kousek asi tak dva kilometry,ale pěška procházka. Blbost?
Budu hledat truhlářství s frézou. Nevím jaký je v nich rozdíl. Našel jsem výrobce co umí plastický reliéf i dřevořezbu. Dělaj ornamenty i nápisy. Fréza je řízená ve třech osách s pracovními rozsahy 1200 x 600 x 200 mm. Tak se poptám na cenu a uvidím. Jen ještě vybrat ten matroš, jestli to udělat z 9mm laminátu...
Škoda,že už nežije můj táta.Ten si dělal na chalupu i světla z překližky a lampičky a jiné krásné výrobky.Ten by určitě poradil jak na to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.