Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím, můžete mi někdo poradit?
Postavili jsme rodinný domek, až za několik let se v obci vybudovala kanalizace, na kterou jsme se připojili. Výška šachty místní kanalizace nám umožnila při napojení jen miminální spád odpadních trubek z našeho domu do místní kanalizace. Máme totiž domek se sklepem a odpadní roury jsou vedeny hluboko, /nevím proč/ pod podlahou sklepu. Způsobuje nám to někdy ucpávání trubek kaly. Také odvod dešťové vody máme dovnitř domku /tzn, nemáme okapy, dešťová voda stéká ze střechy zhruba uprostřed baráku trubkama do kanálu/. Takže když pravidelně prší, ty kaly jsou potlačeny dešťovou vodou, teď v zimě bylo celkem sucho, kaly zůstaly stát v trubkách. Asi 10 m od domu máme takovou menší čisticí šachtu, po jejímž odkrytí zjistíme, že se kanál zase ucpává, nějaké promíchání kalů v té šachtě nepomáhá a volat pokaždé fekální vůz a zaplatit skoro 2000 za odsátí mi přijde celkem drahá záležitost. Slyšela jsem, že existuje nějaké čerpadlo /nebo něco takového/, které tlakem může posunout ty kaly v trubkách. Bylo by to řešení v mém případě? Nemáte s tím nějaké zkušenosti nebo nějaké rady, co s tím? Zkoušeli jsme i pouštění vody z baterií v koupelně a kuchyni, ale to je asi malé množství nebo malý tlak, které nepomáhá. Děkuji za rady.
Milá paní...to je na dlouhé povídání.
Spád potrubí splaškové kanalizace by měl být minimálně 2%..u dešťové kanalizace pak 1%.
Pokud máte spády menší, opravdu to může dělat problém.
Řešením by samozřejmě byla instalace čerpadla (čerpací jímky), ale nejlépe tak, že by to chtělo i předělat podstatnou část ležaté kanalizace v domě. Zcela optimální by bylo to udělat tak, aby se přečerpávala pouze odpadní voda ze sklepa a ostatní splašková voda z vyšších (nadzemních) podlaží odtékala gravitačně (tím by se potrubí mohlo uložit do většího spádu, tak jak to má být. Dešťové vody samozřejmě lze vyřešit obdobně.
V tomto případě to ale chce vidět..a nakreslit.
"Textově" to zde na Poradte půjde vyřešit těžko.
Děkuji oběma pánům za odpovědi. Jaký spád trubek je v zemi, netuším. Dá se to nějak změřit, když jsou zasypané? /asi blbá otázka, ale netuším, jaké existují různé technologie a způsoby různých měření/. Napadá mne jedině změřit hloubku uložení v té naší čisticí šachtě a pak hloubku v další šachtě, kterou máme společně se sousedy o několik desítek metrů dál a tím vypočítat % spádu. Nebo nějak jinak? Bohužel - napojení na kanalizaci dělal můj manžel, ten už nežije, tak ke způsobu uložení trubek a ostatním věcem mi nemá kdo poskytnout informace.
Ale líbí se mi nápad martinacakla - přečerpávat jenom vodu ze sklepa a splaškovou z pater napojit zvlášť a potrubí by se mohlo uložit do většího spádu. Samozřejmě chápu, že se to tady nedá vyřešit, ale potřebovala jsem nějaký "chlapský či technický pohled" na věc), abych se mohla trochu zorientovat, co by se vlastně dalo s tím dělat.
Horší je, že trubky, které vedou od našeho domku k té čisticí šachtě jsou sice na našem pozemku, ale ta šachta už je jenom 2 m od pozemku souseda a celý zbytek kanalizace v zemi /+- 25 m/ je veden na jeho pozemku až k další šachtě /tzn. k jeho,čisticí šachtě/. Až pak následuje připojení na obecní kanalizaci. Nemyslím si, že by se mu líbilo, kdybychom mu rozkopali těch 25 m jeho pozemku. Tak uvažuji /možná blbě/, jestli by tomu nepomohlo už jenom to zvýšení spádu toho kousku odpadního potrubí na našem pozemku a zbytek by zůstalo, tak jak je.Kdyby ty splašky šly už z domu do šachty z větším spádem. Každopádně díky za rady a zkusím se poptat ještě odborníků.
Kdyby se tady objevil někdo, kdo má zkušenosti i s tím nějakým tlakovým čerpadlem, budu ráda za jakékoliv zkušenosti. Děkuji.
Spád se samozřejmě změřit dá..A to jak "shora" tedy ze země bez kopání (pokud lze změřit vzdálenost dvou bodů na potrubí a jejich hloubku). Pak smozřejmě lze spád změřit i pomocí kamerového vozu (ale to je již finančně náročnější).
Pokud jde ze sklepa jen "čístá-drenážní" nebo "šedá" voda (například z pračky), potom lze kalové čerpadlo koupit za pár korun (800-2500Kč). U čistě splaškových vody (WC) to už je náročnější jak technicky, tak investičně.
P.S. ještě mi řekněte...jak dlouho to tako máte udělané, a zda je problém od začátku, nebo až poslední dobou?
Stavba stojí 26 let, ze začátku jsme měli splašky vedené do malé žumpy. Asi před 8-10 lety jsme se připojili na obecní kanalizaci a začaly problémy. Ale stalo se, že nám vytopilo sklep 1 za dva roky, po delším a větším dešti. Tak jsme si mysleli, že to kanál ten příval vody ze střechy nestačí pobrat. S tím zadržováním splašků v odpadních rourách je to problém posledních asi pěti let. Když se tak stalo - manžel pustil do odpadu větší množství vody, hydroxid apod. a pak se snažil z různých míst roury prošťouchnout. Jinak situaci řešit nechtěl a nedovolil. Před půl rokem se k nám nastěhoval zpátky syn a tuhle nepříjemnou situaci s odpadem jsme byli nuceni řešit teď podruhé /tj. za posledního půl roku/. Tak bychom to chtěli vyřešit jednou provždy.
Ještě jsem zkoušela dát do té čisticí šachty různé bio prostředky a bakterie na rozklad tuků apod., ale s žádným valným výsledkem.
No..Ono příčin může být více. Jistě že to může být i špatným spádem kanalizace. Další příčina by mohla být ve zpětném vzdutí odpadních vod v obecní kanalizaci, případně nějaké poškození kanalizační přípojky (trhlina, promáčknutí..).
Nějak se mi nezdá, že by příčinou byl jen špatný spád kanalizace sám o sobě, zvláště když je přípojka "proplachována" dešťovými svody.
smíte pouštět dešťovou vodu do splaškové kanalizace? jestli je přípojka dobře udělaná se spádem min.2%, tak to musí makat. viděl jsem že to někdo udělá z krátkých kusů, napojení ledabylé a pak se diví. takže trubky nejméně 150DN v co nejdelší variantě, napojení hrdlem, spád všude stejný, uložení do písku. pokud by to nešlo nějak ve sklepě dostat výš a připojení předělat, tak jímku a čerpadlo (nákladné).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.