Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solár a napojení na bazén

Od: kareldostal* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,obracím se na Vás s prosbou ohledně napojení soláru k filtraci bazénu.Bude voda proudit přes soláry?

Verze 1:
Bazénová voda bude standardně proudit do pískové filtrace a zpět do bazénu.V případě požadované teploty soláru otevře 2-cestný elektrický ventil/možnost regulace průtoku/.Část množství vody tím pádem proteče solárem a zpět bude proudit do pískové filtrace.
Bude toto fungovat?Nebude odpor do soláru moc velký?Vytlačí se voda do solárů?Bude tlak ze soláru dostačující,aby protlačila tlak proudící vody z čerpadla do pískové filtrace?
Verze 2:
Téměř totéž co verze 1,ale výstup ze solárů bude zapojen za pískovou filtraci do potrubí směrem k bazénu.
Problém je v tom,že voda nebude vyčištěna přes pískový filtr.
Verze 3:
Není schéma.Totéž co verze 1,ale vše by bylo napojeno za pískovou filtraci.Problém je v tom,že mezi uzavíracím ventilem a pískovou filtrací je 30 centimetrů potrubí.Vše by se sem nevešlo.
Moc děkuji za rady a Váše názory

Solár a napojení na bazén
Solár a napojení na bazén #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

máme už léta zapojeno takhle a funguje spolehlivě, tedy úplně přepínám mezi tokem přes solár nebo přímo. Solár má jinak poměrně velký odpor a protoče jím minimum, pokud neuzavřu "bypass".

Akorát se u toho musí přemýšlet, aby při přepínání za provozu nenastala situace, kdy jsou všechny ventily uzavřeny.

Ventily 1A, 1B a 2 jsou hned u sebe a dobře přístupné, takže není problém přepnout dle potřeby. Navíc jde přes ohřívač již přefiltrovaná voda, takže nemám strach, že by se někde něco přicpalo. Pokud nechci filtrovat, na hlavici filtrace zvolím "obtok".

doplněno 08.03.17 18:37:

Teoreticky je ventil 1A zbytečný, ale je tam kvůli možnosti úplného odpojení solárního kolektoru :)

Solár a napojení na bazén #3
kareldostal*
hodnocení

Tuto variantu nemohu mít,poněvadž mám minimum místa z výstupu filtrace k ventilu,cca 30 cm.Vedení potrubí je v 50.Mám šachtu,kterou jsem trochu poddimenzoval.Já mám na střeše standardní ploché,deskové ,skleněné kolektory.Chci to ovládat přes elektrický ventil.Teplotní čidlo v případě teploty 50st.celsia otevře el.ventil a filtrace bude tlačit vodu jak do bazénu,tak částečně do soláru.Ventil má regulaci průtoku.Stačí mi průtok 20l za minutu.Filtrace dle parametrů zvládne 144 litrů/min(8,6m3/hod).Chci to ovládat vše elektricky.Nevím,jestli to vše bude z hlediska odporu vody,soláru fungovat.

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,Vaše návrhy na řešení problému zapojení solárního panelu jsou nereálné a tak by to nefungovalo.

1.U verze 1.a3. připojujete vstup i výstup do potrubí se stejným tlakem,tz.,že z obou stran se tlaky vody do solára

vyrovnají a výsledek je nula-voda do solárka nepoteče(je to totéž jako npř.vařič byste připojil stejnou fázi i na nulák,nic se dít nebude-výsledný potencionál tlaku respektive napětí je nulový).

U druhé verze jste správně použití vyloučil sám.Aby tento systém pracoval správně a hlavně dobře je nutné zapojit

solár, do výtlačného potrubí od filtru, seriově,tak jak Vám již odpověděl miki,tz.filtr - solár-výstupní trysky do bazenu.

Není mi jasné proč si" komplikujete život " instalací elektroventilu(i když bude bezpečný zanášíte si do bazenu

potencielní nebezpečí úrazu el.proudem,i když to bude možná jen 12V).Čerpadlo bazenu běží jen při filtraci a tu

budete pouštět podle velikosti bazenu v npř.3x za 24 hod

tak, aby obsah bazenu se přefiltroval cca 2-3x za jeden cykl.

