Nejste přihlášen/a.
Slysel a cetl jsem docela dost negativnich nazoru ohledne topeni WAW. Ted uvazuji o stehovanim do bytu, kde jsou novy vafky pod oknem - je to mensi byt 1+1. S vafkama zatim nemam zadne zkusenosti, bydlel jsem v bytech kde byli kotel/ustredni vytapeni. Tak rad bych se zeptal na vasich zkusenostech s vafkama: jestli jsou ucinne, a jestli jsou bezpecne. Odtah spalin pres zed a moznost, ze spaliny se dostanou zpatky do mistonsti, me docela zneklidnuji.Slysel jsem, ze muze byt nebezpecny otevrit okna kdyz jsou vafky zapnuty - je to tak? Takze vafky - plus a minusy. Diky predem za nazory!
Mám v domě cca 40 (čtyřicet) topidel typu WAW, ktaré postupně obnovuji. Za posledních 17 let s nimi nebyl jediný problém (před tím nevím) a to jsou některá topidla ještě ze 60. let. Při řádné údržbě nic nehrozí, při údržbě zanedbané hrozí dík kyselému složení spalin k poškození fasády kolem výdechového otvoru (zvenku). Při rozumném používání mě stojí vytápění bytu 1+1 méně, než ve srovnatelném bytě v paneláku. Nenechte se vystrašit, tenhle typ topidla žádný vzduch z místnosti nespotřebovává a rovněž spaliny se do bytu v nebezpečném množství nedostanou, je to mnohonásobně bezpečnější, než vaření na sporáku. Žádný detektor CO2 není potřeba. S WAWkami se naučíte zacházet během 1 sezóny.
Klady - rychlejší vytopení prostoru, snadná regulace, možnost zatopit kdykoliv chci (bez ohledu na topnou sezónu), cenu za topení mám zcela pod kontrolou.
Zápory - termostat má určitou prodlevu (hystereze), takže dochází k mírnému kolísání teploty v bytě, výjimečně lehké zvukové projevy při zapálení hořáku, způsobené rychlým roztahováním plechových částí, nutnost dodržování určité vzdálenosti předmětů od topidla (záclony).
h0nz490 - "Je mel v byvalem byte primotopy..." "...Spotreba silena a oproti panelaku"
Srovnáváte nesrovnatelné. Elektrické přímotopy jsou nejdrašší topení, které existuje. I tak se ale dá při správném tarifu a správném používání i u tohoto totopení spotřeba udržet na přijatelné míře.
Žiji v bytě od roku 1981, kde jsou pod okny Wafky. Ještě jsem s nimi neměl problém, který popisujete. Určitě jsou bezpečné, není znám jediný případ, kdy by došlo k nějaké nehodě. Topíte v uzavřené nábobě, ale na plynovém sporáku je stejné hoření, nic se taky neděje.
Když větráte, tak přeci netopíte. Až budete bydlet rok, zjistíte, že Vaše obavy jsou zbytečné.
Myslím že v bytě nebudete mít Wafky, ale Karmu beta. No ale to je celkem jedno.
Wafky jsou úplně v pohodě. Solidní, podle výrobce účinné na 89%, bezpečné a dobře regulovatelné topení. Chce to ale umět s nimi správně zacházet. Rovnou zavolejte plynaře, ať vám je vyčistí a zrevidují. Toto je důležitá věc, která se má opakovat každé tři roky.
Vycházející spaliny jsou úplně stejné, jako ze zapáleného hořáku na plynovém vařiči.
Proto radím : Klidně se nastěhujte a nenechte se vyvést z klidu různými "odborníky".
Nemyslím si, že byste mohl cokoliv negativního o WAWkách číst, protože nic takového, jako nebezpečí, neexistuje. V takovém domě s těmito topidly bydlím už víc jak 20 let. A ten dům je ve čtvrti, kde všichni mají plynová topidla WAW. Až v posledních letech, se někteří zmohli na topení s kotlem a radiátory. Pro někoho je stále výhodnější mít v každém pokoji nezávislé topidlo. Jsem sama a nepotřebuji vytápět celičký byt celý den. Zatopím si, kde potřebuji. A na platbě za plyn je to velice citelné.Nikdy jsem ani neslyšela, ani neviděla, že by plynová kamna s výduchem pod oknem, někomu ublížila.
