Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se zateplovat podkroví domu OKAL typ 117/38°. Mám na mysli provedení vnější izolace stěn a stropu obytného prostoru horního patra. Původní izolace je asi 35 let stará. Z vnější strany dřevotřískových zdí místností je minerální plsť (v dnes již místy poškozených vacích z kašírované fólie) v různé tloušťce podle toho jak po čase slehla. Na stěnách je zhruba pouhých 5cm, přibitá latěmi. Na šikminách volně leží se značnými tep. mosty. Nad stropem místností (podlaze nejsvrchnější půdy) má asi 10cm, ale provedení není ideální.
Moje představa je:
1) odstranit starou slehlou izolaci, uklidit a připravit půdní prostory
2) znovu zateplit vhodným materiálem nebo kombinacemi materiálů
3) zateplit štíty na půdě
3) vhodně vyřešit parozábranu / difuzní folii
4) na podlahové trámy položit OSB desky a využít poté jako úložný prostor
Mé dotazy zní:
1) je opravdu vhodnější zlikvidovat starou izolaci a nahradit ji novou nebo pouze doplnit? Myslím, že udělat novou je lepší.
2) je vhodné napustit dřevotřískové desky, které kryjí izolaci pod střechou, antifungicidním přípravkem? Pomůže to? Na min. dvou deskách zpozorována plíseň.
3) Izolace: z hlediska konstrukce domu a zajištění vhodného odvodu vlhkosti a cirkulace vzduchu je nejvhodnější jaká izolace? Tlustější vrstva skelné vaty na všechny plochy? Nebo skelnou vatu položit jen na šikminy+svislé stěny zatímco podlahy půdy po stranách+půdy nad stropem řešit jinak (foukaná celulóza, polystyren)? Použití firmou stříkané PUR pěny je nesmysl, zbytečnost? Z hlediska prostoru se mi jeví nerealizovatelné.
4) jak řešit parozábranu / difuzní folii? Rád bych použil reflexní folii pro odraz tepla pod střechou pryč od izolace. Je nutné izolaci vkládat do obalu z folie nebo je dnes vhodnější řešení na dřevotřískových stěnách skelnou vatu zadrátovat mezi trámky a poté na ně latěmi přichytit parofólii / difuzní folii? Na šikmině není manipulační prostor, tam musí být izolace volně vsunuta, položena. Nebo je lepší řešení?
5) Izolace štítů - postačí zde polystyren přichycený vruty k dřevotřískovým deskám? Nejde o zbytečnost v tomto případě?
5) je třeba použít nějakou fólii i k překrytí izolace mezi trámy podlah, na které pak chci položit OSB desky?
Děkuji za názory, tipy na materiály a provedení.
Pro lepší představu dodávám foto.
Ve schématu jsem ilustrativně vyznačil žlutě zamýšlenou izolaci, červeně OSB desky.
1) nechat izolaci
2) ano, skelnou či kamenitou vatu
3) nepochopil jsem, nebo zateplit zvenku
3a) parozábranu dle skutečného stavu, pro který se rozhodnete, difuzku asi ano, opět dle situace
4) OSB určitě ne, prkna ANO
------------
1 toť polemika po prozkomání skutečného stavu izolace
2 nesmíte izolaci zakrýt OSB deskami
3 U všech izolací musíte zajistit větrání nad izolací - odvod kondenzátu
4 to je na složitější povídání na místě..
5a stačí jen přilepit PU lepidlem, třeba Tytan 753, 60sekund, Bond a jiné, bez šroubů. Co mylíte že je zbytečné?
5 izolace musí být jak mezi trámy, tak i nad trámy, difuzní membrána je vhodná, nikoliv nutná. Určitě ne OSB na izolaci.
Děkuji za podnětnou odpověď.
1) nezhoršují se časem její vlastnosti? Jde mi o to, jesli by nakonec zateplení negungovalo účinněji, kdybych ji nahradil novou, pečlivěji umístěnou skelnou vatou, než ji pokládat na tuto starou izolaci. Nebo myslíte starou izolaci oddělat a použít - položit znova a dobře a poté doplnit o novou izolaci.
3) z venku je zateplený celý dům polystyrenem, azbestocementové desky šly dolů tuším v r. 97. Měl jsem na mysli zateplení štítů (viz. foto) polystyrenem i zevnitř. Což se mi jeví jako zbytečnost, když prostor půdy pod střechou je stejně větraný. Napadlo to dědu, potřeboval jsem potvrzení argumentu. Do stavařiny jsem ještě moc nedělal, proto mám možná hloupé dotazy. Jsem si jist, že zateplit to zvládnem svépomocí, jen zjistit, jak to udělat správně.
3a) v jakém případě použít parozábranu? Mám za to, že ta se dává tam, kde je třeba zabránit prostupu vlhkosti z interiéru do izolace. Tady bude izolace ležet přímo na DTD stěnách, tak nemyslím, že by do ní skrz stěny z místností šla vlhkost. Až na ni uvažujeme dát folii. Ale otázka je jakou - jestli difuzku aby to dýchalo nebo parozábranu.