Jinak je čerpadlo v klidu a v solárku se může ohřívat voda.Při dalším cyklu filtrace bude teplá voda ze soláru vytlačena

a nepotřebujete žádný termostat a elektroventil.Může se stát,když bude zataženo,že v soláru se voda na 50°C vůbec

neohřeje a pak třeba celý týden nebudete ohřívat vodu v bazenu,totéž když se ohřeje jenom na př.45°C atd.,protože

termostat nesepne.

Cykly filtrace je nutné nastavit tak,aby se synchronizovalo využití solárka.

Ve Vašem dotazu uvádíte,že soláro je na střeše a to je důležitý údaj,protože to je rozhodující zda bude Vámi navrhovaný

systém vůbec možné realizovat.Je potřeba změřit výšku od čerpadla filtrace do středu solárka a porovnat tlaky mezi

tímto vod .sloupcem a tlakem které dává čerpadlo.Pokuď bude rozdíl malý nelze Váš návrh realizovat,protože

snížení tlaku ovlivňuje množství čerpané vody do trysek bazenu.Výtok z trysek musí být dostatečný k tomu,aby

proudy z nich vycházející zajistily dobré usměrňování nečistot plovoucí po hladině, do skemreru.

Ještě si dovolím,možná to znáte, 10 m vod.sloupce je 1 atp=0.1Mp.Ventil u solára není pojišťovací,ale odvzdušňovací

a je potřeba mít k němu dobrý přístup při napouštění a vypouštění před zimou.

Zapojení proveďte dle mikiho mělo by se to vejít i do 30 cm,jedná se o dva T kusy a jeden ventil.

Přeji Vám ,aby vše vyšlo s pozdravem

fero

kareldostal*
hodnocení

Dobrý den,moc děkuji za Váš odborný názor a výklad.Vím,že by to mělo být správně zapojené dle zaslaného výkresu od mikiho.Rád bych to vše automatizoval/po el.stránce si to vše zhotovím sám/.Pracuji ještě s verzí fr.měniče.Filtraci chci mít zapnutou min.6-8 hodin denně/loni jsem na čase šetřil a měl jsem vodu několikrát zelenou/.V případě sepnutí čidla u solárů by otevřel el.ventil s regulací průtoku a fr.měnič sepnul na 50% výkonu.V případě,že by solár nebyl natopen,filtrace by jela na plný výkon.Chci to automatizovat a nechci tam řešit manuální kohouty.V případě nenatopených solárů by voda stále přes tyto soláry cirkulovala.Dále si nemyslím,že by měl hrozit úraz el.proudem.Ventil je na 24V a ještě je to vše přes proudový chránič.Stejně mám v té šachtě čerpadlo na filtraci/230V/.Dále je možnost na výstup z filtrace namontovat el.3-cestný ventil a ten by otevíral cestu k soláru dle sepnutí tepl.čidla od soláru.Ale 10.000 kč mi přijde jako nehoráznost.Moc děkuji za případné okomentování.Dostál.

kareldostal*
hodnocení

Omlouvám se,stačil by i 2 cestný el. ventil mezi vstup a výstup soláru.Ten by částečně přivíral průtok do bazénu.

fero*

Dobrý den,ohledně další el.instalace jsem Vám chtěl jenom říci,že podle mně je to u bazenu zbytečné,ale je vidět,že

máte do toho chuť,tak to zkuste.Samozřejmně,že by to mělo být bezpečné,ale trojcestný ventil bych tam nedával.Pro

Vás je důležitá výška solára od čerpadla,jak jsem Vám již psal,má to vliv na průtok vody do bazenu.Doba filtrace 6-8 hod.

by měla stačit.Pokud se jakost vody zhoršuje je nutné pravidelně kontrolovat (alespoň 1x týdně) na pH a obsah volného

a vázaného chloru-upravit dle návodu.

Spouštění a vypínaní filtrace řeším přes denní spínací hodiny.Pokuď se rozhodnete pro Vaši variantu,tak si provoz

solára doladíte podle realných podmínek.

(Doporočuji opravdu si porovnat tlak vyvolaný výškou solárka s tlakem,který je schopné dodat čerpadlo !).

fero

karlos*

Mohu Vás poprosit o zaslání tel.čísla na můj e-mail?Některým věcem nerozumím.

kareldostal@centrum.cz

Moc děkuji,Dostál

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]