Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správná délka roury udírny

Od: kutilek odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

existuje nějaká střední universální délka a průměr roury od zátopu do udírny? Po bývalém majiteli máme od udírny velmi malý zátop, rouru úzkou asi 10cm a hlavně dlouhou min. 3,5m, což mi připadá příliš. Jedná se o klasickou udírnu, tím mám na mysli, že není ani nějak nestandartně velká nebo malá, je zděná.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hnipirdo*
hodnocení

0x

Záleží jakým způsobem chceš udit. Ten, který udí studeným dýmem, používá dlouhou rouru, ten kdo horkým, tak krátkou rouru, ale ideál je 1 a půl metrů délky.

kutilek
hodnocení

A jaký je prosím v tom udění přesněji rozdíl?

Rozdíl je v teplotách. Jestli chceš přeudit buřty nebo kupované uzené a dát jim tak lepší barvu a vůni, udíš teplým kouřem přes 80°c a krátce. Když ale budeš Chtít udit syrové maso a chceš aby ti vydrželo, potřebuješ udit třeba celých 24 a víc hodin chladným kouřem. Jen maso před uzením zatáhneš, nahřeješ v horké vodě aby se nevysušilo a pak topíš a topíš a slintáš a čekáš ..
doplněno 08.03.17 11:04: udirny.com/...
2kedar*

Tak, tak... Já mám délku roury od topeniště cca dva metry. V uzáku mám teploměr, který hlídám.

Topeniště má "škrcení", takže naložím, rozfajruju, zatáhnu a pak už jen čekám.

Maso, klobásky, sýr... atd. dávám do uzáku až je vyhřátý. Dlouho po zatopení.

Bylo by špatné, to prohnat hnusným prvotním čmoudem, při zatápění.

kutilek
hodnocení

Děkuji pánové:)

Já si přečetl ten článek a bohužel nemám tolik času, abych udil 24hod, vidím to spíše na to horké uzení 1-2hod při vyšší teplotě cca 100C, snad teda bude ta 3,5m dlouhá roura dostačovat a není na to moc dlouhá :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]