4) obzvlášť díky za radu s OSB, to mě nenapadlo, myslel jsem, že když se nechá několik cm pod deskami volného místa, tak to stačí na proudění vzduchu. Protože by desky nebyly ani z jedné strany u stěny. Nahoře na půdě by to ani nebylo možné. Na bocích podkroví bych nechal mezeru u stěny 5-10cm. Kdybych kladl prkna těsně vedle sebe, nemělo by to týž efekt, co OSB? Tedy: nechávat mezery mezi prkny?
Dodal jsem ještě fotku té šikminy. Mimochodem, nejste v rozumném dosahu od Mohelnice (okres šumperk)? Zaplatil bych Vám osobní návštěvu.
1) Je třeba na místě posoudit, zdali vatu zlikvidovat (je to stará štiplavá), nebo lehce upravit a zakrýt novou. Je to stále izolace i když s mizernou lambdou.
3) zateplení štítu zvenku i zevnitř, tak jak je vidět na fotce je zbytečné.
3a) nelze jen míchat difuzku a parotěsku, to jsou dvě různé folie. Difuzka bude na studené straně, parozábrana na teplé straně.
4) mezera by musela být více jak 10 cm a silně odvětrávaná. Prkna jsou porézní, a mají mezery mezi s sebou.
Jak to dopadne je vidět zde:
Jsem z Pardubic, to je trošku z ruky. Pozvěte si soudního znalce, ten za peníze poradí správně.
Parozábrana se dává na teplou stranu. Může se dát i do souvrsví konstrukce stropu, ale jen v tom případě, kdy vrstva parozábrana bude v izoloaci v poměru 1:5.
Příklad, 1díl tepelného odporu, parozábrana, 5 dílu tepelného odporu.
Nedojde přikrytím DTD parozábranou k tomu, že se bude akumulovat vlhkost v mezeře mezi DTD a parozábranou? Jestli to dobře chápu, tak k tomuto efektu dochází vyrovnáváním tlaků mezi místností a vnějším prostorem. Parozábrana plní tu funkci, že se tlaky nemají kudy vyrovnávat, pokud je udělaná těsně a dobře. Tedy že by se vlhkost neakumulovala. Několik lidí mě ale ujišťovalo o opaku s tím, že parozábrana musí přijít vždy pod stropní záklop uvnitř místnosti, např. pod palubky, sádroš... Děda se rozjel do RD Rýmařov, nevím koho odchytil ale dotyčná osoba mu tvrdila, že jak to zamýšlíme, parozábranu položit nelze, prý dojde k tomu, na co se tážu. Máme prý na tu stávájící vatu jen tak položit vrstvu dalšího minerálu. Z logiky řádné izolace se mi to jeví jako nesmysl. Když něco dělat tak pořádně. Jen tak položená vata je tam teď a funguje to hodně nedostatečně v létě i v zimě. Bude tedy bez problémů plnit funkci, pokud bude odraznou plochou položena na DTD a vyvedena na boky trámů (nebo přes ně), kde by byla přilepena? Jak moc je nutné dodržet těsnost? Absolutně hermeticky uzavřené se mi to nemusí podařit udělat.
Difzuní folii už není nutné dělat s takovou utěsněností jako parozábranu, že? Ptám se proto, jestli bych ji mohl prošroubovat vruty držícími dřevěné desky. Pod ní by byly vysoké trámky křížově položené na vazních trámech - abych vyvýšil prostor a mohl tenčí vrstvou vaty zateplit i trámy a současně eliminoval tep. mosty. Případně mohu o pár cm nadstavit položením latě/trámku na ten vyšší křížově položený trámek pod difuzkou, přišroubovat v pár bodech a až do něj šroubovat vruty pochozích desek.
Raději jsem to nakreslil.
1 - pohled příčným řezem trámy, červeně je parozábrana.
2 - pohled shora, to modré je difuzka, trámy pro znázornění, reálně by nebyly vidět.
3 - pohled z boku, podélný řez trámem. Ta difuzka by se taky zřejmě dala přilepit k bokům křížových trámků.
Děkuji.
Pokud Vám zateplení dělala firma tak snad palubky ve štítu sundaly a štíty jsou zateplené
A to Vám ještě nebylo podařenou, že zateplení v šikminách na výšku krokví je nedostatečné, zvláště když musíte nechat větrací mezeru mezi izolací a prohýbajícím sololitem, který je použit místo prken pod taškami
Poraděno
Dle fotek ten váš je skutečně OKAL jak ho dodávaly RD Jeseník. Na uvedeném odkazu se týká Okalu jen to co píše jirbar. Fotky podkroví které nabízí Cukrář jsou fotky podkroví domu 117L/SP postaveny v roce 1977. Ostatní jsou bludy především od Ladislava Tikala. Ovšem i autoři dotazu nemají žádný Okál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.