Nejste přihlášen/a.
zdravím, chci se zeptat, když zabetonuju do země zavitovou tyč, na ní pak dám matku a velikou podložku, do stojky zespoda vyvrtám díru a vložím to na tu zavitovku...nechci ty klasické kotevní patky ve tvaru U do ktereho se vloží stojka, protože voda poza to zateka.
Chci se zeptat, když budu mít stojky 15x15 mohu mít závotovku pruměr 16 nebo raději 20? a druhá otázka mohu zabetonovat do betonu 25cm a 25 cm bude ve stojce? stačí to nebo musí být více? díky za rady
ajeste...beton zalít do hlouky do 50cm že? méně asi nedávat
Dobrý den,jak popisujete Váš problém udělat to tak můžete,ale je to špatně.
1.během času se vlivem větru a vzdušné vlhkosti otvor v trámku(stojce) bude zvětšovat(česky vyvyklávat),až do té
doby, než přijde silný vítr a celý přístřešek Vám nadnese a odnese k sousedovi.
2.Sloupek musíte pevně spojit (zafixovat),nevím jak byste to provedl bez jeho zeslabení v patce(čož je kritické místo
ve vztahu k pevnosti konstrukce).
3.I když to uděláte s podložkou ve spodu,tak se vlhkost z vody dostane pod ni.
Řešil bych to pomocí Vámi zavrhovaného účka,nebo elka přivařeného na tyči pr.20 mm,jak navrhujete,ale ne
závitovku,chce to roxor-je pevnější v ohybu.Nebo koupit hotové.Zabetonování jak uvádíte je dostačující.
Účko,elko je lepší protože sloupek k nim připevníte šrouby kolmo na vlákna dřeva.Aby do spoje nezátekalo ,naneste
na všechny styčné strany silikon a nemusíte mít obavy z případné vlhkosti patek sloupků.
Přeji dobré pořízení s pozdravem
fero
a kdybych místo podložky na tu matku navařil ocelový čtverec, a ten čtverec zespoda přišrouboval do stojky, a to cele našrouboval na tu zavitovku... to by mě už pak nemohl vitr zvednout.
ja pujdu kupovat do OBI, stojky budou 15x15 ale tam žadna patka U není na tu šiřku stojky.
mam stojku,ktera ma pod tramem plochač ktery ma navarenou matku s dirou skrz,protikus je zavitovka navarena na patce,v tramu dira cca 7cm,kvuli sedani stavby,je to orginal,namontovali mi to tesari.v obi by to mohli mit.
asi něco takového? tzn něco podobného co sem popsal aji já
jinak v obi (volal jsem tam) tam maji dost omezeny vyběr, a zrovna tohle tam není, a max na trámy 10x10
rozumím a chápu to, a jak psal fero, to tzv bude jen nasunute na ty tyče a drží na těch podložkách... nemusí se člověk bát pak toho vyvrácení?
pochopil jsem, a ještě prosím o radu, kolik cm nad zemí bys umistil tu matku? (jakože mám betonovou packu, z něj trčí zavitovka, kolik cm bys dal nic a pak kolik cm zapustit do dřeva?)
těch 20cm do dřeva? a do betonu by stačilo 25cm? a díra 5cm by taky stačila?
protože mám poukázku do obi a za chvili mi to konči, a za 2 roky co ji mám jsem nic nekoupil, a ted mi to přijde to využit na něco co nemusím kupovat navíc
zachovejte klid,samozřejmně by to takto stačilo,chtěl jsem Vás jenom upozornit,že jenom volně nasadit sloupek na
trn je špatně.Do podložky si předem navrtejte čtyři díry pr. 8,5 mm podložku přiložte na trámek a přdvrtejte si díry
vrtákem pr.4mm a ve středu díru pro závit.tyč(vrtal bych max.do hloubky 10cm.(důležité je aby jste vrtal v celé délce v ose).
Výšku podložky od beton.patky co nejmenší-jen abyste mohl nasadit ze spoda šrouby pr.8mm s podložkou a utáhnout.Ostatní jak
jsem psal.
To Vám sděluji jenom proto,že se nechcete vzdát přichycení ze spodu ,tj.po vláknech,ale není to správné.Správné je
šrouby kolmo k vláknům kolmo,jak jsem psal.
S pozdravem fero
Zdravím.!
Pokud věříte Vašemu "projektu", pak budiž. Ovšem věřte tomu, že Vám to, jaksi
"samo", ze země (betonu) vystrčí růžky.
Stojiny 150mm, jsou zbytečně masivní a tím taky drahé. Na stojiny v pohodě postačí,
100x100mm. Jak známo, dřevo nastojato, vydrží víc, než ženská naležato. Na střechu můžete dát
hranoly 100x150mm. 150mm, samozřejmě na výšku.
Vůbec jste bohužel neuvedl půdorys. Od toho se totiž odvíjí VŠE.!
Já mám garáž, která má na šířku 4 metry a do hloubky 8 metrů...
No, už to není garáž, ale dílna a skladiště (všeho)
Patky, jsem vyrobil z "flahajzu" - Pásoviny 50x5mm. Dal jsem je tak, aby stavba mohla horizontálně
pracovat. Na ně jsem v místech, kde bude v betonu, navařil centimetrové pásky.
To nevyrve ani mamut, ani mráz.! Opropo... vrtat do hloubky 50Cm, je špatně.!
Já mám zemním vrtákem vyhloubeno 90-100.Cm a pak jsem tam natloukl Roksory o
děkuju Vám za názor, a asi fakticky pujdu do menších hranolů. Půdorys chci 4x6m, ale počitam s přesahy, takže mezi stojkama na vjezd cca 3,5m. mohl by jste mi prosím nakreslit Váše umistění patky? nějak si to nedovedu představit. nevím jak a myšlenkově se fakt snažím ) děkuju
a ty roksory ty Vám asi trčí z betonu a na ně jsou připevněné ty patky?
děkuju za doplnění...nicméně zkusíte mi dovysvětlit nebo načrtnout ty flahajzy? nějak mám asi slabou představu jak to vypada a jak je to umistěně...anebo podobný obrazek na netu?
díky
Zdravím.!
Zkuste se na mě obrátit "vnitřní poštou". Vše nafotím a pošlu i s rozměry.
Roksory jsou zatlučené do hloubky cca 120cm. Díra má hloubku 90-100cm.
TZN, že jsou "utopené"v betonu. Nejsou nijak spojené s patkou... kromě armovacího drátu.(netrčí.!)
Velmi důležité je, dodržet při betonování patek, jejich horizontální i vertikální rovinu.
Pak Vám vznikne dokonalý základ, na kterém už můžete stavět. Nic neuspěchat.
Beton v patkách zraje cca tři týdny. Dobré je, použít plastifikátor. zbozi.cz/...
Míchání betonu bude snažší a nebude potřeba tolik vody, čímž bude výsledný beton daleko pevnější a houževnatější.
Taky mi chybí info, jak budete připravovat beton... kolečka, kýbl, míchačka..?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.