Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opěrná zeď - jakou šířku?

Od: kt8d5* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, mám otázku - chtěl bych postavit na chatě opěrnou zeď vysokou cca 2,5 m a dlouhou asi 8 m, bude na ni tlačit zemina hloubky cca 2 metry za kterou je taková jakoby zídka z volně navršených kamenů - je to de facto takové rozříření plácku nahoře za zídkou (asi to píšu nesrozumitelně). Z ekonomických důvodů chci použít tvárnice tzv. ztraceného bednění. Chtěl bych se zeptat, jakou šíři mám použít a také, jestli ty tvárnice mohu dát i do výkopu v nezámrzné hloubce nebo tam jen beton. Děkuji za rady a přeji hezký zbytek dne.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Souhlasím s p. jiřikem ohledně základu.Samotnou zeď nad základem však vychylte z kolmice 15 cm k zásypu-minimálně,-a máte klidné spaní. U kolmo postavené zdi je stále nebezpečí vychýlení.Třeba roky se nic neděje,pak bude týden ve dne v noci pršet a nebudete se stačit divit.Zejména když na to přijde mráz.Nevím,jakou máte zeminu,ale máte-li jíl,tak se na vychýlení můžete přímo spolehnout.Jestliže máte zeď předem vychýlenou,máte jakousi rezervu-i kdyby ji mráz o něco vychýlil,ztratí se to v rezervě a nebude to ani poznat.Kdežto z kolmice vychýlená zeď přímo křičí a každý stavař si toho všimne.Mimo to je to neodstranitelná vada..My můžeme poradit ze své praxe-rozhodnutí patří Vám.Přeji Vám úspěšné zvládnutí díla.

technikjirik*

To vychýlení je určitě dobré a je to jistota. Určitě je to dobrá rada které se držet se vyplatí. Nicméně u 40cm zdi z B25 bych nebál vychýlení na výšce 2500. to by muselo být zatížení zeminy za zdí minimálně nákladní dopravou.

technikjirik*
hodnocení

2x

Vykopete základ do nezámrzné hloubky => 90cm pod nejnižší terén.Na dno vybetonujete podklad tl. cca 5cm musí být v rovině. šířka základu a opěrné zdi by měla být alespon 40cm. Na podkladní beto vyskládat ztracené bednění do výšky cca 1m, provést armaturu s důrazem na svislé vyztužení a zabetonovat betonem B25 Fr. 0-16mm pro další napojení musí výztuž koukat nad vybetonovanou část alespon 50cm aby se mohla kvalitně napojit. po zatuhnutí betonu provést druhou část. Zakončení je vhodné provést betonovou stříškou. Zasypání zeminou nejdříve za 28 dnů. NE DŘÍV!

hodnocení

2x

doplním správné odpovědi obou pánů. Jelikož bude za stěnu pršet a tlak mrazu je silný, doporučuji udělat odtok vody za zdí, někde podle velikosti zdi, dejte drenážní trubky.

technikjirik*

a na tohle jsem zapoměl... snad toto nebude číst můj šéf... odvodnění je hodně důležitá věc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]