Nejste přihlášen/a.
Je opravdu nutné vše na zahradě betonovat do zámrzné hloubky 60cm? Nemám rád ani beton ani práci s ním a ani se mi nelíbí, proč jsou všude sloupky od plotů betonované? Pochopím to u hlavního plotu, ale i u různých plotů u zahrádek apod je to nutné?
Potřebuji oplotit zahrádku 8x3m, je opravdu nutné vrtat do země 60cm, lít tam beton a do toho teprve nosnou trubku? Co když tuhle trubku jen zatluču do země co nejvíc půjde a na ně pak natáhnu pletivo?
Děkuji za každý postřeh
Zahradníku, vidíte ty názory? Všude beton. Já s Vámi souhlasím, že ne vždy je nutný beton. Já se domnívám, že nikdo nemá sloupky zabetonované du zámrzné hloubky, 80-100cm, dle místa stavby.
Je určitě rozdíl, zdali bude plot plný a vysoký třeba 2 metry, nebo drátěný s výškou 125. Pokud nechcete beton, zkuste vzít trubku 110mm KG, délky 50cm, tu zakopete do země, pevně kolem udusáte, třeba za použití kamenů. Pak do trubky umístíte sloupek, obsypete ho pískem, popřípadě vodou zalijete jemný písek. Po pár dnech s tím nehnete.
Páč ty co betonují udělají taky díru, třeba 20x20cm, do ní dají beton a hotovo. Když přijdou tlaky a mrazy, tak zyhýbají i s tímto betonem. Nevěřím tomu, že někdo betonuje plot, jako základy pro barák.
Kdo nezkusil, neuvěří, kdo zkusil, již nikdy jinak.
Takže nikoliv do zámrzné hloubky.
Je tedy špalek betonu 40x60cm? to je třetina kubíku (+/-)
Jen že na začátku diskuze každý radil do zámrzné hloubky.
Ano, nekopal jsem do zámrzné hlounky, která je cca 80cm. Psal jsem to i výše. Myslím si, že na plot těch 60cm bohatě stačí a nic to dělat nebude. Prakticky do jedné díry to byla 2 plná kolečka betonu.
říkám vám něco statika a fyzika?.. V prvé řadě je to nezámrzná hloubka..a je to proto, aby to nezmrzlo a nepraskalo...led je rozpínavý...a za druhé..ta tyčka co chcete, aby trčela má svou délku...funguje to jako konzole..vešel jste někdy poličky? je to podobný případ jako ten sloupek je to není horizontální, ale vertikální pozice...čím víc bude tyčka ukotvena pod povrch tím pevnější bude...když ji zapíchnete málo...vyvrátí se..
Děkuji, čekal jsem takové odpovědi a to mě mě nutí to zkusit o to více Neměl jsem samozřejmě na mysli zatlouct to malou paličkou 20cm hluboko a čau, ale udělat první vrt vrtákem cca 30cm, potom to palicí dalších 20cm zatlouct a zasypat, to bude hluboko 50cm ale bez nutnosti díry jako kráva a nahoru jen hodim 2 lopaty betonu na lepší stabilitu a taky proto, že nahoře bude hlína odvrtaná a jen nasypaná, myslím si, že na lehký, krátky plot z pletiva to musí stačit.
Já bych si půjčil 30 mm SDS vrták délky 1 m a vrtačku SDS +, a normálně díry přesně kolmo po obvodu navrtal do hloubky toho metru, napral tam palicí třicítku kulatinu/ roxor za 10 kč/kg z kovošrotu, natřel, uhrabal zeminu a plot je jak víno navždy a za den max hotovo, neporovnatelné s těmi papírovými trubkovými sloupky, a ojeby se šalováním, betonováním, výkopovými pracemi a tak. K zemi dát variantně ostnatý drát, aby to nepodhrabávali psi, a jít od toho. Jde ale o to, jestli se tento styl dizajnově hodí, k prvorepublikové vile asi ne úplně.
Ono to nějak zatlučené v hlíně bude taky držet, ale díky erozím a jiným vlivům to za pár let bude jak kravskej ocas a když to jen na povrchu zableješ betonem, tak ten se ti za nějakou dobu odrbe, praskne a je po něm. Já když dělal plot kolem domu, tak jsem dával asi cca 30 sloupků. Všech 30 děr jsem vlastnoručně kopal rýčem. Jediné, co jsem nedodržel, tak to byla hloubka. Nezámrzná hloubka se uvádí kolem nějakým 80cm. Já kopal díry 60cm (i branku), pak vše zalil betonem, usadil sloupek, vyrovnal a bylo to. Jo, byla to trochu otročina, ale výsledek super a doufám, že i po x letech to bude rovné a nebude to dělat problémy.
