Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, prosím o radu...Koupila jsem si úplně novou obyvákovou stěnu. Vyrobená v německu a strašně drahá - stála 50000,- Kč. Materiál - lakovaná MDF deska barvou šedou. Bohužel ten nátěr je neskutečně tenký, což jsem nečekala. A hned při montáži vznikli na nábytku malinké rýhy a další způsobyl můj syn, když se projel autíčkem po nábytku. Jsem v šoku, jak je ta vrstvička slabá a náchylná.
Existuje nějaký nátěr, kterým bych to natřela a ochránila před dalšími oděrky a škrábancy? Asi nějaký bezbarvý a matný.
Děkuji
no pokud je to nalisovaná platová folie, jako že je, tak to můžete zkusit klasickým emajlem, ale ten na palstu nedrží takže se se odloupne= zbytečná práce. vosk se do toho nevcucne, takže zbatečná práce. ředidla to nenaleptají, takže acetonové nátěry=zbatečná práce. doporučil bych reklamovat, ale je to z ruky takže asi ne.
Tak co chcete slyšet? že to jde, když to nejde?
Zdravím,
jako materiál se mi tam MDF moc nezdá, ale možné to je. Pokud jde o ten nátěr, těžko říct, co to je, ale podle popisu bych to viděl na nějakou tzv. polituru - jestli se vůbec dnes ještě něco takového ovšem na nábytek používá netuším, v dobách minulých to byl často používaný prvek, který činil nábytek sice krásně lesklým, ale tato povrchová úprava byla velmi háklivá na jakékoli poškození - otlaky, údery a taky na cokoli teplejšího či vlhkého - okamžitě to dělalo fleky (typická byla třeba kolečka od skleniček). Křehkost (viz váš popis trhlinek při montáži) byla zaviněna tím, že se jednalo většinou o politury na bázi lihového laku, který jde sice krásně rozleštit, ale je velmi křehký a poškození jsou de facto neopravitelná (de facto v tomto případě znamená, že opravit to samozřejmě jako všechno lze, ale za cenu neúměrné práce a tím tedy i nákladů (obrousit celé plochy a znovu natřít či lépe nastříkat). Předpokládám, že díky "ekologii" už na vašem nábytku lihový lak asi nebude a bude použito cosi současného, ale co a jak to opravit možná bude umět říct někdo ze současných starších truhlářů (pokud ale ještě ovládá klasické řemeslo a není to jen "řezač dřevotřískových desek").
Ono se fakt těžko takhle radí na dálku aniž by to člověk fyzicky viděl - skoro všechno má nějaké řešení, ale zrovna tohle je jedna z věcí, kde ani fotky moc nepomůžou.
Jen ještě doplním - i dnešní potahy foliemi jsou opravitelné, pokud není folie potrhaná - poměrně slušně na nich drží nátěry na bázi "latexu", ale vypadá to příšerně.
Kromě babky to jsou rady, že se jeden nestačí divit.
Fóliovaná MDF se tak používá na profilový kuchyňský dvířka.
MDF desky se běžně stříkají barvou podle výběru zákazníka, spíš mě udivuje, že stačí projet s autíčkem po nábytku a jsou tam škrábance, to tedy není normální. Je to škrábnutý jen do základu a nebo až na samotnou MDF? Vrchní vrstva je slabá, to není žádná milimetrová vrstva barvy
Ovšem nějakou další vrstvou barvy tomu pravděpodobně jen ublížíš. Výsledek bude velmi, velmi nejistý.
Zkusil bych to reklamovat, ale to asi moc nepomůže. Budeš tam kde jsi teď.
Nebyla by nějaká fotka? Tedy pokud možno nějaká, ze který bude něco vidět.
Napadlo mě,škrábance zkusit přeleštit jemným brusným materiálem.Nebudou asi přes celou hloubku krycí folie,či laku takže by tím škrábanec zmizel,Takže auto-doplnky.com/...
JABRAKA
píšou lak - Hochabriebfeste UV-Lacksysteme, požadavky na DIN 68861 teil 2,4 und DIN EN 12720 erfullt.