Ale co jsem slyšela, tak byla neštěstí, která způsobila průtoková, plynová karma, umístěná v koupelně. Buď byl špatný odtah spalin v komíně nebo nedostatečný přísun vzduchu do koupelny. Otrav kysličníkem uhelnatým je několik. Ale každý rok chodí revize na plynové spotřebiče a každý rok provede revizi na odtah spalin, kominík.Oba mají své přístroje a člověk má jistou bezpeného provozu všech plynových spotřebičů, nejen WAWek
Ano, plynový průtokový ohřívač (karma) může být za jistých okolností nebezpečný. Zvlášť starší typy, které nemají senzory na únik spalin do prostoru. Je důležité mít komín v pořádku a odpovídající předpisům (když jsem viděl, jaké "odborné" úpravy dokázalo dělat někdejší OPBH, běhal mi mráz po zádech). Také je důležitý dostatečný přívod vzduchu (nejčastěji otvor ve dveřích koupelny). Pokud si někdo vyřeší větrání koupelny elektrickým ventilátorem, přímo si koleduje o malér. Ventilátor totiž odsává z koupelny vzduch, čímž obrátí tah komína a veškeré splodiny pak jdou do koupelny. Při správném provedení, pravidelné údržbě a správném zacházení je ale nebezpečí minimální.
Diky moc za prispevky! Asi bych preferoval jiny typ topeni, ale vypada to, ze s vafkama to nemusi byt tak spatny, jak rika spouta lide...
Také topím WAWkami a za cca 16 let jsem s nimi neměla žádný problém. Mám tu staré GAMATky, vyrobené ještě v NDR a topí výborně. Jen se občas (po několika letech) "upálí" topné čidlo, které je pak potřeba vyměnit.
Kontrola by měla být každý rok, ale když vidím, jak jsou spolehlivé, zvu opraváře jednou za dva až tři roky → kontrola vždy byla v pořádku.
Naprosto bezproblémové topení, dá se uspořit tím, že topíte, jen když potřebujete. Mají obrovský přebytek výkonu, takže místnost vytopí během pár minut.
Jediná komplikace může nastat, pokud máte v baráku krmiče holubů a holubi sedají na parapety a ve velkém trousí trus na výfuky. Pečené guáno potom páchne. Ovšem nebezpečí z chorob, které holubi šíří by mi vadilo víc.
Zdravím.!
Wafky, jsou velmi nebezpečné.! Babina bydlela takřka půl století v bytě, kde s nimi topila.
To, že se dožila pouhých 98.let, jistě vypovídá o jejich škodlivosti..!
A teď vážně.! Opravdu si myslíte, že to tak škodí.? Máte z toho depresi, či hrůzu.?
Pak to neberte. Tu možnost máte. Ovšem podle mě, to je holý nesmysl.
Na WAW nedám dopustit. Oproti "kotli" jsou méně účinné, pravda - jinak moc mínusů nemají: Tedy trochu nad nimi po letech tmavne zeď, takže to nevypadá...musí se kopnout do fasády, což podléhá schvalování vlastníka. Výhodou je,1. že každá místnost běží zvlášť, tím se podle mne šetří. Skoro celou zimu vytápí místnost věčný plamínek. 2. Spaliny se do místnosti větráním nedostanou nikdy v detekovatelném kvantu, venkovní vzduch je rychle naředí. 3. Dokonce prý plyn zlevnil. 4. A plyn je zatím nejekologičtější topení.
Já si myslím,že když si na ně položíte nějaký dobrý detektor CO, tak pak už můžete být v klidu, co se týče bezpečnosti.
Doporučoval bych něco od značky Kidde, mají detektory CO s 10-ti letou zárukou,tak si myslím, že by to neměl být nějakej šunt...
Orsajo, wafky mají jakoby v jednom komínku pod oknem, dva. Jedním nasává vzduch a druhým vyfukuje spaliny. Z bytu nic nečerpá a do bytu nic nevyfukuje. Detektor je dobrý do koupelny s karmou. Ta si bere vzduch z koupelny a CO vypouští komínem. Ten komín nemusí těsnit nebo být dokonalý a pak CO se vrací do koupelny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.