Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit uložení trámů do zdi

Od: mravenec1225 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, prosím mohli by jste mně poradit. Na chatě jsem přistavěl patro z ytongu. Podlahu v patře chci udělat dřevěnou z KVH hranolů 10 x 20 cm a na hranoly chci přišroubovat podlahové palubky 40 mm, které budou tedy ze spodu podhledové. Když jsem stavěl patro tak jsem si na věnci nechával díry skrz na skrz na uložení hranolů, podle jak vycházely cihly tak otvory jsou od 10 do 15 cm široké, vysoké na cihlu 25 cm. Teď jsem začal řešit uložení KVH hranolů ve zdi, kdy jsem se ptal okolí na názory a i jsem toho dost četl na internetu, kdy jsou názory rozdílné, tak bych se Vás chtěl zeptat jak by jste toto uložení řešili. V čem se všichni shodnou je, že by se konce hranolů měli natřít, položit na podložku - třebas ipu nebo tvrdé prkénko, mezi čelem trámu a obvodovou zdí by měla zůstat vzduchová mezera cca.5 cm. Co se týče okolí hranolu tak jsem se dozvěděl rozdílná řešení

1) hranoly do zdi uložit na pevno - buď zazdít nebo zaklínovat dřevem

2) nechat hranoly na volno v kapse kolem cca. 5 cm

3) prostor kolem a nad hranolem vyplnit buď polystyrenem nebo montážní pěnou.

Někde jsme se i dočetl, že kdyby se hranoly zazdily na tvrdo, že můžou roztrhnout zeť, vzhledem k tomu že budu dávat KVH hranoly tak nepředpokládám nějaké kroucení, jinde zase prasknutí zdi vylučují. Jak jsem psal tak kapsy na hranoly mám různé, ale není problém je do ytongu proříznout. Může mně tedy někdo kdo se v tom opravdu vyzná poradit, jak hranoly uložit, děkuji za odpověď

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Standartně se dřevo před zazdění obalí papírovou asfaltovou lepenkou (térpapír) nebo se obalí igelitovou folií (na stavbách v tzv rukáv v metráži) a obezdí natvrdo .Podložka-prkénko se dává pokud nejsou lůžka všech uložení vododrovně na vyrovnání na stejnou výšku!Pokud je vše OK a hranoly jsou v suchu nic nemohou roztrhnout,proto se preventivně obalují. Dříve se zdívali běžně hliněnou maltou na vepříky a vydrželo to mnohdy staletí bez balení !Podmínka-SUCHO!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]