Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdiva ve starším domě. Po zahození jádrovkou a zafajnováním a menším přebroušením je zeď mírně nesourodá - nerovná. Ve zdi je zazděný i dveřní otvor, kam dal zedník perlinku a fajnovou. Jak by bylo nejlépe zeď sjednotit? Buď tedy nanést ještě jednu vrstvu fajnové, pokud by to nebylo už moc fajnové na sobě, aby to neopadlo (používám Webera) nebo vyrovnávací stěrku, ale to se bojím, že zeď bude oproti ostatnímu zdivu v místnosti nepřirozeně hladká? Máte zkušenost nanášet řidší stěrku válečkem nebo štětcem? Poraďte ze své zkušenosti, aby zeď trochu vypadala. Na fotce je zazděný otvor, pak ještě přibyla oprava po elektrice. Díky za Váš čas mi odpovědět.
Já bych použil širokou plastovou špachtli a malířskou stěrku. Takovou nějakou, jako je v linku.
a to myslím naprosto vážně. Jakousi takovou stěrku jsem použil už několikrát při rekonstrukci bytu. Zatím všude drží bezproblémově. Tak nevím proč tu kdosi troluje a mlátí hlavou o zeď.
jasně...na novej štuk devoskyt...nemyslíte vážně, že? víte jak vypadá štuk? to by tím musel přetáhnout celou stěnu..a ještě by se s tím páral
figurek: jo?..hm super...a nejsou ty stěny náhodou vápenopískové?...tam to smysl má...u našich je tím spravenej celej byt...ale na cementový omítky je to blbost největšího kalibru...štuk má v sobě zrníčka písku...devoskyt je sádrovej tmel...ten je hladkej...akorát to rozpatlá všude a zvětší problém..
Odpůrci penetrace nečíst...já mám úchylku všechno napenetrovat, natáhnout lepidlem s perlinkou a štuk
jinak variant je více. nějakou stěrku, nalepit SDK není vidět na foto ta nerovnost
no kolega má pravdu...řekni mi jedinej důvod proč na nahrubovanou a naštukovanou zeď patlat lepidlo s perlinkou?
Pepíku z Phy - především si zjisti k čemu je klasická perlinka určena-nikde nedočteš,že na opravy omítek v interiéru! toto je určeno především na zeteplovací fasádní systémy a poté případně na zdivo z pórobetonu (ytong ,porfix a hebel )Ti co všude cpou perlinku jsou opravdu patlalové nebo Ti co chtějí zákazníka co nejvvíce odrbat!
A jen tak mimo -kolik domu jsi postavil,opravil zateplil atd?Když ostatní radci jsou amatéří (dle Tebe) ale s letitými zkušenostmi ve stavebnnictví!
Zdravím,
pokud to chcete mít opravdu rovné a neriskovat, že na zdi bude X vrstev, které mohou později dělat problémy, pak poradím jediné - co přenívá nad plochu zdi (roviny), tak osekat a pak přeštukovat přesně do roviny s ostatní zdí. Jakékoli přeštukovávání už stávajícího štuku bude dělat vždycky problémy, když nikdy jindy tak při případném škrabání staré malby určitě (nový štuk se bude loupat, na zdi vzniknou schody, které se budou muset opět pracně opravovat).
Problém při osekávání rovinu přesahující omítky bohužel může dělat právě ta perlinka, pokud není správně "utopená" v omítce, protože ji nelze jednoduše seškrábnout, proseknout (např. při dělání další drážky pro rozvod elektřiny). Proto osobně před neuváženým používáním perlinky varuju. Už sem taky slyšel odpověď ve stylu "když to neproseknu, tak ty drážky flexou prořežu". Jo, je to řešení, ale tak do vystěhovaného bytu (domu), protože vzniklý prach se dostane všude. Majzlíkem prosekám drážku kdykoli a kdekoli, v případě potřeby bez nutnosti následného generálního úklidu, což majitel bytu, případně žena byt uklízející vždy velmi ocení.
Trošinku si dovolím poupravit váš název onoho pracanta-toto uděla snad učeň ne zedník a pkókud si říká zedník měl by to napoprvé udělat v mezích normy což dle vašeho popisu vůbec není!
Takže asi nejlůepší minimálně škrabákem (třeba tento nebo podobný- dek.cz/... ) adůkladně obrousit nebo celé okopat a nově omítnout.Popřípadě zedník (který UMÍ ! ) srovnat sádrovou, SDK tmelem atd nebo od weberu vysprávkové hmoty!popřípadě nově oštukovat a tím srovnat!
Pokud tam zůstalo moc materiálu - "hrbol", co to ještě jednou přebrousit - čeknout vodováhou, okraje vytmelit (výrobků je na to plné regály), potom zase jemným smirkem přebrousit, třeba i vibrační bruskou, ideálně napojenou na průmyslový vysavač...nu a potom vymalovat ať už je to jak je to...Pokud je to malinký roh, tak by se vyplatilo přeštukovat... a jiného vzhledu omítky bych se zase tolik nebál, pokud použijete dobrý váleček, ten stejne zanechá svébytnou stopu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.