Asi jako bývalý soused mé sestry, taky asi neměl rád práci a beton (ani jeho projektant), proto nepoužil věnec a proto mu pak střecha propadla skrz patro do obýváku ... když jsem to viděl naposledy, měl skrz celý dům podpěrné dřevěné sloupy, aby mu to nepropadlo celé skrz a dům se mu neroztrhnul napůl (udělal to jen štít na obou stranách).
Pokud chceš aby to i za pár desítek let bylo pořád rovně a na stejným místě, tak to nutné je. Minimálně rohové a krajní sloupky. Zarazit tyčku a natáhnout pletivo ale pokud to bude v hlíně tak to bude časem pochodovat, navíc ocel v hlíně ti za pár let uhnije.
Míň práce je udělat to napoprvé pořádně, než to za 10 let předělávat.
Moderní sloupky z "papíru" jsou výsměch. Nedávat nic co má stěnu slabší než 3 mm (tj. vyhovuje lešenová trubka)
ale má: zacha.cz/...
1,5 je hodně málo, holt moderní doba spotřebního zboží. Za 30 let to bez pozinku uhnije.
KG trubka s pískem souhlas, jen chybí cement = ochrana proti korozi, sloupek v betonu vydrží déle.
Takže pánové, teď se k tomu vyjádřím já, majitel této diskuze :D
Chtěl jsem počkat, až se nakupí pár názorů a udělat si trochu přehled, samozřejmě to dopadlo tak, jak jsme čekal, všichni píšou ZABETONOVAT, snad, téměř až do Austrálie, až na MIlana Cukráře, jeho názor se mi moc líbí.
Je rozdíl, jak tady někdo psal, dělat plot plný a hlavně někde před barákem jako hlavní, tak bych prostě bagrem udělal rýgol 80cm, šířka 20cm, zavolal domíchávač a hotové základy, pak bych řešil plot.
Ale pokud chci plotit malou zahrádku, kurník apod proti útěku slepic nebo psa apod, nebudu přeci vše betonovat a hlavně, nevidím smysl dělat něco na 30 a více let? Mě bohatě stačí udělat to za třetinové peníze i třetinovou práci aby to vydrželo 7-10let a co bude potom? Stejně pak zjistím, že zahrádku potřebuji větší-menší, skleník, výběr pro slépky jinak, nějakou plechvou garáž atd a budu rád, když to vyřeším znovu, jinak nebo jen popravím. Sloupky, které budou křivé pljde zpravit.
Toď můj názor. Nevyhýbám se práci, jen té zbytečné ano. Na jaře tam namlátím kulatiny a na to pletivo, zabetonuju jen 2 patky na branku - branku udělám co nejlehčí.
Akorát jsem chtěl tlouct 2,5 dlouhou trubku z žebře, dobře to vymyslel MIlanCukrář, stačí zatlouct 50cm, skoro celých 50cm a do ní menší průměr 2m.
Díky ale všem za názory
Zahradníku, udělej si to jak chceš a jak je libo. Nám je to vcelku jedno. Tobě to jednou spadne na hlavu
Jen bych si dovolil upozornit, že Milancukrář tady nic neříkal, že máš zatlouci do země kulatinu. Nýbrž, že je třeba zakopat půl metru 110 mm KG trubky a do ní vsadit a obsypat pískem třeba lešenovou trubku.
Pokud to máš jen aby ti neuteklo pět slepic k sousedům, použil bych zemní vruty. To je bez kopání, hotovo za dopoledne.
Jo špatně jsem ho pochopil. Myslel jsem, že to je trubka, tak ten plast mi moc logiky nedává, dávat do země.
Je to plastová trubka, jako na kanalizaci. Když použijete kovovou, musí mít silný průměr. Páč když jí zatlučete, určitě bude malinko šikmo. Pak do ní strčíte dlouhou slabší, ale nebudete jí moc srovnat do roviny, bedete za ní páčit do stran, tím odtlačíte zeminu a spodní trubka nebude pevně držet.
Když dáte plastovou trubku KG, pečlivě jí utemujete do zeminy, do ní pak můžete vložit kovovou trubku, obsypete pískem...
Asde, Vy se ptáte a pak si odpovíte. Ano, máte pravdu s postupem a rýčem to jde dobře.
Opravdu není nutné betonovat do zámrzné hloubky a taky zakázané. Betonovat základy musíte do nezámrzné hloubky a ta je v našich podmínkách (mimo horských oblastí) cca 80 cm od upraveného terénu! Pokud nechcete, aby například plotová brána, nebo garážová vrata nešla otevřít za mrazu! Proč? Asi i vy víte, že voda pod bodem mrazu zamrzá a tím pádem zvětšuje svůj objem. Jestli neveříte, nechte v lahvi např. Od piva voda na mrazu. Uvidíte, jak praskne. A co to znamená u základů? To co popisuji výše! S pozdravem w. S. Churchill.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.