Včera tam malému spadla sklenička a jsou tam odrýplé tečky až na bílou vrstvu.
Fakt to nechápu.
No, spadlá sklenička dokáže udělat na lakovaným povrchu pěknou paseku. Pokud pod tím prosvítá bílá barva, tak to je základní barva. Asi na tom moc nedrží vrch.
Nedalo mi to a když už jste napsala ty normy, trochu jsem se po tom podíval - ze zajímavosti a kromě jiného by to mohl být návod, o jaký lak jde a jak se to dá opravit.
Bohužel jsem moc nepochodil - první uvedená je odolnost laku proti poškrábání a pod., druhá odolnost proti studené vodě. Detialy moc zjistit nejde, všechny normy jsou samozřejmě přístupné po zaplacení (tak jako už je to dnes se zněním norem i u nás). Typ laku se z toho, co jsem našel zjistit nedá, takže čím to je lakované ví jen bůh a tudíž i jakou ochrannou vrstvu (lak) na to použít také.
U té první normy vám tam chybí třída, která by měla být v popisu výrobku uvedená viz české stránky uvádějící něco málo této normě, konkrétně
C) DIN 68861: Zkouška povrchu nábytku
Tato rozsáhlá norma, sestávající z několika částí, zkouší m. j.: vliv tepla (suchého a vlhkého), chemickou zátěž, odolnost proti poškrábání, odolnost vůči otěru, cigaretovému žáru.
Klasifikace zátěžových skupin podle části 1:
1 A = nejvíce odolná skupina
1 F = nejméně odolná skupina
Příklad: Chemicky vytvrzované nátěry (NH+tužidlo) dosahují skupiny 1 B. Nátěrové hmoty, schnoucí jen na fyzikální/vypařovací bázi, dosáhnou obvykle pouze zátěžové skupiny 1 C. Zkouška je prováděna 27 různými zkušebními substancemi, jako jsou např. nápoje, rozpouštědla, kyseliny, obvyklé domácí čistící prostředky apod., např. Crystallit: DIN 68861 část 1, zátěžová skupina B. Ale též: např. vícevrstvý lak Supercryl, vodouředitelný WL 8/9: DIN 68861, část 1, zátěžová skupina B.
Jinak já tam měla přibalenou malinkou lahvičku na zatření případných škrábanců.
Netušila jsem, že to jde tak lehce poškrábat.
Škrábance zamaskuji, ale myslela jsem, že to bude lepší celé přetřít nejakým lakem nebo tak něco.
Vždyť v televizi něco říkali, že když si kupujete novou podlahu a chcete ji ochránit před rychlým poničením, je možnost ji celou natřít ještě ochrannou vrstvou. A myslím, že se to netýkalo podlahy dřevěné.
Asi jsem si naivně myslela, že to půjde i na tento nábytek.
Děkuji za odpovědi.
Vidím, že to nepřelakuji... Ale co kdybych to přetáhla samolepící průhlednou matnou fólií.
Jednou jsem kupovala tuto fólii malému na papírový kufřík. Zdálo se mi, že by mohl déle vydržet, tak jsem ho oblepila ze všech stran.
Nevím ale jestli to bude držet na mém nábytku a jestli nevznikne nějaká reakce s lakem a lepidlem té fólie...?
Jednou, když se děti fotily, z legrace krásnému chlapečkovi někdo udělal z vlásků nahoře takový vodotrysk. Ten řval, když jsme ho chtěli, na jeho focení, sundat. Rodičům jsem se omlouvala, že budou mít takovou srandovní fotku, s klukem-neklukem. Rodiče se smáli a říkali, že to patří k tomu jaký je, jak vypadal v určitém věku. Patří to k jeho historii. Jak by to vypadalo, vystříhat takový jako krajkový rámeček a na dvířka to nalepit? Jakože hahaha, sranda. Je to "dílo" malého.
Mívávám blbé nápady. Možná, že to není jeden z nejhorších.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.